UFPR: Zbog čega zamjena za Čekića nije mogla da dođe iz samog Filmskog centra

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS) nije se zvanično oglašavalo povodom informacije da će na funkciju direktora Filmskog centra Crne Gore biti imenovana Aleksandra Mandarić Božović

9599 pregleda 81 reakcija 12 komentar(a)
Čekić, Foto: Luka Zeković
Čekić, Foto: Luka Zeković

Nakon što je 14. septembra dosadašnjem direktoru Filmskog centra Crne Gore, Sehadu Čekiću, istekao četvorogodišnji mandat, pojedini mediji prenijeli su informaciju da će na tu funkciju biti imenovana Aleksandra Mandarić Božović.

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS) nije se zvanično oglašavalo, a biografija Mandarić Božović nije dostupna na internetu.

Ovim povodom uslijedile su reakcije struke i strukovnog udruženja, prije svega članova Udruženja filmskih producenata i reditelja Crne Gore (UFPR CG) na čijem je čelu uspješni crnogorski reditelj Ivan Marinović.

"Izražavamo zabrinutost povodom vijesti da postoji mogućnost da će na poziciju direktora Filmskog centra doći neko ko ne poznaje dovoljno kontekst filmske produkcije u Crnoj Gori i čija radna biografija ne ukazuje na stručnost i iskustvo koji bi zaslužili najodgovorniju poziciju crnogorskog filma", ističu iz UFPR.

Oni dodaju da su "neprijatno iznenađeni" što kao strukovno udruženje nijesu konsultovani oko izbora ovako važne pozicije i naglašavaju da su otvoreni i spremni za konstruktivnu saradnju sa MPNKS o čemu su i ranije više puta upoznali nadležni resor...

"Na poslijetku, postavlja se pitanje zbog čega zamjena za gospodina Čekića nije mogla da dođe iz samog Filmskog centra, od izuzetno stručnih ljudi koji su u tom timu i koji su dio uspjeha crnogorske kinematografije, te koji bi najlakše mogli da savladaju tranziciju koja nastaje sa odlaskom direktora", pitaju iz Udruženja.

Prije svega toga, oni su iskazali zahvalnost Čekiću za dostignute rezultate u prethodne četiri godine tokom kojih je bio direktor FCCG.

"Tokom samo jednog mandata, gospodin Čekić je uspostavio instituciju i sistem koji omogućava ravnomjeran razvoj filmske djelatnosti u Crnoj Gori. Filmski centar je postao institucija od povjerenja i ugleda u čitavoj Evropi, što se ogleda u količini podrške koju su crnogorski projekti dobili i od regionalnih i od evropskih fondova", ističe se u saopštenju i zaključuje:

"U tom jednom četvorogodišnjem mandatu Crna Gora je iz gerilske izrasla u profesionalnu kinematografiju, i zbog toga zahvalnost gospodinu Čekiću i čitavom timu Filmskog centra Crne Gore duguje ne samo naš kinematografski sektor, već i čitava kultura ovog društva u koju će djela biti upisana".

Bonus video: