Završen FIAT 2021: Za najbolju predstavu proglašena "OMMA"

"Jožef Nađ, reditelj prepoznatljivog rukopisa ovom režijom se izmjestio u sferu istraživanja i eksperimenta sa različitim tradicionalnim pokretima naroda i plemena koja su začetnici kulture koju poznajemo danas“, obrazložio je žiri

9108 pregleda 0 komentar(a)
Sa dodjele nagrada, Foto: Duško Miljanić
Sa dodjele nagrada, Foto: Duško Miljanić

Dodjelom nagrada ovogodišnjeg Festivala internacionalnog alternativnog teratra - FIAT 2021. kasno sinoć je u Podgorici završen takmičarski segment 24. izdanja jedne od najistaknutiji manifestacija u oblasti umjetnosti i kulture u Crnoj Gori.

Nagrada za najbolju predstavu dodijeljena je jednoglasno predstavi „OMMA“ u režiji Jožefa Nađa, i u produkciji Ateljea 3+1 iz Francuske. Čuveni mađarski koreograf dobio je i Nagradu „Slobodan Milatović“ za najbolju režiju.

„Inteligentna i izazovna rješenja reditelja Nađa otvorila su sasvim novi prostor u gledanju i doživljaju pozorišnog djela. Jožef Nađ, reditelj prepoznatljivog rukopisa ovom režijom se izmjestio u sferu istraživanja i eksperimenta sa različitim tradicionalnim pokretima naroda i plemena koja su začetnici kulture koju poznajemo danas“, obrazložio je žiri svoju odluku.

Žirijem je predsjedavala koreografkinja i balerina Sonja Vukićević, a članovi su bili: dramaturškinja Dragana Tripković, glumica Žana Gardašević-Bulatović i glumac Dejan Ivanić.

Crnogorska glumica Sanja Vujisić dobila je Nagradu za najbolju žensku ulogu za ulogu u predstavi „Ana Karenjina“, u režiji Mirka Radonjića i u produkciji „Praznog prostora“ iz Podgorice i Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ sa Cetinja.

„Uloga koju ostvaruje mlada crnogorska glumica Sanja Vujisić u izuzetno zahtjevnom zadatku koji je postavljen pred nju u predstavi ’Ana Karenjina’, upućuje na glumicu raskošnog umjetničkog aparata, koja hrabro i iskreno u prvi plan iznosi klasičnu dramsku situaciju na inovativan i alternativan način“, istakao je žiri.

FIAT 2021.
foto: Duško Miljanić

Nagrada za najbolju mušku ulogu ravnopravno je dodijeljena Robertu Kobezdi za ulogu u predstavi „Franc V“ slovačkog pozorišta „Actores Town Theatre“ i Mariosu Joanu za ulogu u predstavi „Ceremonija čaja“ kiparskog pozorišta „Srsly Yours“ koja je izvedena sinoć, posljednje večeri FIAT-a.

Specijalna nagrada za savremeno čitanje dramske klasike dodijeljena je reditelju Mirku Radonjiću, za predstavu „Ana Karenjina“ koja se tako „može svrstati u jedan od važnijih pozorišnih iskoraka u sferi crnogorske alternativne scene, koji upućuje na dobro promišljanje što znači pozorište danas i koja su njegova moguća sredstva djelovanja“, istakao je stručni žiri.

FIAT će zvanično biti završen danas, tradicionalnim druženjem i performansom „Živa voda“ u Dabovićima, zavičaju jednog od osnivača FIAT-a, čuvenog crnogorskog reditelja Slobodana Milatovića po kojem nagrada za najbolju režiju i nosi ime. Performans u Dabovićima će izvesti Tamara Vujošević-Mandić i Julija Milačić-Petrović Njegoš.

Pokazali kreativni odgovor na krizu

Festival internacionalnog alternativnog teatra neprekidno pokazuje spremnost pozorišta da demonstrira kreativni odgovor na krizu koja nas je snašla, a na koncu i civilizatorski odgovor, istakao je žiri podjećajući da smo danas „mimo granica razuma, primorani na novo prilagođavanje u svakom smislu“.

„U njemu (FIAT-u) su sadržani solidarnost, potreba za okupljanjem, zajedništvom i razmjenom emocija. Upravo je namjera ovogodišnjeg FIAT-a bila da u vanrednim uslovima vrati draž igre i magiju teatra u poznat prostor grada, gdje mu je oduvijek i bilo mjesto“, saopštio je žiri.

Oni dodaju i da su festivali „ono vrijeme koje izdvojimo kako bismo se posvetili ljudima.“

„Ovogodišnja FIAT-ova selekcija, osim što se opire novim konceptima komunikacije ili njenog odsustva, nudi svježu i dragocjenu sadržajnost podgoričkoj publici. Stav je žirija, ali i nezaobilazan komentar publike da su upravo selektovane predstave iz Italije, Slovačke, Francuske, Kipra, Crne Gore itd. hrabrost i svojevstan podvig. Stoga, bilo je malo nagrada koje su se mogle dodijeliti ove godine onima koji ih zaista zaslužuju“, poručuje žiri.

No, zahvaljujući bogatoj i kvalitetnoj selekciji različitih programa u okviru ovogodišnjeg FIAT-a publika u Podgorici je proteklih deset dana bila u prilici da vidi teatre i umjetnike iz Italije, Francuske, Slovačke, Mađarske, Kipra, Španije, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije i zemlje domaćina Crne Gore.

FIAT je ove godine uspio da otkrije neke nove scenske prostore u gradu, pozove, animira, zainteresuje i oduševi veliki broj ljudi čime je ponovo dokazao da pozorište, iako je „neatraktivna umjetnost koja je već nepristojno dugo na marginama i vremena i ljudskosti“, zapravo ono što je čovjeku potrebno, da umjetnost liječi i otrežnjava, utiče na društvene tokove i pokazuje koliko je zapravo kultura potrebna, a ponajviše u vremenu krize, ma kakva bila.

Bonus video: