Otvoren podgorički sajam knjiga

Sajam, koji će biti otvoren do 4. oktobra, je okupio brojne domaće i inostrane izlagače, a zemlja gost sajma ove godine je Bosna i Hercegovina. Poseban segment ovogodišnjeg sajma, kako je saopšteno, biće predstavljanje osnovnih i srednjih škola, kao i njihovih aktivnosti

10411 pregleda 55 reakcija 4 komentar(a)
Sa otvaranja, Foto: Luka Zeković
Sa otvaranja, Foto: Luka Zeković

Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja, nakon jednogodišnje pauze, večeras se otvorio u garaži tržnog centra Delta City-a. Ovogodišnji jubilarni 15. sajam knjiga koji će trajati do 4. oktobra, svečano je otvorio dramski pisac i autor književnih djela za djecu Dejan Aleksić. Nakon svečanog otvaranja sajma, i zvanično je započeo sajamski program, izložbom slika “Moja ćirilica” autorke Olgice Stefanović.

“Ovakva okupljanja u slavu knjige obično prate i poznate floskule, poput one da su sajmovi knjiga 'cvetkovina kulture’ i tome se nema ni šta zamjeriti niti dodati. Sa druge strane sve češće sajmove knjiga posmatramo i kao mjesta na prvoj linij odbrane časti i dostojanstva knjige. Budući da živimo u vremenu koje otvara paradoks pandorine kutije u smislu da su znanje i knjiga dostupniji nego ikada, a zapravo često se postavlja pitanje ima li knjiga, u ovoj formi u kojoj je poznajemo vjekovima budućnost pred najezdama novih medija, savremenih tehnologija i digitalne stvarnosti”, rekao je Aleksić otvarajući sajam, nakon čega je pročitao jedan svoj kratak test koji je nazvao “Odbraniti knjigu”.

Osim njega na otvaranju su govorili generalni direktor Direktorata za vaspitanje i obrazovanje pripadnika manjinskih naroda i nacionalnih i zajednica u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, Safet Kalač i Jelena Krsmanović iz organizacije Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja.

“Posebno mi se dopao slogan ovogodišnjih sajma ‘Okrenimo novu stranu’, jer globalno gledano cijeli svijet je na nekoj prekratnici, prvenstveno zbog zdravstvene situacije i ekoloških promjena. Svi bi smo htjeli da okrenemo neku novu, bolju i ljepšu stranu. Predhodnih godina, brojna svjetska imena, gotovo svi regionalni pisci koji su dobitnici važnih književnih nagrada bili su gosti ovog sajma. Na ovogodišnjem sajmu će učestvovati pisci i izdavači iz Crne Gore i regiona, a u posebnom sajamskom prostoru i posebnom programskom dijelu, svoje aktivnosti će predstaviti neke naše srednje i osnovne škole”, istakao je Kalač.

Sajam je okupio brojne domaće i inostrane izlagače, a zemlja gost sajma ove godine je Bosna i Hercegovina. Poseban segment ovogodišnjeg sajma, kako je saopšteno, biće predstavljanje osnovnih i srednjih škola, kao i njihovih aktivnosti. Srednje škole koje će imati svoj štandove su: Gimnazija “Slobodan Škerović”, Elektrotehnička škola “Vaso Aligrudić”, građevinsko-geodetska škola "Inž.Marko Radević”, Ekonomska škola “Mirko Vešović”, kao i Srednje stručne škole “Sergej Stanić”, “Ivan Uskoković” i “Spasoje Raspopović”. Dok Osnovne škole koje su predstavljene na sajmu su “Sutjeska” i “Maksim Gorki”. Kalač je ovom prilikom zamolio sve posjetioce da posjete njihove štandove i daju podstrek djeci za dalje obrazovanje.

“Promocija obrazovanja u ovom vremenu punom izazova nam je itekako potrebna više nego ikad, jer kao što je Menson Mendela rekao: ‘Obrazovanje je najmoćnije oružje da promijeni svijet’, a promjena je upravo osnovni moto i krilatica ovogodišnjeg sajma knjiga”, poručio je Kalač.

Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja organizuje izdavačka kuća “Nova knjiga”, a glavni pokrovitelj 15. sajma je Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta. Ulaz će biti besplatan za sve posjetioce uz poštovanje svih epidemioloških mjera.

“Sajam knjiga je jedna od najposjećenijih kulturnih manifestacija u Crnoj Gori, tako da će i ovaj 15. po redu imati brojne učesnike, prijatelje, a nadamo se da će tako da bude i sa posjetiocima. Nalazimo se na samom početku događaja koji će okupiti i pisce i čitaoce, medije i biblioteke, knjižare i izdavače, institucije kulture i one kojima je kultura važna”, saopštila je na otvaranju Krsmanović.

Moja ćirilica

Izložbu slika “Moja ćirilica” slikarke Olgice Stefanović koju je priredila Narodna biblioteka Budve, svečano je otvorio prof. dr Aleksandar Jerkov.

“Godinama se mi brinemo o ćirilici i staramo da se ćirilička riječ ruje, razumije i vidi. Da se ljepota ovog pisma, koju nisam ja ocjenio kao jednu od najsavršenijih na svijetum nego je to za njega rečeno tamo gdje su ocjenjivane istorije pismenosti, da to pismo ima ravnopravnost i da bude dostupno nama”, rekao je on i dodao:

”Jedna biblioteka i jedna umjetnica su pronašli način da ponovo ožive ljepotu tih slova da nas podsjete na one divne minijature, inicijale, kapitale koji su krasili najljepše rukopise koji su ikada nastajali i da vas iznenadim najistrajnije” kazao je Jerkov.

On je, takođe i objasnio da je jednom prilikom razgovarao sa kolegom iz Getingena, koji je evropski stručnjak za digitalizaciju, koji mu je rekoa da ako želimo da ostane trajno sačuvano, treba da ga oštampamo na papiru, jer za to jedino pouzdano znamo da je trajno.

“Kada pogledamo naše stare knjige, rukopise fabule i kada vidite ljepotu tih slova i njihovu radost, onda ovo vidite da je ovo jedno obnavljanje kulture čuvanja uspomena i pamćenja, jedne kulture života i jedne, a to u Crnoj Gori mora da bude jasno rečeno, kulture demokratije. U toj kulturi se ne skidaju ćirilični natpisi tokom noći nego se puštaju ljudi da budu ono što jesu, da vole svoju prošlost i da pišu kako hoće i ništa nikome ne narušavaju, samo obezbjeđuje da budemo ono što jesmo- imamo i jedno i drugo.”, zaključio je on i zahvalijo na prilici da se predstavi ova izložba na sajmu.

Bonus video: