Besplatno učlanjenje u 17 biblioteka

Centralna univerzitetska biblioteka UCG-a pozvala sve narodne biblioteke da podrže akciju pod nazivom “Biblioteka za studente”

1193 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Culture Corner
Foto: Culture Corner

Nacionalni dan podizanja svijesti o bibliotekama obilježava se danas, a simbolično će ga obilježiti većina biblioteka u Crnoj Gori.

Centralna univerzitetska biblioteka (CUB) Univerziteta Crne Gore pozvala je sve narodne biblioteke da podrže akciju pod nazivom “Biblioteka za studente” koja će studentima, bez obzira na to da li studiraju na državnom ili privatnim univerzitetima, pružiti priliku da se danas besplatno učlane u svih 17 gradskih biblioteka.

Pored učešća u akciji “Biblioteke za studente”, Narodna biblioteka “Njegoš” iz Nikšića obilježiće ovaj dan i promocijom romana “Kastigulja” Jasenke Lalović, koja će se održati večeras u 20 časova u Gradskoj kući u Nikšiću.

Narodna biblioteka “Dr Radovan Lalić” u Beranama, uz učešće akciji, organizuje promociju monografije o svojoj biblioteci koja je nedavno publikovana u izdanju Centra za kulturu Berane. Promocija će biti organizovana u galeriji biblioteke u 13 časova.

Biblioteka Skupštine Crne Gore će Narodnoj biblioteci u Šavniku, u cilju obilježavanja Nacionalnog dana podizanja svijesti o bibliotekama, pokloniti 200 publikacija iz svog fonda viškova, a i CUB je najavila da će danas pokloniti 100 naslova izdanja UCG Narodnoj biblioteci u Šavniku, u cilju popunjavanja fonda.

”Nacionalni dan podizanja svijesti o bibliotekama se obilježava u nadi da će biti podsjetnik javnosti na važnost učešća biblioteka u procesu formalnog i neformalnog obrazovanja. Još jedan cilj obilježavanja ovog dana je doprinos u podizanju nivoa stručnosti bibliotečkog osoblja u Crnoj Gori i informacione pismenosti bibliotečkih korisnika”, navodi se u saopštenju.

Program se realizuje u okviru Erasmus+ projekta Mreže servisa za podršku bibliotečkoj mreži Zapadnog Balkana (LNSS) kroz modernizaciju biblioteka i nivoa stručnosti i kvalifikacija bibliotečkog osoblja u visokoškolskim institucijama u zemljama Zapadnog Balkana.

A. F.

Biblioteka za slijepe slavi 15 godina postojanja

Biblioteka za slijepe Crne Gore danas će proslaviti i 15 godina postojanja. Tim povodom, uz Nacionalni dan podizanja svijesti o bibliotekama, najavili su program koji je podijeljen u dvije sesije, a koji počinje u 11 časova u Multimedijalnoj sali biblioteke.

Tokom prve sesije biće predstavljena monografija “Naša priča” o kojoj će govoriti autor Zoran Poleksić i recenzenti dr Zdravko Vukčević i Novica Đurić. Monografija je objavljena u aprilu ove godine, a u njoj se prati tok od osnivanja Biblioteke za slijepe do danas.

Druga sesija je posvećena aktuelnim trendovima i smjernicama budućeg razvoja Biblioteke za slijepe Crne Gore, kao i mogućim okvirima saradnje sa narodnim i drugim bibliotekama u našoj zemlji i van nje. O ovome će govoriti članica Savjeta Biblioteke za slijepe i rukovodilac CUB, Bosiljka Cicmil i direktor Biblioteke za slijepe, Božidar Bobo Denda.

Bonus video: