Umjetničke prakse Uroša Krčadinca

Institut za savremenu umjetnost organizuje predavanje u petak, u Podgorici

1251 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Institut za savremenu umjetnost
Foto: Institut za savremenu umjetnost

Predstavljanje umjetničke prakse umjetnika Uroša Krčadinca, koje organizuje Institut za savremenu umjetnost (ISU) Crne Gore biće održano u petak u 18 časova u prostoru Fondacije Petrović Njegoš, Dvorac Petrovića na Kruševcu u Podgorici.

Krčadinac je gost Instituta za savremenu umjetnost u okviru simpozijuma “Umjetnost u kontekstu”, koji organizuje Institut za umjetnost u kontekstu Univerziteta umjetnosti Betlin UDK.

Krčadinac je digitalni umjetnik, programer, autor i edukator, a rođen je u Pančevu 1984. godine. U svom radu nastoji da poveže iskustva iz oblasti vizuelizacija podataka, računarskih nauka, animiranog filma, književnosti, kao i interaktivne umjetnosti i dizajna. Njegova transdisciplinarna praksa obuhvata programiranje, pisanje, dizajn, animaciju i kartografiju. Odbranio je doktorat u oblasti računarstva (AI Lab, FON, Univerzitet u Beogradu). Radi kao docent digitalne umetnosti i računarstva na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu, kao naučni saradnik na UB i kao saradnik Dizajn seminara u Petnici.

Krčadinac je, takođe, autor Synesketcha, softverske biblioteke za prepoznavanje i generativnu vizuelizaciju emocija. Koautor je, ilustrator i koizdavač “Bantustana”, knjige o tromjesečnom avanturističko-dokumentarnom putovanju kroz Afriku. Njegov rad priznali su domaći i međunarodni umjetnički festivali, konferencije, magazini i naučni časopisi.

Simpozijum Instituta za savremenu umjetnost je dio projekta “Oni žive - studentski životi otkriveni kroz kontekstualne umjetničke prakse”. Projekat se realizuje u okviru programa za kulturu i medije Evropske unije “Kreativna Evropa”. Pored Instituta za savremenu umjetnost, u projektu učestvuju Međunarodni centar za arhivska istraživanja “Icarus” iz Zagreba, Akademija primijenjenih umjetnosti iz Rijeke, Fakultet za audiovizuelne komunikacije na Univerzitetu kralj Huan Karlos iz Madrida, kao i Dom kulture Studentski grad Beograd, koji je lider projekta.

Pridruženi partneri na projektu su Institut za umjetnost u kontekstu na Univerzitetu umjetnosti iz Berlina i Centar za primenjenu istoriju iz Beograda. Realizaciju projekta podržalo je Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija Crne Gore.

Bonus video: