U kolašinskom Centru za kulturu otvorena izložba slika Dese Marković

"U ovim vremenima podjela na sve načine, tako je divno spojiti nas umjetnošću. Na njenim slikama se vidi iskrena umjetnička duša . Desa je svojim slikama prikazala ono najljepšte što se nalazi u Kolašinu i prirodi, ali i u njoj samoj", rekla je Kovačević Đuranović.

4454 pregleda 2 komentar(a)
Sa izložbe slika Dese Marković, Foto: Dragana Šćepanović
Sa izložbe slika Dese Marković, Foto: Dragana Šćepanović

U organizaciji Centra za kulturu , sinoć je u otvorena prva samostalna izložba članice Udruženja likovnih umjetnika Kolašina Dese Marković. Njene slike, kako je kazao novinar Dražen Drašković, karakteriše čist i dobro raspoređen kolorit. Prema njegovim riječima, „Desa je na poslebn način otkrila, ono što Kolašinci svakog dana gledaju“.

"Slikarka Desa Marković kolekcionarka je ljepote. Nema ravnodišnih pred njenim platnima. To su poznati motiv, koji su prošli kroz Desinu inspiraciju i sada su pred nama kao čisti i dobro raspoređeni kolorit. Desine slike su slike ispunjenja, radosti i ostvarenog cilja, njene potvrde da se posvetila ljepoti i skladu oko sebe. Pravo na umjetničku radost pripada svima, bez obzira na autoritet i slavu autorskog potpisa u uglu platna. Zbog toga je izuzetnost ove izložbe u poruci koju je Desa poslala- na umjetnost , na stvaralaštvo, na pokušaje, svi imamo pravo. Treba samo otkriti to u sebi, to otkriće uramiti strašću i voljom i onda hrabro stati pred publiku, kao što je ona učinila večeras“, kazao je Drašković.

izložba slika Kolašin
foto: Dragana Šćepanović

Izložbu je otvorila novinarka Jovanka Kovačević Đuranović, koja je rekla da je „lijepo što se Desa, poslije mnogo godina, ohrabrila da ono što stvara predstavi sugrađanima“.

„U ovim vremenima podjela na sve načine, tako je divno spojiti nas umjetnošću. Na njenim slikama se vidi iskrena umjetnička duša . Desa je svojim slikama prikazala ono najljepšte što se nalazi u Kolašinu i prirodi, ali i u njoj samoj“, rekla je Kovačević Đuranović.

izložba slika Kolašin
foto: Dragana Šćepanović

Prema riječima autorke, motiv za organizovanje samostalne izložbe bio je, između ostalog, i da ohrabri Kolašice i Kolašinke da pokažu publici svoja kretivna djela.

„Ima u Kolašinu dosta i mlađih, ali i starijih od mene koji slikaju. Željela sam da i njih ohrabrim da pokažu šta rade. To je moj motiv“, poručila je članica Udruženja likovnih umjetnika Kolašina.

izložba slika Kolašin
foto: Dragana Šćepanović

Otvranjem te izložbe, kolašinski Centar za kulturu je nastavio aktivnosti na promovisanju lokalnih kulturnih stvaralaca.

Bonus video: