Evropski filmski festival do 31. oktobra

Putem interneta se besplatno se može pogledati deset dugometražnih i šest kratkometražnih evropskih filmova

3485 pregleda 0 komentar(a)
Foto: EU Info centar
Foto: EU Info centar

U toku je jesenje izdanje onlajn Evropskog filmskog festivala, koji organizuje Evropska unija u Crnoj Gori.

U okviru festivala, koji traje do 31. oktobra, na sajtu www.festivalscope.com besplatno se može pogledati deset dugometražnih i šest kratkometražnih evropskih filmova.

Iz EU Info centra pojasnili su da je na sajtu, za pristup sadržaju, potrebno napraviti nalog i odabrati ikonicu pod nazivom EUFFestival 2021, koja vodi na link sa dostupnim filmovima.

Na onlajn repertoaru su dugometražni filmovi Akasa, moj dom, Aurora, Loše pjesme, Biće vatre, Zaposlena, Moj brat juri dinosauruse, Oleg, Naše bitke, Parfemi i Audicija. Riječ je o ostvarenjima koja su uglavnom nastala u koprodukciji zemalja članica EU i koja su višestruko nagrađivana na međunarodnim festivalima.

Dostupni su i kratkometražni filmovi posvećeni zaštiti životne sredine, klimatskim promjenama i pravima žena, djece i LGBTQIA+.

„Online Evropski filmski festival prikazuje raznolikost i složenost kulture Evropske unije kroz inovativno filmsko programiranje, otvarajući puteve za dalje plodne međuljudske i kulturološke odnose. Nadamo se da će ovaj virtuelni festival doprinijeti da filmski sektor postane ključni pokretač dijaloga, posebno u trenutnoj situaciji, u kojoj su kultura i kreativnost postali važniji nego ikad“, poručuju organizatori festivala.

Evropska unija u Crnoj Gori već tradicionalno sedam godina organizuje Evropski filmski festival. Ove i prethodne godine festival je preseljen onlajn, zbog epidemiološke situacije izazvane pandemijom koronavirusa.

Bonus video: