Fenomen pozorišta u seriji fotografija “Predstava”

Izložba Viktora Sokolovskog biće otvorena večeras u Podgorici

1764 pregleda 0 komentar(a)
Foto: poster
Foto: poster

Poznati fotograf iz Skoplja Viktor Sokolovski predstaviće se večeras premijerno podgoričkoj publici samostalnom izložbom fotografija pod nazivom “Predstava” koja će biti otvorena u 19 časova, u izložbenom holu Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”.

Postavka obuhvata oko 30 fotografija snimljenih na različitim scenama, a otvoriće je ambasador Republike Sjeverne Makedonije Mihajlo Trpkoski.

Sokolovski, obrazložili su iz KIC-a, istražuje fenomen pozorišta i u radovima bilježi scene teatarskih produkcija proslavljenih reditelja iz regiona koje su nastale u proteklih deset godina u Makedonskom nacionalnom teatru.

Viktor Sokolovski je po obrazovanju je magistar geodezije, a osim u fotografiju, zaljubljenik je i u džez. Od 2007. godine angažovan je kao foto-dopisnik portala za kulturu Jugoistočne Evrope SEEcult.org sa sjedištem u Beogradu. Prvu samostalnu izložbu fotografija imao je 2007. godine u vinoteci “Temov” u Skoplju kada je izložio 200 fotografija, pretežno portreta muzičara i gostiju, snimljenih za vrijeme živih džez svirki. Uslijedile su dvije samostalne izložbe u Francuskoj “Stara skopska čaršija”. Potom se 2011. godine, u okviru festivala Mlad otvoren teatar, predstavio izložbom “Tri” sa fotografijama tri predstave odigrane na tri različite scene tokom iste noći 2010. Ista serija fotografija prikazana je i u Đevđeliji, u okviru festivala “Boš”. Sokolovski je dobitnik nekoliko nagrada za svoj rad.

Bonus video: