Bratić će koordinirati Narodnim muzejem

Živko Radović podnio je ostavku na mjesto direktora NMCG, jer je Glavni grad odbio njegov zahtjev za mirovanje radnog odnosa u JU Muzeji i galerije Podgorice

14545 pregleda 22 reakcija 23 komentar(a)
Bez rukovodioca do daljeg: Narodni muzej Crne Gore, Foto: Filip Roganovic
Bez rukovodioca do daljeg: Narodni muzej Crne Gore, Foto: Filip Roganovic

Nepunih mjesec dana nakon što je imenovan, Živko Radović podnio je u četvrtak ostavku na mjesto direktora Narodnog muzeja Crne Gore (NMCG).

To je učinio nakon što nije prihvaćen njegov zahtjev za mirovanje radnog odnosa u Muzeji i galerije Podgorice, javnoj ustanovi čiji je osnivač Glavni grad, a gdje je Radović zaposlen kao konzervator.

Taj razlog je juče “Vijestima” saopšten iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS), uz ocjenu da je mirovanje radnog odnosa u ovakvim slučajevima uobičajena praksa.

Radović je u telefonskom razgovoru sa novinarkom “Vijesti” odbio da obrazloži podnošenje ostavke na mjesto direktora NMCG i istakao da će, ukoliko promijeni odluku ili osjeti potrebu da svoje razloge podijeli sa javnošću, kontaktirati medije.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti” iz ovog resora, radom Narodnog muzeja će do daljeg koordinirati ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić. Uz ocjenu da je ta funkcija zahtjevna iz više razloga i da je malo onih koji za nju ispunjavaju uslove, iz resora kulture je rečeno da su “u procesu traženja odgovarajućeg kadra za direktora NMCG”.

Na pitanje “Vijesti” da li su se ostavkom Radovića javili problemi u radu NMCG, iz MPNKS kažu da je jedina nelagodnost bila ta što Radović nije izdao nalog za isplaćivanje plata zaposlenima prije nego je dao ostavku, ali je to u petak u kratkom roku riješeno i “nije bilo zlonamjerno”.

”Tokom jučerašnjeg dana, sve poteškoće oko predstavljanja i organizovanja rada JU Narodnog muzeja Crne Gore, potpisivanje akata i raspolaganje budžetskim sredstvima su prevaziđene, čime su stvoreni uslovi da zaposleni, neki danas, a neki najkasnije u ponedjeljak prime svoje lične dohotke”, saopštio je u subotu medijima menadžer za programske politike i planiranje NMCG, Ivan Mijanović.

Na 38. sjednici održanoj devetog septembra, Vlada Crne Gore je donijela Rješenje o imenovanju Živka Radovića za direktora Narodnog muzeja, nakon što je sa te funkcije razriješila Anastaziju Miranović.

”Članom 47 stav 1 Zakona o kulturi je predviđeno da direktora i poslovnog direktora javne ustanove, čiji je osnivač država, imenuje i razrješava Vlada, na predlog resornog Ministarstva. Kako je Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, Odlukom Vlade, preuzelo prava i obaveze ranijeg Ministarstva kulture, to je nesporno ono nadležno da Vladi predloži imenovanje direktora Javne ustanove Narodni muzej Crne Gore. Za direktora Javne ustanove može se imenovati afirmisani umjetnik ili afirmisani stručnjak u kulturi. Imenovani Živko Radović je slikar konzervator. U svom dugogodišnjem radnom angažmanu vršio je restauracije nekoliko manastira na teritoriji Crne Gore. Član je komisije za praćenje stanja spomenika kulture, kao i autorskog tima “Studija stanja kulturne baštine u Podgorici”. U periodu od 2005. godine do 2017. godine priredio je četiri izložbe”, piše, između ostalog, u obrazloženju.

Bonus video: