”Na bijelu Onogoštu zastava se moja vije”

JU “Muzeji i galerije” Nikšić organizuje trodnevni program povodom 180 godina od rođenja i 100 godina od upokojenja kralja Nikole

2747 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Arhiva Vijesti
Foto: Arhiva Vijesti

Povodom 180 godina od rođenja i 100 godina od upokojenja kralja Nikole I JU “Muzeji i galerije” Nikšić organizuje trodnevni program, od 15. do 17. oktobra, u okviru koga će biti organizovan okrugli sto, promocija knjige “Kralj Nikola car junaka” i svečana akademija.

”S obzirom na to da se naš muzej nalazi u zgradi koju je podigao kralj Nikola, bili smo u dodatnoj obavezi, u odnosu na druge institucije kako iz Nikšića tako i iz Crne Gore, da obilježimo 180 godina od rođenja kralja Nikole i 100 godina od njegovog upokojenja”, kazala je za “Vijesti” Vesna Todorović, v.d.direktora “Muzeja i galerija”.

Prve večeri biće predstavljena knjiga Dušana Babca “Kralj Nikola car junaka”, koja je iz štampe izašla prošle godine, a na promociji će pored autora govoriti i Jovan Markuš.

”Dušan Babac se bavi istorijskim temama i kako sam kaže njegova misija je da priča istorijske priče. Knjiga prati život kralja Nikole od njegovog rođenja do upokojenja i predstavlja jednu vrstu biografije. U njoj se nalazi oko 250 fotografija i dokumenata i autor nije mnogo komentarisao, nego je pustio da sama dokumenta govore o kralju Nikoli”, kazala je Todorović.

Za drugo veče planiran je okrugli sto pod nazivom “Pisana riječ kralja Nikole”, a učesnici će biti istoričar dr Vasilj Jovović, prof. dr Jelica Stojanović sa Filološkog fakulteta u Nikšiću i sveštenik Miodrag Todorović.

”Na okruglom stolu biće riječi o književnom djelu, odnosno o toj političkoj ideji kralja Nikole koju je on sprovodio preko svog književnog djela. Za njega je karakteristično da je, kako bi pjesnički rekli, njegova lira bila u službi njegovoj kruni, da mu je pisana riječ u stvari bila potrebna da bi on sproveo svoj državni i politički program. Smatrala sam da treba govoriti o kralju Nikoli iz samog kralja, iz njegovih dijela koja potvrđuju njegove ideje. Učesnici okruglog stola će sa tri strane govoriti o jeziku i pisanoj riječi kralja Nikole”, istakla je direktorica “Muzeja i galerija”.

Prve dvije večeri biće organizovane u Gradskoj kući, sa početkom u 19 časova, dok će treće večeri u istom terminu u Nikšićkom pozorištu biti organizovana svečana akademija “Na bijelu Onogoštu zastava se moja vije” u režiji Gorana Bjelanovića.

”Kada je kralj Nikola oslobodio Nikšić, u avgustu 1877. godine, u trenutku oslobođenja jedan njegov vojnik je pobio barjak krstaš na Bedemu i kralj Nikola je tada napisao stihove: ‘Na bijelu Onogoštu zastava se moja vije’. Htjela sam da pored tog oslobođenje podsjetim i na sve objekte koje je kralj Nikola podigao u Nikšiću, Dvorac, Sabornu crkvu, Carev most, jer je on uticao na kulturu, trgovinu, i podstakao urbani život Nikšića. Na Akademiji će na umjetnički način biti predstavljen njegov život”, kazala je Todorović.

Manifestacija je sastavni dio oktobarskog repertoara Nikšićke kulturne scene.

Bonus video: