Huszag: Ovaj prostor mi je privlačan za devijantniji ton izraza

Inovativni crnogorski umjetnik Igor Huszag za “Vijesti” govori o svojoj izložbi instalacija “Devoid”, 3D dizajnu i boravku u Šangaju

3004 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Anđela Flis
Foto: Anđela Flis

Izložba predstavlja apsurd današnjice, djelovanje u opipljivom svijetu u odnosu na virtuelni, i obrnuto, kaže mladi inovativni umjetnik Igor Huszag za svoju izložbu instalacija “Devoid”.

Ova nesvakidašnja postavka može se pogledati do 17. oktobra u Kulturnom centru “201 Engaging Space” u Podgorici.

”Instalacije u sebi reflektuju ‘lišeno’ stanje, koje je proisteklo kao devijacija digitalizovanih vremena. Iskoristio sam to stanje kao priliku refleksije savremenog života. U samom nazivu se događa i igra riječi koja sadrži englesku riječ void - jaz ili ponor, uz prefiks de- negirajući samog sebe”, ističe Huszag.

Ovu izložbu čine dvije prostrane instalacije, koje su sačinjene od 3D animacije i 3D štampe, a postavljene su u dvije prostorije Kulturnog centra 201. U prvoj prostoriju se nalazi 3D animacija na ekranima postavljenim u dva kruga, prikazujući ljudske subjekte u digitalnoj formi koji prikazuju procjep između dva svijeta o kojima umjetnik govori.

”Vizuelno sam predstavio istraživanje savremenih prioriteta u društvu. Oni su prikazani u ljudskom, odnosno organskom obliku kako bih nas približio onome čemu se obraćam. Interpersonalna identifikacija posmatrača je jedan od moćnijih principa koji koristim u ovim djelima”, kaže umjetnik.

Radovi dobijeni 3D štampom, postavljeni su u drugoj izložbenoj prostoriji sa svojim osvjetljenjem, nalik su ogrlicama izloženim u butiku. Oni nastaju tako što je objekat generisan u digitalnoj formi, objašnjava umjetnik, a nakon toga se materijalizuje sa specijalizovanim štampačima. Huszag takođe, kaže da je danas lako doći do 3D štampača u Crnoj Gori, dok predhodnih godina to nije bio slučaj.

”Ove apstraktne, organske skulpture čine postavku u komercijalnom svijetlu kao konceptualni oslonac na poruku koju želim prenijeti. Vid izlaganja nije svojstven dizajnerskim normama ovog tržišta ili društva u kojem živimo. U ovom radu reflektujem želje potrošača koje interaktivno bivaju podešavane tržištem. Na Balkan utiču trendovi Istoka i Zapada u vidu nekog opskurnog eha, stoga, ovaj prostor mi je privlačan za devijantniji ton izraza”, rekao je Huszag.

Postavljene instalacije nastale su kroz 3D program “Blender”, koji umjetnika kroz digitalan način rada i stvaranja trenutno inspiriše, kako kaže on.

”Siguran sam da je moje prethodno iskustvo sa tradicionalnim grafičkim tehnikama uslovilo i ovaj izraz kroz određeni eksperimentalni način. Budući da je moja interakcija sa digitalnim platformama svedena na korištenje miša i tastature, ovakav način modelovanja uveliko doprinosi i mom konceptu. Proces, kao i dinamika kreacije na 3D platformi dosta zahvalno pomažu dizajnerskim istraživanjima koja me trenutno inspirišu”, rekao je Huszag.

Ovakav eksperimentalni i inovativni iskaz kroz 3D dizajn pruža publici, kako Huszag ističe, ono što ona priželjuje, a to je uživanje u novijim vidovima izražavanja. On takođe kaže, da komentari bogati snažnim impresijama mu takođe govore da ovakav iskaz ima jak potencijal u prenosu poruka.

Tokom prošle godine, kada smo bili prinuđeni da se zatvorimo u domove zbog pandemije korona virusa, svi smo imali višak vremena, a Huszag ga je iskoristio da stekne nova znanja koja su ga i dovela do instalacija postavljenih na izložbi “Devoid”.

”Tokom ovog perioda sam bio u prilici da sa strpljenjem istražujem inovativne forme izražavanja. Tek od kraja prošle godine se bavim 3D dizajnom, a od nedavno i animaciom. Period izolacije se izuzetno uticajno pokazao kada je u pitanju učenje novih vještina, a time bio i uslov za stvaranje djela koja se mogu vidjeti na ovoj, i budućim, izložbama”, rekao je on.

Za njegov umjetnički iskaz možemo reći da je nesvakidašnji, a on vjeruje da na njegovu inspiraciju ima uticaja i njegovo školovanje koje je započelo na Fakultetu vizuelnih umjetnosti Univerziteta “Mediteran” u Podgorici, a nastavilo se u dobijanjem master stipendije za Šangaj.

”Velikim dijelom sam inspirisan savremenom kulturom i društvenim medijima. Siguran sam da je donekle uzrok tome i kombinacija obrazovanja započetog na Balkanu, a završenog u školi dizajna Jiao Tong Univerziteta. Interakcija umjetnosti i tehnologije me privlači kao sredstvo komunikacije”, kaže Huszag.

U Šangaju je proveo tri godine, gdje je stvarao,izlagao i izučavao neke drugačije poglede na funkciju dizajna.

”Vršio sam istraživanje na polju interaktivnog dizajna. Studijski boravak u Aziji je otvorio prisutnije širenje pogleda na funkciju dizajna i na promišljaje iz uglova koji nisu prisutni na zapadu”, ističe umjetnik i dodaje:

”Znatno se više ulaže u dizajn koji usavršavam, tamo u Aziji. Pogled i primjena dizajna na Istoku i kod nas su veoma različiti. To je jedan od razloga koji ovu izložbu čini ovakvom cjelinom”, kaže Huszag.

Kao mladi crnogorski vizuelni dizajner on teži tome da svoje stečeno znanje podijeli u svojoj sredini i unaprijedi je, a ne pobjegne za inostranstvo.

”Težim konstatnim promjenama iz tog razloga što poziv dizajnera vidim kao konstantan proces u kom se držim tehnologije i društva u kom djelujem. Poslije iskustva obrazovanja u inostranstvu mislim da je od esencijalne važnosti podijeliti znanje i vještinu u cilju unapređivanja zajednice iz koje se obično bježi za inostranstvo”, podijelio je Huszag svoje stavove.

On je podijelio i svoje planove za budućnost koji obuhvataju projekte u saradnji sa lokalnim i inostranim umjetnicima, kao i nekim bendovima.

Izložbu čine dvije prostrane instalacije, koje su sačinjene od 3D animacije i 3D štampe, a postavljene su u dvije prostorije Kulturnog centra 201. U prvoj prostoriju se nalazi 3D animacija na ekranima postavljenim u dva kruga, prikazujući ljudske subjekte u digitalnoj formi koji prikazuju procjep između dva svijeta o kojima umjetnik govori

Bonus video: