Đavo stanuje u - detaljima

Prisjetimo se u pjesmi opjevane petlje Smokovac - koja nas je koštala Boga Oca - samo zato što se nije pojavila u ugovoru sa kineskim CRBC-om o izgradnji prioritetne dionice autoputa Bar Boljari

13657 pregleda 86 reakcija 9 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Z. Đurić, gov.me
Krivokapić, Foto: Z. Đurić, gov.me

”Ako želimo da imamo dobre politike”, veli, “moramo da imamo dobre podatke. To znači dobar kvalitet podataka. Svi ti procesi moraju da se uspostave, zato su nam potrebne i regulative”.

Ili u prevodu - Uspostava procesa prikupljanja podataka, što je osnov svrhovitih politika - svrhovitih prostornih politika, primjera radi - počiva na regulativama - koje, nažalost, nemamo (a kad ćemo ih imati - ne znamo).

”Ako želimo da imamo dobre javne usluge”, veli još, “moramo imati one koje najbolje funkcionišu za korisnike. To je konstatan rad”.

Ili u prevodu - Pojma mi nemamo, u ovom trenutku - 10 i po mjeseci nakon što je Skupština Crne Gore ukazala povjerenje našoj Vladi - što su dobre javne usluge. Da imamo dobre javne usluge, kao što ih nemamo, one bi bile izravna posljedica našeg konstantnog rada i zalaganja. Činjenica da ih nemamo, ukazuje na nerad, nezalaganje, a vrlo vjerovatno i na našu nemoć - da se, kao Vlada, fokusiramo na najvažnija pitanja.

Ovih par bezvremenih sentencija, netom navedenih, nijesam izmislio - naletio sam na njih na Twitter-nalogu Vlade Crne Gore - i to sasvim slučajno, u pokušaju da se informišem o kontekstu u kojem je gazda Mitke (prof. dr Ratko Mitrović - ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma) opet briljirao - ovoga puta na tzv. međunarodnom planu.

***

Ključni nosioci sve tri grane vlasti - zakonodavne, izvršne i sudske - insistirali su, bratski, u potonjih ni Bog ne zna koliko decenija - na tzv. negativnoj selekciji kadrova - što će reći da smo na djelu imali nepotizam, klijentelizam, karijerizam, kronizam, voluntarizam - you name it - što je rezultiralo time da u CG, očigledno, nema kadrova koji bi bili u stanju da na svojim širokim plećima iznesu neophodne reforme - u svim oblastima. Kažu da je ŠANSA sve što je potrebno sposobnima - a kažu da najsposobnijima nije potrebna ni šansa. Ako najsposobnijima ne date šansu, oni će je sami stvoriti. Aktuelna Vlada nije luda - a ni njihovi predhodnici nijesu bili ludi - da otvaraju šanse ljudima izvan uskog kruga iniciranih - a nešto ne primjećujem, u ovom trenutku, da neko sam sebi gradi šansu.

Dakle, ne govorim o ljudima koji poznaju sistem iznutra - i koji su, po prirodi stvari, upućeni u sve finese njegovog funkcionisanja - koje ne počiva, molim vas, niti je ikada počivalo na striktnim regulativama. Govorim o nekoliko mladih i mnogo slatkih djevojčica i dječaka - tu do tridesete, recimo - koji bi bili kadri da izvuku lokomotivu našeg progresa iz provalije u koju se davno survala - te da je, nakon sveobuhvatnog servisa, vrate u pogon - tj. na šine. Govorim i o tzv. snagama haosa i bezumlja koje bi se, nesumnjivo, podigle u odbranu svojih apsolutnih pozicija. Govorim o tzv. političkoj volji, kao preduslovu reformama - o volji koje nema, naravno - i upravo zahvaljujući toj činjenici, priča o dobrim politikama je priča za sitnu djecu.

***

E sad, ako baš nemate pametnijeg posla, možda ne bi bilo zgorega da uporedite dokument koji je naslovljen “Javni poziv nevladinim organizacijama za predlaganje jednog predstavnika/ce na predlog nevladine organizacije koja se bavi problemima prostornog planiranja Crne Gore” - a trebalo bi, da je sreće, da je naslovljen ‘Javni poziv nevladinim organizacijama za predlaganje kandidata/kandidatkinja nevladinih organizacija za člana/icu Savjeta za praćenje izrade Prostornog plana Crne Gore’ - majke naše, slava joj i milost - i dokument naslovljenog “Javni poziv (nevladinim organizacijama - op.a.) za predlaganje predstavnika/ce nevladine organizacije u radnoj grupi za izradu Nacrta Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata”.

Iza prvog dokumenta/poziva stoji Kabinet gospodina đenerala Krivokapića, predsjednika Vlade Crne Gore, a iza drugog dokumenta/poziva stoji pomenuti gazda Mitke - odnosno Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma. Na Mitketov poziv se niko nije odazvao - ili, drugim riječima, “u propisanom roku nije bilo prijavljenih kandidata” - o čemu smo obaviješteni 30. jula - a što se tiče đeneralovog poziva - vidjećemo.

Ako uzmemo da je đenerale pustio svoj poziv 5. oktobra, te da se obavezao da će, citiram, “u roku od sedam dana od isteka roka za dostavljanje predloga kandidata/kandidatkinja (rok je 10 dana - znači da rok ističe 15. oktobara - op.a.), na svojoj Internet stranici objaviti listu kandidata/kandidatkinja koji su predloženi za članove/ice SAVJETA ZA PRAVA DJETETA, sa nazivima nevladinih organizacija koje su ih predložile” - što pada u petak, 22. oktobra - znači da bi famoznu Odluku o uključivanju jednog predstavnika nevladinih organizacija u sastav SAVJETA ZA PRAĆENJE IZRADE PROSTORNOG PLANA, a ne SAVJETA ZA PRAVA DJETETA, molim vas, trebalo očekivati do kraja ovog mjeseca, recimo.

Znam, svako ko radi taj i brlja - ali ipak treba voditi računa o detaljima - jer upravo u detaljima - a pogotovo u detaljčićima (sitna slova) - stanuje đavo. Prisjetimo se u pjesmi opjevane petlje Smokovac - koja nas je koštala Boga Oca - samo zato što se nije pojavila u ugovoru sa kineskim CRBC-om o izgradnji prioritetne dionice autoputa Bar Boljari - od Smokovca do Mateševa.

Na stranu što je u međuvremenu već održana Prva, konstitutivna sjednica Savjeta za praćenje izrade Prostornog plana Crne Gore - koju svojim prisustvom nije uveličao taj/ta jedan/na predstavnik/ca nevladinih organizacija. Da je sreće, Odluci o obrazovanju Savjeta za praćenje izrade Prostornog plana - koju je Vlada donijela na 40. sjednici, održanoj 23. septembra - trebala je da prethodi Rješenje o imenovanju predstavnika/ce nevladinih organizacija u Savjetu za praćenje izrade Prostornog plana.

A što se tiče kriterijuma - gazda Mitke je, primjera radi, nevladine organizacije koje su trebale da predlože predstavnika/cu u njegovu Radnu grupu uslovio, između svega ostaloga, i time da su “u prethodne tri godine, u vezi sa prostornim planiranjem i izgradnjom objekata, sprovele istraživanje, izradile dokument, organizovale skup ili realizovale projekat usmjeren na unapređenje stanja u oblasti prostornog planiranja i izgradnje objekata” - što je bilo preambiciozno, naravno - pa je đenerale Krivokapić, sa svoje strane, značajno relaksirao Mitketov kriterijum: “Pravo predlaganja kandidata/kandidatkinje - predstavnika nevladinih organizacija - za članove Savjeta imaju nevladine organizacije koje su registrovane i djeluju u oblastima uređenja prostora, protornog planiranja i implementacije strateških dokumenata koji se odnose na prostorno planiranje”. Dakle, đenerale ne traži ništa konkretno - samo traži dobru volju.

I sad živ nijesam da vidim da li će se barem jedna nevladina organizacija odazvati na đeneralov poziv.

Kladio bih se da hoće! Daće Bog da se javi!

Bonus video: