Intimna, kamerna predstava sa gorućom temom

Reditelj Aleksandar Jovanović je kazao da su “Policajci” intimna, kamerna predstava sa jednom gorućom temom

2320 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Duško Miljanić
Foto: Duško Miljanić

Premijera predstave “Policajci” Slavomira Mrožeka, u režiji Aleksandra Jovanovića biće izvedena u ponedjeljak 25. oktobra u 20 sati na Sceni Studio, pa je tim povodom juče održana i konferencija za novinare.

Govoreći o ključnim odrednicama drame koje su opredijelile direktora Marka Baćovića i Savjet CNP-a da uvrste ovo djelo u repertoarski plan za 2021. godinu, Zorana Kralj je istakla:

”Iako je drama napisana 1958. godine u post-staljinističkoj komunističkoj Poljskoj, ona ne gubi ni danas na aktuelnosti, uz sve promjene istorijskih, društvenih i ideoloških okolnosti, te i dalje živo, vješto i precizno progovara o strahu, podaništvu, totalitarnim društvima i o prirodi svake vlasti. Ova groteska nosi u sebi i zametke drame apsurda, igra se širom svijeta, sve ove godine od svog nastanka, i zaslužuje još jedno igranje u Crnogorskom narodnom pozorištu”.

Reditelj Aleksandar Jovanović je kazao da su “Policajci” intimna, kamerna predstava sa jednom gorućom temom.

”U pitanju je strah od slobode u zatvorenom i zarobljenom društvu, strah koji parališe, inhibira i kvari ljudsko lice i daje mu upravo neke groteskne crte, po čemu je Mrožek decenijama svog stvaralaštva bio i prepoznat, dajući jednu iskrivljenu, a za njega sasvim normalnu sliku svijeta. Pokušao sam da čitajući ‘Policajce’ žanrovski kao političku tragikomediju sa određenim elementima groteske učinim dovoljno jasnom, razumljivom i plastičnom, imajući na umu i sam tekst koji je veoma zgusnut, zbijen, jezički komplikovan i kodifikovan tako da u zajedničkom radu u ovako maloj ekipi dođemo do te željene komunikativnosti sa publikom”, istakao je Jovanović.

Srđan Grahovac, kojme je povjerena uloga Šefa policije kazao je da u tekstu ima mnogo prostora za glumački izraz, dok je Aleksandar Gavranić koji igra Zavjerenika ađutanta objasnio da je tekst specifičan u jezičkom i terminološkom smislu.

”Sa ovakvim tekstovima uvijek postoji opasnost da se pretvore u nešto što je sociološka, filozofska, ideološka rasprava na sceni, što bi bilo beživotno tako da je najveći izazov bio pronaći način da se taj, vema slojevit i kompleksan, jezik otključa”, objašnjava Gavranić.

Davor Dragojević, koji u predstavi igra Generala i Radmila Božović koja je dobila zadatak- Žena narednika provokatora (Dejan Ivanić) izrazili su zadovoljstvo što će raditi ovako dobar tekst.

Predstava “Policajci” je na repertoaru i 26. i 27. oktobra.

Bonus video: