Održana konferencija za novinare povodom projekta “Policajci” čija je premijera zakazana za ponedjeljak

Intimna, kamerna predstava sa gorućom temom

Reditelj Aleksandar Jovanović je kazao da su “Policajci” intimna, kamerna predstava sa jednom gorućom temom

2309 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Duško Miljanić
Foto: Duško Miljanić

Premijera predstave “Policajci” Slavomira Mrožeka, u režiji Aleksandra Jovanovića biće izvedena u ponedjeljak 25. oktobra u 20 sati na Sceni Studio, pa je tim povodom juče održana i konferencija za novinare.

Govoreći o ključnim odrednicama drame koje su opredijelile direktora Marka Baćovića i Savjet CNP-a da uvrste ovo djelo u repertoarski plan za 2021. godinu, Zorana Kralj je istakla:

”Iako je drama napisana 1958. godine u post-staljinističkoj komunističkoj Poljskoj, ona ne gubi ni danas na aktuelnosti, uz sve promjene istorijskih, društvenih i ideoloških okolnosti, te i dalje živo, vješto i precizno progovara o strahu, podaništvu, totalitarnim društvima i o prirodi svake vlasti. Ova groteska nosi u sebi i zametke drame apsurda, igra se širom svijeta, sve ove godine od svog nastanka, i zaslužuje još jedno igranje u Crnogorskom narodnom pozorištu”.

Reditelj Aleksandar Jovanović je kazao da su “Policajci” intimna, kamerna predstava sa jednom gorućom temom.

”U pitanju je strah od slobode u zatvorenom i zarobljenom društvu, strah koji parališe, inhibira i kvari ljudsko lice i daje mu upravo neke groteskne crte, po čemu je Mrožek decenijama svog stvaralaštva bio i prepoznat, dajući jednu iskrivljenu, a za njega sasvim normalnu sliku svijeta. Pokušao sam da čitajući ‘Policajce’ žanrovski kao političku tragikomediju sa određenim elementima groteske učinim dovoljno jasnom, razumljivom i plastičnom, imajući na umu i sam tekst koji je veoma zgusnut, zbijen, jezički komplikovan i kodifikovan tako da u zajedničkom radu u ovako maloj ekipi dođemo do te željene komunikativnosti sa publikom”, istakao je Jovanović.

Srđan Grahovac, kojme je povjerena uloga Šefa policije kazao je da u tekstu ima mnogo prostora za glumački izraz, dok je Aleksandar Gavranić koji igra Zavjerenika ađutanta objasnio da je tekst specifičan u jezičkom i terminološkom smislu.

”Sa ovakvim tekstovima uvijek postoji opasnost da se pretvore u nešto što je sociološka, filozofska, ideološka rasprava na sceni, što bi bilo beživotno tako da je najveći izazov bio pronaći način da se taj, vema slojevit i kompleksan, jezik otključa”, objašnjava Gavranić.

Davor Dragojević, koji u predstavi igra Generala i Radmila Božović koja je dobila zadatak- Žena narednika provokatora (Dejan Ivanić) izrazili su zadovoljstvo što će raditi ovako dobar tekst.

Predstava “Policajci” je na repertoaru i 26. i 27. oktobra.

Preporučujemo za Vas