Pikasova djela prodata za gotovo 110 miliona dolara na aukciji

Na aukciji je ponuđeno devet slika i dva keramička djela slikara koji je umro 1973. Kolekcija obuhvata više od 50 godina rada umjetnika

5109 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kolekcija od 11 umjetničkih djela Pabla Pikasa, koja su bila izložena u Las Vegasu više od dvije decenije, prodata je na aukciji za gotovo 110 miliona dolara.

Djela su u vlasništvu MGM Rizorts (MGM Resorts) bila izložena u restoranu Pikaso hotela Belađo u Las Vegasu, prenosi BBC.

Na aukciji je ponuđeno devet slika i dva keramička djela slikara koji je umro 1973. Kolekcija obuhvata više od 50 godina rada umjetnika.

Najveća cijena od 40,5 miliona dolara dobijena je za sliku "Žena u crveno-narandžastoj beretki" iz 1938, na kojoj je prikazana Pikasova ljubavnica i muza Mari-Terez Valter. Početna procjena bila je između 20 i 30 miliona dolara.

Drugo remek djelo, veliki portret nazvan "Muškarac i dijete", prodato je za 24,4 miliona dolara.

"Sa veličinom od gotovo dva metra, ovo djelo je izuzetno impresivan primjer Pikasovih dostignuća za vrijeme ove važne faze u njegovoj karijeri", navela je aukcijska kuća Sotbi.

Aukcije Sotbija obično se organizuju na mjestima kao što su Njujork, London, Pariz, Milano i Hongong, a noćašnje nadmetanje je prva veća aukcija u Las Vegasu. Ovu aukciju organizovali su zajedno Sotbi i Kolekcija fine umjetnosti MGM Rizortsa, a za djela je dobijeno ukupno 109 miliona dolara.

Među prodatim djelima je "Mrtva priroda sa košarom voća i cvijećem", koju je Pikaso naslikao za vrijeme nacističke okupacije Pariza 1942. Ona je prodata za 16,6 miliona dolara.

"Uprkos destrukciji i teškoćama Drugog svjetskog rata, godine između 1940-44 bile su jedne od najbogatijih Pikasovih perioda" navela je aukcijska kuća Sotbi.

Kolekciju je započeo da sakuplja prije 20 godina američki kazino mogul Stiv Vin, bivši vlasnik hotela Belađo. On je takođe bivši direktor Vin Rizortsa, ali je napustio to mjesto zbog navoda o seksualnim prestupima.

Bonus video: