”Policajci” premijerno na Sceni Studio

Dramsko djelo donosi priču o posljednjem političkom osuđeniku u jednoj totalitarnoj državi

2221 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz predstave, Foto: Duško Miljanić
Scena iz predstave, Foto: Duško Miljanić

Predstava “Policajci”, koju je po tekstu Slavomira Mrožeka režirao Aleksandar Jovanović, premijerno će biti izvedena danas u 20 časova na Sceni Studio u Crnogorskom narodnom pozorištu, a reprizna izvođenja zakazana su za sjutra i preksjutra u isto vrijeme.

U pitanju je prvo Mrožekovo dramsko djelo koje donosi priču o posljednjem političkom osuđeniku u jednoj totalitarnoj državi, kojom vladaju Infant i njegov stric Regent, a koji odlučuje da dobrovoljno “revidira” svoj stav i da se stavi na raspolaganje vlastima, navode iz CNP-a opisujući komad.

”Država ostaje bez neprijatelja, postaje suvišno postojanje policije, pa oni sami moraju da glume neprijatelje države kako bi očuvali svoju službu. Pisan u vrijeme realnog socijalizma u Poljskoj, zapanjujuće je da komad nije izgubio na aktuelnosti, što govori o dubokom promišljanju o ljudskoj prirodi, o prirodi vlasti i podaničkom mentalitetu kojeg totalitarna vlast strahom utjeruje u ljude”, ističe se u saopštenju.

Jovanović potpisuje i adaptaciju teksta i izbor muzike, tekst je preveo Petar Vujičić, scenografkinja je Ivanka Vana Prelević, kostimografkinja Lina Leković, za scenski govor bila je zadužena Dubravka Drakić, a izvršna producentkinja je Janja Ražnatović.

Glumački ansambl čine: Srđan Grahovac, Dejan Ivanić, Radmila Božović, Aleksandar Gavranić i Davor Dragojević.

Ulaznice se mogu rezervisati i kupiti na biletarnici CNP-a, kao i na zvaničnom sajtu pozorišta - cnp.me.

J. K.

Bonus video: