San o Boki: Sjećanja sa sunčane strane Herceg Novog i prošlog vremena

Lajt-motiv mjuzikla je sadržan u songu “Bolje vrijeme će doći” čiji je autor Peđa Risti

1543 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Printscreen -sanoboki.com
Foto: Printscreen -sanoboki.com

Premijera jedinstvenog mjuzikla, pravog kulturno-umjetničkog, hercegnovskog spektakla, “San o Boki” biće upriličena sjutra u Herceg Novom u 20 časova u dvorani “Park”. U pitanju je mjuzikl sa orkestrom na bini, u četiri slike, sa petnaestak likova, dinamične i vesele priče uz razigrane plesne numere i mnogo poznatih domaćih, stranih kao i specijalno komponovanih pjesama. Autor teksta ovog komada je Peđa Ristić, a brojnu ekipu profesionalnih glumaca, vokalnih solista i plesača, ali i onih koji se glumom, pjevanjem i plesom bave iz hobija, predvodi reditelj Petar Pejaković. Producent je nevladina organizacija “Bruna” na čelu sa Mirelom Šćasni.

U “Snu o Boki” glume, pjevaju, sviraju, plešu: Miloš Pejović, Goran Slavić, Dejan Đonović, Danilo Babović, Zoran Trojanović, Željko Vavić, Miroslav Bobo Milanović, Maja Lukšić, Sara Janjić, Milica Milanović, Đuro Poznanović, Slobodan Bobo Janjić, Peđa Ristić, Andrej Božanović, Zagorka Komljanović, Lara Kovačević.

Ideja za mjuzikl rodila se tokom ljeta 2020. godine, u pjevačko-glumačkoj grupi entuzijasta, sa ciljem da to bude svojevrstan omaž duhu grada i cijenjenim kulturnim pregaocima i umjetnicima koji su tu živjeli i stvarali.

Nesvakidašnja priča počinje hotelom “Boka” kojeg nema već četiri decenije, a koji, uprkos tome, živi u sjećanju i pričama mještana, baš kao što traje i san o njegovoj ponovnoj izgradnji. Hotel je bio mjesto okupljanja ali i prelamanja brojnih društvenih, političkih, kulturnih tokova jednog vremena i jednog grada u usponu.

”I ako vam se ove uvodne rečenice učine nostalgičnim - u priči koja slijedi nostalgije nema”, poručuje ekipa okupljena na projektu i dodaju mjuzikl donosi sjećanja sa “sunčane strane” Herceg Novog i prošlog vremena.

U komadu će biti prikazani ugledni gosti hotela - od gradonačelnika Mirka Komnenovića do kralja Aleksandra, od Zuka Džumhura do Voja Stanića, od Crnjanskog do Andrića, od novskih oriđinala do novskih kapetana… Priču pletu dvojica visprenih, vedrih, posebnih, jedinstvenih a opet jednostavnih novskih oriđinala, a sa njima uglađeni ali “svakoj situaciji naredni” konobari i muzičari, ističe se u saopštenju i opisuje radnja:

”Najavljeni dolazak kralja Aleksandra u čuveni, ekskluzivni hotel ‘Boka’ u Herceg Novom u jesen 1934. prijeti da poremeti lokalnu svadbenu svečanost, ali gradonačelnik Komnenović, direktor hotela, konobar, muzičari, tri pevačice, dva ‘oriđinala’ i cenjeni gosti (Ivo Andrić, Miloš Crnjanski, kapetan Štumberger, kao i deca Zuko Džumhur i Vojo Stanić…) uspijevaju da razriješe sve izazove na opšte zadovoljstvo. ​Ovaj scenario za mjuzikl je omaž bivšim, boljim vremenima, srušenom hotelu ‘Boka’ i brojnim poznatim kuturnim i umjetničkim pregaocima Herceg Novog, tokom 20. vijeka. Hotel ‘Boka’ je bio simbol blagostanja i vrhunskog turizma u Boki. Teško oštećen zemljotresom 1979, hotel je srušen a za njim je ostala nostalgična nada da opet, uskoro, ‘Bolje vrijeme će doći’”, poručuju organizatori događaja.

”Bolje vrijeme će doći” je i naziv jednog od više songova koji su zastupljeni u mjuziklu, a koji je zapravo lajt-motiv mjuzikla, prenoseći tako i simboličnu poruku sadržanu u samom naslovu. Pored ovog, zastupljene songove su birali Mirela Šćasni i Peđa Ristić, a sa akcentom na period tridesetih godina prošlog vijeka kada se mjuzikl i događa.

Snimanje songova radio je Stevan Tomašević, scenografiju osmislio i kostime izabrao Vojislav Vojo Kilibarda, originalne kompozicije djelo su Ristića i Vladimira Rackovića.

Ristić je priču napisao na inicijativu Mirele Šćasni, sa željom da se podsetimo na neke istorijske i kulturne vrijednosti Herceg Novog koje su, kaže, gurnute u zapećak dnevnopolitičkim, ekonomskim i zdravstvenim situacijama.

”Mnogo mi je drago da je priča o mjuziklu na društvenim mrežama potakla razgovore o jednoj sasvim drugoj inicijativi koju ću svesrdno podržati na svaki mogući način - da se razmišlja i razgovara o eventualnom ponovnom podizanju nečega što bi ličilo ili bilo na mjestu hotela ‘Boka’, koji je bio simbol kulture i dobrog života”, rekao je Ristić na konferenciji za medije.

Reditelj Pejaković istakao je kompleksnost sklapanja mjuzikla, ali i podsjetio da je Herceg Novi jedan od rijetkih gradova koji baštini ovu formu.

”Svakodnevna je borba sa time da se uhvati neka ljepota i neki smisao i radost življenja. Mislim da je to nešto što nam je ostalo kao najvažnije... Svi segmeti umjetničkog stvaralaštva koji ovaj grad nosi su uključeni, treba ih složiti u jednu cjelinu. Mjuzikl je zahtjevan i u smislu teničkih stvari. Ušli smo u ambiciozan projekat i sad je pitanje kako će se organski, harmonično složiti. Energija je odlična i radimo sa zadovoljstvom. Jedva čekam premijeru”, poručio je on.

Na sajtu sanoboki.com ističe se da se ansambl nada da će mjuzikl postati i brend Herceg Novog, te poslužiti kao dio turističke ponude grada. To je, na konferenciji za medije, poželio i član ansambla Gradskog pozorišta Podgorica, glumac Dejan Đonović. On je podsjetio da su mjuzikli skupi projekti i istakao da se nada da će se predstava igrati, da će imati periodični raspored nastupa. Pored toga, Đonović smatra i da lokalna samouprava treba ovaj projekat da prepozna kao bitan za kulturnu, ali i turistučku ponudu grada.

”Moramo da imamo proizvode koji će, kroz nostalgiju ka prošlom, privući ljude u naš grad”, zaključio je Đonović.

Podrška brojnih donatora

Mjuzikl se realizuje uz podršku brojnih donatora kojih je tokom procesa bilo sve više. Predsjednica NVO “Bruna”, Šćasni, zahvalila je svima koji su pomogli u pripremi i realizaciji mjuzikla, a posebno “Herceg festu”, bez čijeg prostora i tehnike ne bi bilo moguće sve realizovati, kao i Opštini koja bi trebalo da zadrži tu praksu i ubuduće.

”Hvala i svim donatorima od najmanjih do najvećih, i ekipi koja je mjesecima dolazila i svesrdno radila da bi ovo bilo dobro, lijepo i uspješno i taj entuzijazam nema cijenu. Uz ekipu glumaca koja je bila tu sa nama svo vrijeme, ‘San o Boki’ ne bi bio to što jeste bez Vesne Vukićević koja je napravila fenomenalne kostime, Antonije Đurović koja je odradila koreografske probe, Voja Kilibarde koji se potrudio da scena bude snoviđenje, sa čudnim efektima i neuobičajenim stvarima”, istakla je Šćasni.

Bonus video: