Izložbe u čast Vladimira Veličkovića

Retrospektivna postavka otvorena je u Muzeju savremene umetnosti, izbor grafika može se pogledati u Arte galeriji, a Galerija Rima predstavlja umjetnikove crteže

1100 pregleda 1 komentar(a)
Foto: argumenti.rs
Foto: argumenti.rs

Nekolike izložbe Vladimira Veličkovića (1935-2019) otvorene su u Beogradu; na svih pet nivoa Muzeja savremene umetnosti (MSUB) prikazuje se retrospektivna postavka, izbor njegovih grafika u Arte galeriji, a Galerija Rima predstavlja selekciju crteža.

Juče je, nedjelju dana nakon otvaranja Veličkovićeve retrospektive, u Arte galeriji otvorena i izložba “Vizija gledanja nevidljivog” koja obuhvata izbor grafičkog opusa. Ova galerija je godinama sarađivala sa Veličkovićem, a aktuelnu postavku čini 30 grafika nastalih u rasponu od oko 40 godina. Među njima posebno mjesto zauzima serija od 16 grafika koje predstavljaju ilustracije za knjigu “Altenburški orasi” (2003) francuskog autora Andrea Malroa, ističe se u tekstu na portalu Seecult.org.

”Stvaralaštvo Vladimira Veličkovića ističe kompaktnost, vjernost tematskom okviru, sposobnost umjetnika da pored svog poziva bude hroničar vremena, opominjač, ali i surovi realista koji je beskompromisno angažovan na oba polja, umjetničkom i društvenom, prevazilazi barijere”, naveo je kustos izložbe Drago Rakočević. Postavku je moguće obići do prvog novembra.

Do 21. februara 2022. godine u MSUB-u je otvorena retrospektivna Veličkovićeva izložba “Figura kao izraz egzistencije”, čije su kustoskinje Svetlana Mitić i Žaklina Ratković. Ova postavka obuhvata više od stotinu slika i crteža iz zbirki iz muzeja i galerija u Srbiji i regionu.

U Galeriji Rima u Beogradu u toku je izložba Veličkovićevih crteža nastalih između 1959. i 1971. godine (uključujući i jedan crtež s početka 80-ih godina). Fokus je na crtežima iz 60-ih godina kao decenije koja je za Veličkovića višestruko istorijski značajna. Ova postavka otvorena je do 22. novembra.

Bonus video: