povodom Svjetskog dana audio-vizuelne baštine

„Zarobljenik” u Crnogorskoj kinoteci

Film američkog reditelja i producenta nijemih i zvučnih filmova biće prikazan danas

801 pregleda 0 komentar(a)
Foto: poster - crnogorska kinoteka
Foto: poster - crnogorska kinoteka

Svjetski dan audio-vizuelne baštine obilježava se 27. oktobra, a tome se pridružuje i Crnogorska kinoteka projekcijom američkog filma nijeme ere “Zarobljenik”, iz 1915. godine. Film će biti prikazan večeras u Podgorici, u 20 časova u sali “Gojko Kastratović” Crnogorske kinoteke (nekadašnji Dom JNA), ulaz je slobodan, uz obavezno poštovanje svih aktuelnih epidemioloških mjera u zatvorenom prostoru.

Film je napisao, režirao, montirao i producirao Sesil B. Demil (Cecil B. DeMille), jedan od najvećih producentskih i rediteljskih imena u istoriji američke filmografije, poručuju iz Kinoteke.

”’Zarobljenik’ detaljno opisuje romantičnu nevolju crnogorske protagonistkinje Sonje Martinović (Blanche Sweet) i njenog turskog ljubavnika Mahmuda Hassana (House Peters). Nakon pogibije brata, Sonji dodjeljuju Mahmuda da obavlja teške poslove na imanju. Njih dvoje se postepeno zbližavaju i on napada turskog oficira. Kad dođe mir, taj udarac ga košta njegove plemićke zemlje. Sonjin dom nestaje u plamenu. Ponovo se srijeću na putu, nemajući ništa, osim jedno drugo”, navodi se u opisu filma u saopštenju povodom projekcije.

Sesil B. Demil je bio američki filmski reditelj i producent nijemih i zvučnih filmova. Među njegovim najznačajnijim filmovima su “Kleopatra” (1934), “Samson i Dalila” (1949), “Najveća predstava na svijetu” za koji je 1952. dobio i nagradu Američke filmske akademije za najbolji film i njegov posljednji i najuspješniji film “Deset zapovijesti” iz 1956. godine.

Obilježavanje Svjetskog dana audio-vizuelne baštine usvojila je organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (“UNESCO”) 2005. godine sa ciljem da se širom svijeta, uz različite aktivnosti i događaje, ukaže na esencijalno važan rad koji se obavlja kako bi se audio-vizuelna građa zaštitila i prezentovala široj javnosti.

Preporučujemo za Vas