Ne razumiju probleme za koje su nadležni

Strukovna udruženja ponovo pozivaju predsjednika i potpredsjednika Vlade na hitno rješavanje problema u kulturi

3507 pregleda 1 komentar(a)
Predstavnišvo resora kulture na Cetinju, Foto: Filip Roganovic
Predstavnišvo resora kulture na Cetinju, Foto: Filip Roganovic

To što je resor ministarke Vesne Bratić aktuelnu situaciju u kulturi u Crnoj Gori ocijenio “zadovoljavajućom”, potvrđuje njihovo nerazumijevanje suštinskih problema za koje su nadležni, saopšteno je u odgovoru na stav Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS) koje je više strukovnih udruženja dostavilo “Vijestima”.

Oni su reagovali na konstatacije MPNKS kojima osporavaju probleme mapirane u otvorenom pismu predsjedniku Vlade Zdravku Krivokapiću i potpredsjedniku Dritanu Abazoviću, a koje su potpisali: Udruženje glumaca Crne Gore, Udruženje likovnih umjetnika Crne Gore (ULUCG), Udruženje dramskih pisaca Crne Gore “Naša drama”, Udruženje filmskih producenata i reditelja Crne Gore, i nevladine organizacije Korifej teatar i Podgorica film festival.

Iznoseći da je neophodno resoru kulture vratiti autonomiju, potpisnici otvorenog pisma izdvojili su tada probleme poput: imenovanja čelnika u institucijama kulture za čije pozicije mjerilo “i dalje nije stručnost već politička pripadnost”, nedostatak komunikacije institucija sa kulturnom zajednicom, nepostojanje strateškog plana i programa za kulturu, kao i podrške nezaposlenim umjetnicima u periodu pandemije..

Potrebno je stvoriti okolnosti u kojima bi institucije kulture mogle da se posvete radu na programima, decentralizaciji, odgovornom upravljanju, uvođenju jasnih i transparentnih procedura za raspodjelu sredstava, podršci umjetnicima, otvaranju dijaloga i drugim pitanjima od suštinskog značaja, naglasili su ranije...

Iako su komentar otvorenog pisma “Vijesti” zatražile od kabineta premijera Krivokapića prije desetak dana, odgovor nije stigao.

U međuvremenu su se oglasili iz MPNKS sa ocjenom da su brojni napadi na resor kulture neargumentovani i zasnivaju se “na slobodnoj procjeni rijetkih pojedinaca i političkoj osnovi”.

Oni su situaciju u kulturi ocijenili zadovoljavajućom, a potpisnici otvorenog pisma ističu da takve ocjene ne idu u prilog nikome, “a naročito ne crnogorskoj kulturi i umjetnicima, i zato je odvajanje Ministarstva kulture i izbor ministra/ke sa stručnim referencama iz oblasti kulture imperativ”, ponovili su.

”MPNKS je naše obraćanje pogrešno protumačilo kao (politički) napad, ali i ustanovilo da se zasniva na ‘slobodnoj procjeni rijetkih pojedinaca’. Podsjećamo, otvoreno pismo potpisala su reprezentativna strukovna udruženja koja okupljaju profesionalce iz oblasti dramske, filmske i likovne umjetnosti, i koji svoje djelovanje temelje na činjenicama, budući da ni nakon brojnih pokušaja nijesmo uspjeli da ostvarimo valjanu komunikaciju sa resornim ministarstvom. Uprkos tome, MPNKS tvrdi da je spremno na dijalog i da to potvrđuje njihov ‘dosadašnji način rada’. Navedene tvrdnje smatramo neistinitim i neozbiljnim, što u najmanju ruku ne priliči instituciji toga ranga. Za to postoji i pisani trag svih upućenih dopisa na koje nikada nismo dobili odgovor”, kazala su ova udruženja u obraćanju “Vijestima”.

Oni su dodali i da će, uprkos oštrim kvalifikacijama koje je na njihov račun uputilo MPNKS, nastaviti da, kao i do sada, rade u pravcu afirmacije i zaštite umjetnosti i kulture, i borbi protiv njihove marginalizacije.

Iz resora kulture su istakli da se funkcionalnost ovog i drugih resora ne može ocjenjivati proizvoljno, već na osnovu temeljnih analiza i rezultata, međutim, nijesu ponudili konkretne rezultate ili obrazloženja, iako tvrde da su “u skladu sa svojim mogućnostima i u novonastalim okolnostima izazvanim pandemijom kovid-19, bez obzira na sve izazove, intenzivno radili na ostvarivanju strateških ciljeva”.

”Budući da se u saopštenju MPNKS ne navode ostvareni rezultati na koje ukazuju, (što je i sasvim logično, s obzirom da ne postoji plan na čijoj se realizaciji temelje eventualni rezultati), ta je tvrdnja još jedna paušalna procjena, koja ima za cilj da diskredituje umjetnike”, ocijenila su strukovna udruženja i pitaju:

”Šta su to strateški ciljevi u situaciji kada ne postoji strateški plan, odnosno Nacionalni program razvoja kulture? Svakako, podržavamo težnje da se konačno pristupi njegovoj izradi”, navode oni i ponovo pozivaju premijera Krivokapića i potpredsjednika Vlade Abazovića na što hitnije rješavanje problema u kulturi.

”A, prije svega, da se resoru kulture vrati autonomija, što je od izuzetne važnosti ne samo za kulturne radnike i stvaraoce, već za cjelokupno društvo”, zaključuju.

Egzistencijalni problemi

U saopštenju dostavljenom “Vijestima”, potpisnici otvorenog pisma ističu da nisu zaboravili otežane uslove u kojima se nalaze već dvije godine zbog pandemije, kako je to iz MPNKS navedeno u odgovoru “Vijestima” na otvoreno pismo.

Potpisnici otvorenog pisma podsjećaju da oni tu situaciju žive suočavajući se sa brojnim egzistencijalnim izazovima “upravo zbog ovakvog nerazumijevanja nadležnih institucija...”.

MPNKS je tada kao pozitivan primjer izdvojilo Konkurs za sufinansiranje projekata i programa od značaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva u 2021. godini, što potpisnici tumače kao još jedan od dokaza nesvjesnosti i nesavjesnosti ovog resora.

”To govori o nepostojanju svijesti o problemima koji nastaju zbog velikog kašnjenja sa realizacijom ovog konkursa, kao i nepoznavanju prilika u kojima umjetnici rade i stvaraju. U prilog tome govori i izostanak konkursa za NVO sektor. Ministarstvo nas, takođe, podsjeća i na konkurs iz 2020. godine, koji je svakako bio značajan za 145 nezaposlenih umjetnika i njihove projekte, ali da ipak iznesemo očigledno: od tada je prošlo godinu dana i sedam mjeseci, kao i nekoliko paketa podrške građanima i privredi, iz kojih su umjetnici izostavljeni”, zaključuju oni.

Bonus video: