Posebno izdanje časopisa Filološkog fakulteta posvećeno Njegošu

"Folia linguistica et litteraria" je pokrenut 2010. godine sa ciljem promovisanja izvrsnosti u oblasti lingvistike i književnosti, kroz izvorne naučne radove i prikaze

1443 pregleda 1 komentar(a)
Foto: UCG
Foto: UCG

Povodom 170 godina od smrti Petra II Petrovića Njegoša (1813–1851) Filološki fakultet iz Nikšića izdao je posebno izdanje časopisa "Folia linguistica et litteraria", posvećeno životu i stvaralačkom radu velikog pisca i državnika.

"Sveska 37 sadrži radove nastavnika i saradnika Filološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, koji rezimiraju dosadašnje domete proučavanja Njegoševog djela i otvaraju nova pitanja i istraživačke perspektive ukazujući još jednom na kompleksnost Njegoševog pjesničkog i ukupnog prosvjetiteljskog djelovanja", navodi se u saopštenju za javnost.

Kako su naveli, tematski broj otvara tekst Vesne Kilibarde pod nazivom "Crnogorske pjesme u Tomazeovim Pjesmama Ilirskim". O Njegoševom djelu kao neprolaznom izazovu za tumačenje piše Vesna Vukićević-Janković, a Olga Vojičić-Komatina izdvaja i interpretira elemente lirizacije u Gorskom vijencu.

Prilog Olivere Popović nudi prikaz Njegoševog lika i rada u djelima italijanskih putopisaca objavljenim povodom vjenčanja prinčevskog para Savoja – Petrović 1896. godine, dok Ana Minić na osnovu imagološke analize rekonstruiše prikaze Njegoša u njemačkim putopisima iz njegovog vremena.

Ana Pejanović analizira frazeološki nivo Njegoševog spjeva Šćepan mali u poređenju sa Gorskim vijencem upućujući na značaj ovog djela za istraživanja Njegoševa idiolekta i idiostila u cjelini. „O nekim ortografskim odlikama pisane građe iz 19. vijeka“ piše Sanja Šubarić, interpretirajući i sistematizujući pravopisne obrasce svojstvene originalnim dokumentima Crnogorskog senata, a izdanje zatvara članak Miodarke Tepavčević u kojem autorka minuciozno prikazuje pravce lingvističkih proučavanja Gorskog vijenca, dajući podsticaje za njegova buduća lingvistička istraživanja.

"Folia linguistica et litteraria" je pokrenut 2010. godine sa ciljem promovisanja izvrsnosti u oblasti lingvistike i književnosti, kroz izvorne naučne radove i prikaze. U do sada objavljenim sveskama rezultate svojih filoloških istraživanja publikovalo je preko 100 filologa sa više od 50 univerziteta iz regiona i svijeta.

Časopis ima međunarodnu redakciju i oslanja se na anonimne ocjene recenzenata iz uske stručne oblasti. Od 2015. nalazi se na najuticanijem svjetskom citatnom indeksu – Web of Science, ESCI (Emerging Science Citation Index), a od 2019. indeksiran je i u Elsevierovoj bazi SCOPUS, kao i u bazama: CrossRef, ERIH PLUS, CEOOL, MLA, ANVUR. Svakom radu se dodjeljuje DOI broj.

Bonus video: