”Kadriranja” Dragana Karadžića i Miška Babovića

Izložba fotografija renomiranih crnogorskih umjetnika biće otvorena u petak u Podgorici, u Fotografskoj galeriji “F 64”

1013 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Dragan Karadžić
Foto: Dragan Karadžić

Izložba fotografija “Kadriranja” renomiranih crnogorskih umjetnika, slikara Dragana Karadžića i vajara Milivoja Miška Babovića biće otvorena u petak u Podgorici, u Fotografskoj galeriji “F 64” u 19 časova.

Postavka “Kadriranja” je prvi put da ova dva autora izlažu zajedno, ali ne i prvi put da izlažu fotografije, ističe organizator događaja i vlasnik galerije u Ulici Đoka Miraševića 61, fotograf Dejan Kalezić. On ističe da je posebno ponosan jer su u pitanju umjetnici koji su tokom svog dugogodišnjeg rada stekli reputaciju i kao autori, ali i kao profesori na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju.

Kustoskinja postavke, istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić, istakla je da se radi o izuzetno važnom kulturnom događaju.

”Kada ostvareni, priznati umjetnici, prepoznatljivih opusa, kao što su vajar Miško Babović i slikar Dragan Karadžić, prezentuju fotografije u prvoj crnogorskoj specijalizovanoj foto-galeriji F64, radi se o prvorazrednom kulturnom događaju koji afirmiše fotografiju kao umjetnost i pruža publici dragocjenu priliku za bolje i potpunije sagledavanje stvaralavštva dvojice autora”, istakla je Karadžić.

Karadžić je primijetila da fotografije Dragana Karadžića upućuju na njegova polazišta u dubokom i delikatnom osjećanju prirode i njenim univerzalnim kategorijama, dok je na svim fotografijama Milivoja Babovića prisutna “apologija svakodnevnog, upotrebnog predmeta čiji fragment autor frontalno fotografiše, transformišući ga u estetizovanu, neutilitarnu formu”.

Ovo će biti treća izložba od otvaranja galerije u čijem je fokusu isključivo fotografija.

”Galerija je otvorena krajem jula tekuće godine sa ambicijom da postavimo visoke standarde kada je program u pitanju. U tom pravcu je formiran i respektabilan međunarodni Umjetnički savjet”, istakao je Dejan Kalezić.

Savjet čine: opoljska umjetnica, fotograf i kustoskinja četiri umjetničke galerije Grada vrtova u Katovicama Katarzyna Lata, docent na Fakultetu primenjenih umjetnosti u Beogradu Aleksandar Kelić i iz Crne Gore: prof. mr. na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju Lazar Pejović, istoričar umjetnosti Miloš Marjanović i osnivač i fotograf Dejan Kalezić.

Kalezić je podsjetio i da je u toku Konkurs za izlaganje u galeriji tokom 2022. godine.

”Konkurs koji traje do 1. decembra pa se nadamo da će ljubitelji fotografije i umjetnosti uopšte u narednoj godini imati priliku da vide odlične izložbe”, poručio je Kalezić.

Bonus video: