Priča o klasnoj, ali i generacijskoj borbi

”Jedna od tema koju on portretiše jeste svakako klasna borba, a sa druge strane i ti mladi ljudi, kojima ja pripadam generacijski, koji su bijesni i u stalnoj potrebi da nešto mijenjaju, a nijesu baš spremni sebe da promijene", kazao je reditelj

2074 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Sv. Mandić
Foto: Sv. Mandić

Prvo izvođenje drame Džona Ozborna “Osvrni se u gnjevu” bilo je 1956. godine u Londonu.

Dok su jedni kritičari smatrali da je predstava dvadesetšestogodišnji Ozborna prva originalna drama nove generacije, drugi su u njoj vidjeli previše gnjeva, ljutnje, grozničavosti. Sa jednim su bili saglasni i jedni drugi - drama je bila revolucionarna.

Nakon 65 godina Ozbornov tekst biće postavljen u Nikšićkom pozorištu, a ekipa predvođena rediteljem Jugom Đorđevićem pokušaće da na svoj način prikaže klasnu, ali i generacijsku borbu.

”Jedna od tema koju on portretiše jeste svakako klasna borba, a sa druge strane i ti mladi ljudi, kojima ja pripadam generacijski, koji su bijesni i u stalnoj potrebi da nešto mijenjaju, a nijesu baš spremni sebe da promijene. Mislim da je to nešto što sam prepoznao kao jako važan trenutak danas u svijetu i želio sam da to sa ovim ljudima u Nikšiću istražim”, kazao je Đorđević na konferenciji za novinare upriličenoj povodom početka rada na predstavi.

Prema riječima reditelja, on i njegov autorski tim prvi put rade van granica Srbije tako da mu je posebno drago što će kroz pozorišni proces imati priliku da upozna i mentalitet i kako grad pod Trebjesom diše.

V.d. direktora Nikšićkog pozorišta, Radinko Krulanović, uvjeren je da će nikšićki ansambl iznijeti predstavu na valjan način i da će na pravi način predstaviti Nikšićko pozorište, a samim tim i i sebe.

V. d. umjetničkog direktora, Janko Jelić, podsjetio je da je Nikšićko pozorište zbog epidemije imalo dvogodišnju produkcijsku pauzu i da mu je drago kako zbog činjenice da će prvu predstavu nakon pauze uraditi Đorđević sa svojim autorskim timom, tako i što će gotovo cijelu priču iznijeti nikšićki ansambl, pojačan Majom Stojanović, glumicom iz Podgorice.

Pored Maje Stojanović, ekipu čine glumci Gordana Mićunović, Jovan Krivokapić, Nikola Vasiljević i Boban Čvorović, zatim dramaturškinja Tijana Grumić, scenografkinja Andreja Rondović, dok je će za kostime biti zadužena Vera Damjanović, a za muziku Julija Đorđević.

Maji Stojanović je povjereno da igra glavnu žensku ulogu, a glumica je na presu kazala da je Đorđević jedan od reditelja sa kojim je željela da sarađuje.

”Razmišljala sam o onoj čuvenoj ‘S kim si, takav si’ i da li su likovi iz komada svi slični ili su u tim opozitima, što će nama kao glumcima biti dragocjeno i bitno da istražimo. Napravili smo dobar uvod i start i nadam se da će sve biti u nekoj dobroj eneriji do kraja”, kazala je Stojanović.

Drugi ženski lik igraće Gordana Mićunović koja je istakla “da gluma stvarno postaje zanimljiva onda kada vam ni likovi ni situacija nijesu očigledno dobri ili očigledno zli”.

”Tu onda uvijek ima prostora za raznorazna istraživanja i za igru. Prvi moj osjećaj vezano za rediteja je bio da ja kao glumica, njemu kao reditelju mogu da vjerujem, a to je sve - kako u životu, tako i na sceni”, kazala je Gordana i istakla da joj je drago što će na predstavi sarađivati sa pomenutim autorskim i glumačkim timom.

Nikola Vasiljević je priznao da pokušava da “nalet energije” drži na još uvijek niskom nivou, da ne pregori odmah u startu.

”Jako mi je drago što je ekipa u dobrom dijelu nova, zato što ta razmjena između nas je najbolji način i za povezivanje i za stvaranje nekih dobrih stvari, jer svaka novina kada se prihvati na pravi način od toga bude bolji proizvod”, smatra Vasiljević.

Glumac Jovan Krivokapić je pohvalio novo rukovodstvo što su prihvatili njihov predlog koji datira od ranije da se uradi predstava koju će režirati Đorđević.

”Ušli smo u neku novu energiju i novi način rada, jer smo bili malo zasićeni radom koji je, bio maltene iz predstave u predstavu, bio isti. Ovo je nešto što nam je bilo potrebno kao ansamblu”, naglasio je Krivokapić.

Najstariji član ekipe, glumac Boban Čvorović, kazao je da mu je drago što radi sa tako mladom ekipom koja mu daje energiju da nastavi i da je još “živ”.

Sv. MANDIĆ

Infobox Text/Izjava Citat - Por ectem quaerum sitati blautatia sequatios conectium lam eium corepre pudigen dandae nihiti quis et apid quunt, cusda dolor nihiti sam adis aut atur? Ad quassitatur seque esciam rae nonecerovidi aut ad mosa volor aut ut qui alitatet volore nullore ru

Mićunović: Krajnost nikome dobra nije donijela

”Jako mi je drago što vidim da Nikšićko pozorište počinje da se kreće u nekom drugačijem smjeru i nadam se da nikada više neće otići u krajnost, jer vjerujem da nijedna krajnost nije zdrava ni za koga, kako za individuu, tako ni za društvo, ni za instituciju. Nadam se da ćemo da se krećemo u nekom potpuno novom i drugačijem smjeru. Moramo biti otvoreni za novo, drugačije, da bismo svi zajedno mogli da napredujemo. Nadam se da će Nikšićko pozorište ostati na tom putu umjetnosti, rada, truda i posvećenosti”, poručila je glumica Gordana Mićunović.

Bonus video: