Tvrđave koje bude znatiželju

Film, koji se bavi temom tvrđava u Bokokotorskom zalivu nastalih u periodu austrougarske vladavine, potpisuju reditelj Danilo Vujačić i scenarista Petar Popadić, i u cjelosti je snimljen u produkciji Organizacije KOD

2238 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Priča koju ćemo slušati i gledati je zapravo priča o nastanku i nestanku tvrđava, njihovoj svrsi i odnosu koji kroz vrijeme imamo o njima. Kroz tri aspekta – same logike fortifikacija, istorijske perspektive i značaja arhitekture, film tangira zapravo kompletnu realnost jednog vremena i njegove logike. Tim riječima je Boško Milović, ispred Organizacije KOD, u multimedijalnoj sali nikšićkog Tehnopolisa najavio prikazivanje dokumentarnog filma “Tvrđava Boka”.

Film, koji se bavi temom tvrđava u Bokokotorskom zalivu nastalih u periodu austrougarske vladavine, potpisuju reditelj Danilo Vujačić i scenarista Petar Popadić, i u cjelosti je snimljen u produkciji Organizacije KOD.

“Na ovom prostoru dominiraju austrougarske i turske tvrđave. Sticajem čudnih okolnosti u naše ruke je došla knjiga Radojice Raša Pavićevića koja se zove “Werk – austrougarske tvrđave u Crnoj Gori” i koja se bavi problematikom austrougarskih tvrđava rađenih na prostoru Crne Gore”, objašnjava reditelj Danilo Vujačić odakle ideja da snime film sa pomenutom tematikom.

Vujačić
Vujačićfoto: Svetlana Mandić

Pavićević, penzionisani potpukovnik Vojske SCG i entuzijasta za planinarstvo i vojnu istoriju, godinama je obilazio i istraživao austrougarske fortifikacije koje su od sredine 19. pa do prve decenije 20. vijeka građene radi zaštite „Kriegshafen Cattaro“ odnosno Ratne luke Boka Kotorska – druge po važnosti austrougarske pomorske baze na Jadranu. Dobitnik je zlatnog odličje Republike Austrije za doprinos očuvanju njihove kulturne baštine.

Upravo Pavićević, zajedno sa Milanom Šćekićem i Aleksandrom Kapetanović, publiku vodi kroz film i priča im priču o nastanku tvrđava čija je uloga bila, kako je kazao reditelj, da budu jake, čvrste, da mogu da brane i da traju.

“Napravljene su da traju, ali su one ipak propale. To je momenat koji je karakterističan za kapitalističkog društvo, da sve ono što u jednom trenutku nastane kao plod razvitka toga društva, u sebi sadrži i klicu svog uništenja upravo iz razloga jer će doći nešto novo što će morati da pobije to staro”, kazao je Vujačić “Vijestima”.

tvrđava boka promocija
foto: Svetlana Mandić

Snimanje filma je trajalo pola godine, produkcija oko pet mjeseci, i iako je film bio zahtjevan, ekipa puna entuzijazma, kako je istakao Vujačić, nije dozvolila da ta zahtjevnost bude prepreka.

Scenarista Petar Popadić priznaje da je bilo inspirativno raditi film o tvrđavi koju znate iz djetinjstva.

“Nijesmo znali sa čime ćemo da se suočimo u početku. To je u stvari bio proces istraživanja, tako da je svaki korak u nastanku tog filma bila neka spoznaja za nas. U ovom filmu učili smo svi zajedno i mi koji smo ga stvarali i sagovornici. Nadamo se da će i publika sama da uđe u neki proces stvaralačkog učenja. To je i bila ideja. Nijesmo htjeli da poentiramo sa filmom, već da gledaoci sami dođu do zaključka”, kazao je Popadić.

Popadić
Popadićfoto: Svetlana Mandić

Iako je u Crnoj Gori teško naći, a i doći, do stručnjaka koji poznaju tvrđave, Petar kaže da su se oni i njihovi sagovornici našli i učili jedni od drugih. Film zna “napamet”, a opet, kako je kazao, kada ga gleda svaki put nešto novo nauči.

“Čovjek je kao i tvrđava – zatvoren”, kazao je scenarista i dodao da su spremni za nove projekte.

O kojim projektima je riječ, ni on, ni reditelj nijesu htjeli da otkrivaju.

“Još uvijek kujemo plan šta je sledeće. Sigurno će da bude nešto ovoga tipa, možda baš i sa Radojicom. Tokom naredne godine se kreće u proces, to je sigurno”, obećao je Vujačić.

Projekciji filma prisustvovao je i ambasador Austrije u Crnoj Gori, Karl Miler.

Bonus video: