RUTA u misiji saradnje pozorišta u regionu

Predstavlja se “Don Kihotom” i koprodukcijom “Zelena čoja Montenegra”

1637 pregleda 0 komentar(a)
Foto: BARSKI LJETOPIS
Foto: BARSKI LJETOPIS

Regionalna unija teatara Grupa Triglav (RUTA) nastavlja svoju misiju saradnje među pozorištima u regionu. “Putujuća” manifestacija koja predstavlja regionalne pozorišne kuće, članove RUTA-e, počela je sedmog i traje do 13. novembra, a ovoga puta domaćin je Kamerni teatar 55 iz Sarajeva.

Gradsko pozorište Podgorica 11. novembra izvešće predstavu “Don Kihot’’ koju je, po motivima romana Migela de Servantesa režirao Andraš Urban, a rađena je u koprodukciji sa Barskim ljetopisom. U predstavi igraju: Branka Femić Šćekić, Vanja Jovićević, Kristina Obradović, Sanja Popović, Anđelija Rondović, Jelena Simić i Branka Otašević.

Festival je svečano otvoren predstavom Kamernog teatra 55 “Schindlerov lift’’ u režiji Kokana Mladenovića. Dramski teatar Skoplje se predstavio ostvarenjem “Karmen’’, u režiji Dejana Projkovskog. Kazalište Ulysses će danas na sceni BKC-a izvesti predstavu “Tko se boji Virginije Woolf?”, u režiji Lenke Udovički. Festival će, u Kamernom teatru 55, 12. novembra zatvoriti predstava “Zelena čoja Montenegra”, u režiji Nikite Milivojevića a u koprodukciji Beogradskog dramskog pozorišta, Gradskog pozorišta Podgorica i festivala “Grad teatar” Budva.

RUTA Grupa Triglav je mreža partnerskih pozorišta iz gradova zemalja regije koju uz Gradsko pozorište iz Podgorice čine i pozorište Ulysses, Mestno gledališče ljubljansko, Beogradsko dramsko pozorište, Kamerni teatar 55 iz Sarajeva i Dramski teatar Skoplje.

”Ideja koja stoji iza regionalne unije je otvaranje vrata za saradnju između pozorišta u regionu, kako bi se podstakla interakcija, kako između profesionalaca iz pozorišne struke, tako i s publikom kojoj se pruža prilika za upoznavanje s recentnom pozorišnom produkcijom iz susjednih zemalja. RUTA Grupa Triglav zamišljena je kao niz festivala koji se u razmacima od nekoliko mjeseci održavaju u gradovima domaćinima iz kojih dolaze potpisnici projekta. Prvo izdanje festivala je organizovano u BDP-u od 1. do 6. decembra 2019. godine, a drugi domaćin, od 2. do 7. marta prošle godine, bilo je Gradsko pozorište Podgorica i zatim Ulysses teatar od 13. do 25. avgusta ove godine”, obrazložili su u saopštenju iz Gradskog pozorišta.

Bonus video: