Sve je skulptura

Izložba djela Đorđa Jandrića, umjetnika iz Hrvatske, biće otvorena danas u Podgorici u Dvorcu Petrovića, u 19 časova

4736 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Poster
Foto: Poster

Izložba “Sve je skulptura”, hrvatskog umjetnika Đorđa Jandrića, biće otvorena danas u Podgorici u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, Dvorcu Petrovića, u 19 časova. Ovom postavkom hrvatski umjetnik preispituje, ruši i stvara nove definicije skulpture i njenog poimanja. Izložbu će otvoriti istoričar umjetnosti Mladen Lučić, a postavka će biti dostupna za javnost do 26. novembra.

U tekstu za katalog izložbe, Lučić je istakao uticaj i povezanost Đorđa Jandrića i poezije Portugalca Fernanda Pesoe.

”Kad je sredinom osamdesetih godina proteklog stoljeća Jandrić počeo čitati Pesoinu poeziju, nije ni slutio da će se uskoro dogoditi niz poveznica njegova rada s tim portugalskim pjesnikom i mistikom. Sastavom brojeva, kao promišljenom konceptualnom nadgradnjom svog likovnog izraza, Jandrić se počeo baviti 2000. godine te se bez ikakve svjesne primisli približio Pesoi na području numerologije, koju je taj veliki pjesnik smatrao izuzetno važnom. Jandrić je čitajući Fernanda Pesou osjetio istinske poveznice, ne toliko s njegovom poezijom, koliko s prenosom forme (poezija - kip) iz iskustvenog u transcendentalno, odnosno iz realnog u metajezik. Stoga se u svojim radovima ne služi isključivo citatima Pesoine poezije, nego uspostavlja lucidni dijalog otkrivajući dodirne točke, ali i nalazeći asocijativno-inspirativna uporišta kojima se koristi za svoja daljnja skulpturalna istraživanja”, zapisao je Lučić.

Đorđe Jandrić je rođen 1956. godine u Zadru. Studije arhitekture na Sveučilištu u Zagrebu upisao je 1975. godine, ali ih prekida 1978. godine kada u istom gradu na Akademiji likovnih umjetnosti upisuje Nastavnički odsjek i studije istorije umjetnosti na Filozofskom fakultetu. Diplomirao je 1985. i stekao zvanje profesora likovnog vaspitanja i likovnih umjetnosti. Počeo je izlagati već kao student treće godine ALU na 13. salonu mladih u Zagrebu 1981. godine, a do danas je održao trideset samostalnih i učestvovao na osamdesetak grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

”U svom permanentnom istraživanju pojma skulpture izražava se u gotovo svim vizuelnim medijima (vajarstvo, slikarstvo, crtež, performans, video, film)”, navodi se u saopštenju.

Radio je kao nastavnik u osnovnoj i srednjim školama, kao asistent na Tekstilno - tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje 2007. stiče zvanje docenta. Iste godine prelazi na Akademiju primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci gdje radi i danas u zvanju redovnog profesora. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Monografija “Jandrić” Mladena Lučića u izdanju Petikata iz Zagreba objavljena je 2020. godine.

Bonus video: