Dani Njegoševi na Cetinju i u Nikšiću

Manifestacija se organizuje pod pokroviteljstvom Opštine Nikšić, Eparhije budimljansko – nikšićke i Mitropolije crnogorsko-primorske

1479 pregleda 0 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: Svetlana Mandić
Sa pres konferencije, Foto: Svetlana Mandić

Književno društvo „Njegoš“, NVO „Njegoševe večeri poezije“ i Udruženje književnika Crne Gore sjutra i preksjutra organizuju XI „Dane Njegoševe“ koji će se održati na Cetinju i u Nikšiću.

Kako je na konferenciji za novinare kazala pjesnikinja Milica Bakrač, u Cetinjskom manastiru sa početkom u 18 časova sjutra veče će mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije održati uvodno slovo i svečano otvoriti dvodnevnu manifestaciju u čast Njegošu. Nakon toga će, u Njegoševoj svečanoj sali, pjesnici govoriti stihove u slavu Njegoša.

„U subotu, 13. novembra, proslavićemo dan Njegoševog rođenja u Nikšiću. U programu će učestvovati crkveni hor 'Sveti novomučenik Stanko' pod dirigentskom palicom profesorice Lenke Durutović, gradonačelnik Nikšića, Marko Kovačević, održaće pozdravno slovo, obratiće se i Milutin Mićović, predsjednik Književnog društva 'Njegoš', dok će tematsku besjedu 'Njegoš i Matija Ban' održati prof. dr Goran Maksimović, sa Univerziteta u Nišu“, kazala je Bakrač.

Dani Njegoševi
foto: poster

Njegoševe stihove govoriće Mihailo Perošević, a nastupiće i pjesnici Bećir Vuković, Višnja Kosović, Radomir Uljarević, Milica Kralj, Vojislav Karadžić, Sava Radulović, Ranko Mićanović i Nikolina Kovačević, dok će Milica Bakrač voditi program koji će biti održan u parohijskom domu „Sveti Vasilije Ostroški“ sa početkom u 18 časova.

Predsjednik Književnog društva „Njegoš“, Milutin Mićović, kazao je da je Njegoš univerzalan, veliki svjetski pjesnik, ali prvo „veliki nacionalni pjesnik oko koga možemo najlakše i najuzvišenije da se saberemo i da iznesemo unutrašnji smisao našeg vremena i našu problematiku“.

„U Njegoševim stihovima za sve možemo da nađemo oslonac. Tokom prethodnih manifestacija često smo govorili o 'Luči' kao osnovi Njegoševog djela, podviga i genijalnosti, ali ove godine, s obzirom na svjetsku, globalno sumornu atmosferu, naći ćemo stihove koji upućuju na onu sjenku svijeta i života koju je Njegoš, kao veliki genij čovječanstva vidio unaprijed, a vidio je i u svom vremenu“, kazao je Mićović.

Prema njegovim riječima stihovi iz „Luče mikrokozma“: „Snom je čovjek uspavan teškijem/ u kom vidi strašna priviđenja/ i jedva se opred'jelit može/ da mu biće u njima ne spada“, mogu biti „lozinka savremene globalne, skoro apokaliptične situacije pod koronom“.

„U 'Gorskom vijencu' Njegoš kaže: 'Kugo ljudska, da te Bog ubije! Ali ti je malo po svijeta te si svojom zlošću otrovala, no si otrov adske svoje duše i na ovaj kamen izbljuvala?' Pa zar ovi stihovi ne mogu da se stave u kontekst savremenog osjećanja čovjeka i čovječanstva. Ređajući 'Dane Njegoševe' uvijek nalazimo Njegoša kao velikog aktuelnog mislioca i pjesnika, i onog koji može da kaže što mi ne možemo. Sabirajući se oko ovih stihova i oko njegovog složenog i ukupnog djela naši pjesnici ove godine, uglavnom iz Crne Gore, govoriće stihove i prigodne besjede pomažući se i oslanjajući se na Njegoševo djelo i pokušavajući time da pokažu aktuelnost Njegoševog djela, ali i našu moć približavanja njegovim velikim pjesničkim formulama“, kazao je Mićović.

Manifestacija se organizuje pod pokroviteljstvom Opštine Nikšić, Eparhije budimljansko – nikšićke i Mitropolije crnogorsko-primorske.

Bonus video: