Veliko i slavno ime Njegoš

"Njegoš izazvao, a i danas još više izaziva, divljenje i veličanje na jednoj strani, ali i poricanje, negiranje i osporavanje na drugoj”, naveli su organizatori

3189 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Serijal predavanja na temu “Veliko i slavno ime Njegoš” od 12. do 14. novembra organizuje JU Muzeji i galerije Nikšić povodom 170 godina od upokojenja Petra II Petrovića Njegoša.

”Od kada se kao duhovni i svjetovni vladar, na cetinjskom tronu, pojavio poslije vladavine svoga umnoga strica, Svetoga Petra Cetinjskog, kao mladi vladika, vladar i nacionalni pjesnik, Petar II Petrović Njegoš izazvao je, a i danas još više izaziva, divljenje i veličanje na jednoj strani, ali i poricanje, negiranje i osporavanje na drugoj”, naveli su organizatori.

Večeras će prvo predavanje na temu “Njegoševo pjesničko djelo ili iskra besmrtnoga ognja” održati dr Radoje Femić, dok će moderatorka večeri biti Marina Korać. U subotu će na temu “Petar Drugi Petrović Njegoš naš kulturni obrazac” govoriti dr Darko Đogo i Aleksandar Ćuković, a moderatorka će biti Svetlana Tomić. Direktorica Muzeja i galerija, prof. Vesna Todorović, biće moderatorka predavanja koje će u nedjelju, 14. novembra, održati urednik Srpske književne zadruge dr Duško Babić na temu “Njegoševa ideja nacije”.

Sve tri večeri biće održane u Gradskoj kući u 19 časova.

Organizatori podsjećaju da je 2013. godine obilježeno 200 godina od Njegoševog rođenja, dok se ove godine navršilo 170 godina od njegove smrti.

”Njegoš se upokojio 19. oktobra 1851. godine, na isti dan kada je, 21. godinu prije toga datuma, preuzeo vlast. Ovaj dugi vremenski period u životu i kulturi našega naroda, poslije Njegoša, donio je nova iskušenja, istorijsko-politička pomjeranja i rješenja koja nijesu uvijek odgovarala našem narodu, ali u liku i djelu svoga najvećeg sunarodnika i mislioca, kao u nekom sabirnom sočivu i ogledalu svog nacionalnog bića, kao narod i kao pojedinci, uvijek smo mogli da provjerimo svoj stav, odnos i mjeru u ponašanju prema sebi i prema svijetu koji nas okružuje. I ova godišnjica treba da nam posluži da se sjetimo velikog pjesnika i da se vratimo čitanju i razumijevanju njegovog djela”, poručili su iz JU Muzeji i galerije Nikšić.

Bonus video: