”Ispovest Dmitrija Karamazova”

Predstava koju je Dugalić, prvak drame Narodnog pozorišta u Beogradu, postavio 2013. godine, ovjenčana je velikom nagradom “Srebrni vitez” u Moskvi

1755 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Program obilježavanja 200 godina od rođenja i 140 godina od smrti jednog od najznačajnijih pisaca u istoriji književnosti, F. M. Dostojevskog, koji u Nikšiću organizuju ustanove kulture i obrazovanja, biće završen večeras predstavom “Ispovest Dmitrija Karamazova”, autorskim projektom Nebojše Dugalića. Predstava će biti izvedena u 20 časova, a organizatori su Javne ustanove Nikšićko pozorište i Zahumlje.

”Djelo predstavlja monodramsku adaptaciju dijela romana F.M Dostojevskog u kome Dmitrij Karamazov, neposredno pred svoj sunovrat, odlučuje da svoj očaj kaže bratu Aljoši, njegovom ‘angelu na zemlji’, i da ga iz bezizlaza zamoli za nemoguće - da od oca ište pomoć u novcu. To je situacioni okvir događaja u kome se ispreda priča o mrtvom čvoru njihovih sudbina u koji su se nerazmrsivo zapleli i Dmitrij i otac i Ivan i Katarina Ivanovna i Grušenjka i svi oko njih, a Dmitrij Karamazov je onaj iz koga se ta nerazmrsivost izvija u vapaj da se razriješi nerazriješivo”, stoji u opisu komada.

Predstava koju je Dugalić, prvak drame Narodnog pozorišta u Beogradu, postavio 2013. godine, ovjenčana je velikom nagradom “Srebrni vitez” u Moskvi. Ona se od premijere nalazi na redovnom repertoaru Male scene Opere i teatra Madlenianum.

Nebojša Dugalić je srpski glumac, reditelj i profesor glume, dobitnik brojnih nagrada, između ostalih - četiri “Zlatna” i dva “Srebrna viteza” u Moskvi, četiri “Zoranova brka”, tri Sterijine nagrade, “Nagrade Zoran Radmiloivć”, “Nagrade Miloš Žutić”,”Mija Aleksić - biti glumac”, “Vitez Srbije”…

Manifestacija posvećena Dostojevskom trajala je od 9. do 12. novembra i imala je raznovrstan program – promociju trilogije autorke prof. dr Sonje Tomović Šundić, projekciju filma Varvare Urzičenko, “Fjodor Dostojevski kao ogledalo ruske duše”, predavanje prof. dr Tatjane Jovović, “Poetika duše: umijeće književnog zavođenja Dostojevskog”, i Dugalićevu monodramu.

Bonus video: