Istorijski spektakli na filmu

Prikazivaće se "Posljednji samuraj", "Nebesko kraljevstvo" i "300"

1555 pregleda 0 komentar(a)
Foto: poster
Foto: poster

Filmski program Kulturno-informativnog centra (KIC) “Budo Tomović” ulazi u ovogodišnju završnicu, a tokom trodnevne manifestacije, od danas, pa do 17. novembra biće u znaku remek-djela koja tretiraju istorijske događaje kao spektakle, u okviru revije “Filmski žanrovi - istorijski spektakl”.

”Podsjetimo kroz projekat ‘Filmski žanrovi’ tokom proteklih godinu dana publici smo predstavili najpoznatije trilere, drame, akcije i science-fiction filmove koji posjeduju nesumnjivu umjetničku vrijednost”, navodi se u saopštenju iz KIC-a.

Sve projekcije filmova biće organizovane u sali Dodest, u 20 časova, a ulaz je besplatan.

Revija će početi danas američkim istorijskim filmom “Posljednji samuraj” snimljenim 2003. godine, u režiji Edvarda Zvika.

”Radnja je djelimično inspirisana stvarnim događajima, a zapravo govori o vojnom strategu koji odlazi u Japan da obuči carsku vojsku koja se namjerava suprotstaviti samurajima. Ipak, zadatak će se pretvoriti u nešto sasvim drugo kada nakon jedne borbe završi u samurajskom logoru, gdje će se od zarobljenika pretvoriti u osobu koju će zadiviti način razmišljanja i kodeksi časti vjekovnih ratnika i carskih zaštitnika”, kazali su u opisu filma.

Intrigantna drama ”Nebesko kraljevstvo” iz 2005. godine, poznatog britanskog režisera Ridlija Skota, biće prikazana sjutra. Taj film približava događaje s kraja 12. vijeka i pohode krstaša na Jerusalim.

”Kraj revije obilježiće epska avantura reditelja Zeka Snajdera ’300’ iz 2006. godine, a koji govori o hrabrosti i žrtvi koju su Spartanci upisali u jednoj od najmasovnijih bitaka u istoriji. U filmu se zapravo obrađuje istorijska bitka kod Termopila u kojoj se kralj Leonida i tri stotine grčkih ratnika suprostavljaju persijskoj vojsci”, najavljeno je u saopštenju.

Iz KIC-a napominju da se revija organizuje u skladu sa važećim mjerama Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Reviju večeras otvara “Posljednji samuraj”, zatim slijede “Nebesko kraljevstvo” i “300”. Sve projekcije organizuju se u sali “Dodest” u 20 časova, a ulaz je besplatan

Bonus video: