Gudački orkestar “Camerata” svira Kotoranima

Od svog osnivanja do 1999. godine “Kamerata” je djelovala pod umjetničkim vođstvom violončeliste Ištvana Varge i nastupala u svim većim gradovima bivše Jugoslavije, a ostvarila je i uspješna gostovanja u Njemačkoj i Holandiji, kao i učešća na mnogim značajnijim muzičkim manifestacijama

2385 pregleda 0 komentar(a)
Foto: poster
Foto: poster

Koncert gudačkog orkestra “Camerata” iz Novog Sada biće održan sjutra u Kotoru, u Crkvi Svetog Duha, u 19 časova. Na programu koncerta su djela Mocarta, Pjacole, Mendelsona, Bartoka i drugih velikih kompozitora.

Orkestar “Camerata” iz Novog Sada je profesionalni kamerni orkestar koji je nastao u okviru Akademije umetnosti u Novom Sadu, 1988 godine. Članove orkestra čine najbolji mladi muzičari Akademije umetnosti: profesori, asistenti, docenti i najtalentovaniji studenti.

Od svog osnivanja do 1999. godine “Kamerata” je djelovala pod umjetničkim vođstvom violončeliste Ištvana Varge i nastupala u svim većim gradovima bivše Jugoslavije, a ostvarila je i uspješna gostovanja u Njemačkoj i Holandiji, kao i učešća na mnogim značajnijim muzičkim manifestacijama među kojima se izdvajaju: BEMUS, NOMUS, Ohridsko ljeto, Međunarodna tribina kompozitora, Grad teatar Budva.

Na inicijativu violončeliste Marka Miletića, vanrednog profesora na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, orkestar je 2007. godine obnovljen i pod njegovim umjetničkim vođstvom djeluje i danas. Na koncertima se opredjeljuju za izvedbu najljepših i najzahtjevnijih djela klasičnog repertoara, među kojima su i djela domaćih kompozitora. “Kamerata” do sada bilježi brojne uspjehe u nastupima sa uglednim solistima, kao što su: Stefan Milenković, Roman Simović, Žerar Kose, Vendi Vorner, Dragan Đorđević, Dejan Mlađenović, Imre Kalman, Peđa Milosavljević, Boštijan Lipovšek, Julija Hartig, Ištvan Varga, Filip Grinberg, Laura Levai - Aksin.

Događaj organizuje JU Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor kao dio programa Novembarskih dana, a ulaz je besplatan.

Bonus video: