Brutalno iskren mentalni slalom

U humoristično-romantičnoj drami o životu, toplu, duhovitu, emotivnu, a na momente brutalno iskrenu priču, ispričaće Jadranka Đokić i Amar Bukvić

2378 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Uručenjem nagrade “Veljko Mandić” poznatom glumcu Andriji Miloševiću i izvođenjem predstave “Pluća”, koju je režirala Aida Bukvić, sjutra veče će u Nikšiću početi 17. izdanje Međunarodnog festivala glumca.

”Pluća su duhovit, emotivan, ponekad i brutalno iskren mentalni slalom generacije kojoj je propitivanje imperativ, a nesigurnost odavno postala stil življenja. Slalom prepun sumnji, strahova i potrebe za bliskošću u kojem se neka vrata promaše, na nekima se izgubi previše vremena, dok se neka zahvate baš onako kako treba, u pravom trenutku, na pravom mjestu, kada se ipak dogodi Život”, zapisala je rediteljka predstave koju su u koprodukciji uradili Teatar Exit iz Zagreba i Gradsko kazalište iz Siska.

U humoristično-romantičnoj drami o životu, toplu, duhovitu, emotivnu, a na momente brutalno iskrenu priču, ispričaće Jadranka Đokić i Amar Bukvić.

”Mladi, obrazovani i ekološki osviješteni. Recikliraju, gledaju dokumentarce i art filmove, čitaju knjige o pravim stvarima, voze se biciklima i kupuju od onih koji ne izrabljuju. Ali, voze se i automobilima, kupaju u kadi i ponekad ostave vodu da curi bez prave potrebe. Može li se imati dijete i istovremeno biti ekološki osviješten, tek je jedna od dvojbi koja će se pojaviti kada jednoga popodneva On “predloži dijete”. A Ona se previše brine, previše razmišlja i ima veliku, zaista veliku potrebu razgovarati o svemu, razmotriti stvari, jer sve učinjeno mora biti i dobro promišljeno”, riječi su rediteljke.

Festival glumca traje do 29. novembra, a publika će imati priliku da odgleda šest predstava: “Pluća”, “M.I.R.A.” (Bitef teatar iz Beograda), “Antigona” (Narodno pozorište iz Prištine i Narodno pozorište Timočke krajine “Zoran Radmilović” iz Zaječara), “Sjećaš li se Doli Bel” (Kamerni teatar “55” iz Sarajeva), “Usamljeni Zapad” (Narodno pozorište Republike Srpske iz Banja Luke) i “Bolivud” (Teatar Komedije iz Skoplja). Sedma predstava koja je bila najavljena, “Konje ubijaju, zar ne?”, koju je po tekstu Maje Pelević režirao Kokan Mladenović, a izvodi je Gradsko pozorište iz Podgorice, otkazana je zbog bolesti glumca.

Završene večeri festivala biće uručene nagrade za najbolju mušku i žensku glavnu i epizodnu ulogu, kao i za partnerski odnos na sceni.

O nagradama će odlučivati žiri u sastavu Milorad Damjanović, dramski umjetnik iz Beograda, reditelj Zoran Rakočević i glumac Dobrilo Boban Čvorović. Okrugle stolove nakon predstava vodiće reditelj Goran Bulajić.

Festival, koji organizuje Nikšićko pozorište pod pokroviteljstvom Opštine Nikšić i Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, biće održan u skladu sa epidemijskim mjerama.

Bonus video: