"Ponekad je mnogo opasnije dirnuti u pozorišnu čaršiju nego u vlast ili u politiku"

Poštovanje važećih mjera u cilju suzbijanja pandemije koronavirusa je obavezno

1150 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz predstave, Foto: Nikšićko pozorište
Detalj iz predstave, Foto: Nikšićko pozorište

Na sceni Nikšićkog pozorišta večeras u 20 časova, u okviru 17. Međunarodnog festivala glumca, biće izvedena predstava "M.I.R.A." Bitef teatra iz Beograda.

Koncept, režiju i dizajn scene je uradio Andraš Urban, dramaturgiju Vedrana Božinović, muziku Irena Popović Dragović, a kostime Marina Sremac. U predstavi igraju Mirjana Karanović, Isidora Simijonović, Anšela Jovanović, Maja Lukić i Gorica Regodić.

"Svjestan sam da je ponekad mnogo opasnije dirnuti u pozorišnu čaršiju nego u vlast, ili u politiku. Vlasti bi bilo dovoljno da ima samo malo smisla za humor. Ali čaršija ne prašta. Gdje su nam te takozvane kritičke predstave za koje tvrdimo da ih ima, da smo to već sve radili, ogulili i naciju i vjeru i državu i čovjeka i sve... Postoje djelimično u našim sjećanjima – da, bilo ih je, ponekada, mi mislimo da ih ima i sada, čini se da je tako, a onda, ipak, shvaćamo da ih nema. Naše kritičke predstave samo služe da oprostimo sebi. Zli činovnici dramske literature postaju voljene ikone. Esencija duha našeg naroda. Pokušavamo da od toga krojimo neku nacionalnu specifičnost, neku vrijednost ala Balkan, koju niko na svijetu ne može da shvati, jer smo mi toliko specifični, mi toliko bolje znamo šta je život, draž života, pa smo, samim tim, i ugroženi, jer mi znamo suštinu. Ali ljudsko zlo je ljudsko zlo. Glupost je glupost. Krv je krv. Umiremo u pozorištu od arogancije, prepotentnosti, osrednjosti. Od nebitnosti. Od beznačajnosti. Da se ne talasa. Najjednostavnije i najseljačkije rečeno. Ako neće vlast to da odradi, odradiće taj burazerski, promiskuitetni establišment u kome je svako svakome nešto, armija zaposlenih glumaca – tehničara, kojima ne pada na pamet da na sceni prihvate rizik. Da shvate da su odgovorni. Da nam je maltene dužnost izaći iz komfort zone. Da je to što oni zovu Stanislavskim glupi izgovor za nerad i šmiru. I funkcionera koji se predstavljaju kao sponzori predstava i pozorišta. Onih stvari u koje se ni malo ne razumiju. Nacrtaj ti prvo konja, portret, pa ćemo onda o apstrakcijama... Sjećam se tog neizmjerenog straha mladog reditelja: da li znaš šta hoćeš? A to znači da li znaš objasniti na nama prikladan način. Teror glupo shvaćenog realizma. Ali jedino se to razumije. Došao Joco i rekao Miri... I na kraju su svi izginuli...", napisao je o predstavi reditelj Andraš Urban.

Ulaznice po cijeni od pet eura mogu se kupiti na biletarnici Nikšićkog pozorišta do početka predstave.

Poštovanje važećih mjera u cilju suzbijanja pandemije koronavirusa je obavezno.

Bonus video: