Predstavlja se svojim djelima, a ne riječima

Jedan od četvoro finalista ovogodišnje nagrade Milčik odlučio je da umjetnički rad nastavi pod imenom Semir Mustafa i tako završi ciklus predstavljanja pod aliasom Dante Buu

4661 pregleda 0 komentar(a)
Semir Mustafa, Foto: Eva Puella
Semir Mustafa, Foto: Eva Puella

Umjetnik koji je ranije nastupao pod pseudonimom Dante Buu odlučio je da završi ciklus predstavljanja pod tim aliasom, kaže, i da nastavi rad pod imenom Semir Mustafa. Pod tim imenom će se i predstaviti kao jedan od četvoro finalista ovogodišnje nagrade za mlade vizuelne umjetnike Milčik, u organizaciji Instituta za savremenu umjetnost Crne Gore (ISU).

Izložba četvoro finalista Milčika, među kojima su pored Semira Mustafe i: Ana Aleksić, Milka Delibašić i Milica Mijajlović, biće otvorena u Podgorici, devetog decembra u 17 časova, u Perjaničkom domu i Galeriji Klub.

Proglašenje dobitnika Milčik nagrade biće održano istog dana u 18 časova, a o nagradama odlučuje stručni žiri koji čine: istoričarka umjetnosti Narodnog muzeja Crne Gore Ana Ivanović, istoričarka umjetnosti i kuratorka RU/NY, Dallas Contemporary Lilia Kudelia, crnogorska vizuelna umjetnica i dobitnica Milčik nagrade 2019. godine Brigita Antoni i istoričar umjetnosti Muzeja savremene umetnosti Beograd/Remont, Miroslav Karić.

U svom predstavljanju Semir Mustafa ističe da je “odlučio da izbjegava komunikaciju putem izjava i biografije, već da svoje javne i profesionalne nastupe realizuje isključivo vizuelnom komunikacijom”, odnosno pretenduje da se predstavi svojim radom i djelima.

Kao Dante Buu, Semir Mustafa je bio jedan od finalista prve nagrade Milčik 2017. godine kada se predstavio radom na temu selektivnog abortusa. Izlagao je više puta u inostranstvu, ponajviše u Austriji i Njemačkoj, a živi i radi na relaciji Rožaje-Berlin. Njegov dosadašnji rad odlikuje angažovan konceptualni pristup kojim originalno preispituje društvene pojave i nedostatke, problematizuje nasilje, diskriminaciju, ali i brojnim drugim osjetljivim temama.

Pored ostalih, jedan je od dobitnika nagrade Crnogorskog likovnog salona “13. novembar” za 2019. godinu koju je ravnopravno podijelio sa ostalim učesnicima tadašnjeg izdanja ove prestižne likovne manifestacije.

Cilj nagrade “Milčik” je da valorizuje i podrži stvaralaštvo mladih vizuelnih umjetnica i umjetnika iz Crne Gore. Nagrada Milčik nosi ime po radu Milčik, istaknutog savremenog umjetnika Milije Pavićevića. Nagradu je osnovao i pokrenuo Institut za savremenu umjetnost u saradnji sa Residency Unlimited i The Trust for Mutual Understanding iz Njujorka. Milčik nagrada je dio Young Visual Artist Awards - mreže nagrada koje u 11 zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope organizuju nezavisne organizacije. Dosadašnji dobitnici Nagrade Milčik su umjetnici Siniša Radulović (2017) i Brigita Antoni (2019).

Program ovogodišnjeg izdanja Milčik nagrade počeće u srijedu osmog decembra predavanjem Tjaše Pogačar u 19 časova. Pogačar je kuratorka 34. bijenala grafičke umjetnosti u Ljubljani/Iskra Delta.

4

finalista ovogodišnje nagrade Milčika predstaviće se na izložbi u Podgorici, devetog decembra u 17 časova, u Perjaničkom domu i Galeriji Klub. Sat vremena kasnije biće objavljen i dobitnik nagrade za koju se, pored Semira Mustafe, takmiče i: Ana Aleksić, Milka Delibašić i Milica Mijajlović.

Bonus video: