Nagrađeni studenti FDU za predstavu "U plamenu strasti"

Priznanje za najbolju žensku ulogu dobila je Una Lučić, a za najbolju mušku ulogu Kristijan Blečić

1859 pregleda 0 komentar(a)
Foto: FDU - Cetinje
Foto: FDU - Cetinje

Fakultet dramskih umjetnosti (FDU) Univerziteta Crne Gore i studenti studijskog programa "Gluma", u klasi profesora Branimira Popovića, nagrađeni su sa četiri priznanja na festivalu "Kestenburg" koji je održan u Banjaluci.

Nagradu "Zlatni kesten", za najbolju predstavu u cjelini, osvojio je FDU sa Cetinja za predstavu "U plamenu strasti", koju su i mediji ocijenili kao najbolju, pa je osvojila i nagradu "Glas Srpske". Nagrađeni su i studenti, za najbolju žensku ulogu Una Lučić i za najbolju mušku ulogu Kristijan Blečić.

"Koristimo ovu priliku da studentima, saradnicima i profesorima sa studijskog programa 'Gluma' čestitamo na ovom velikom uspjehu, uz nadu i želju da će se uskoro sa istom predstavom i sličnim uspjesima vratiti i iz Novog Sada, sa festivala studentskog pozorišta koji organizuje Akademija umjetnosti Novi Sad", saopšteno je iz Dekanata FDU.

Predsjednica žirija bila je Svetlana Bojković, a članovi: Maja Dodik, Branislav Nedić, Bojan Ćetković i Aleksandra Ćosić.

Glumac Andrija Milošević, alumnista FDU Cetinje, dodijelio je nagrade i istakao da je „Kestenburg“ fantastičan, pozitivan i energičan festival, koji takav i mora biti, jer je riječ o studentima. On je dodao i da festivali poput ovog vraćaju nadu i studente tamo gdje oni pripadaju - na vrh.

"Studenti treba da budu na vrhu, a mi treba da im pomažemo. Oni su ti koji su nove nade. Oduševljen sam i jedva čekam da upoznam nove klase, jer mi koji držimo pozorišta i radimo predstave moramo da se upoznajemo s mladim ljudima i da vidimo ko nam za šta treba. Sjajno je da na ovaj način vidimo mlade glumce, da se družimo sa njima i da ih uključimo u projekte što je još jedan aspekt koji je dobar na ovom festivalu", rekao je Milošević.

U takmičarskom dijelu festivala, pored studenata FDU sa Cetinja, priliku da pokažu svoj talenat dobili su i studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu.

Direktor festivala, Aleksandar Pejaković, zahvalio je ovogodišnjim učesnicima i najavio sljedeće izdanje festivala "Kestenburg" koje će 2023. godine biti održano na nekoliko lokacija.

Bonus video: