Dio programa posvetiće i Šomiju

Konkurs za autore otvoren je do 15. decembra, a Festival će biti održan 25. i 26. decembra u Podgorici

2607 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Smotra kratke video forme biće održana u Podgorici 25. i 26. decembra, u sklopu manifestacije Decembarska umjetnička scena DEUS 2021. Organizatori su na svom Fesjbuk profilu najavili da će dio programa biti posvećen jednoj od podgoričkih legendi, oriđinalu Draganu Šomiju Roganoviću koji je preminuo juče u 80. godini.

"Šomi je desetak godina svečano i volšebno otvarao Smotru kratke video forme. Preuski su ovi Fejsbuk statusi da bi iskazali poštovanje i pijetet koje zaslužuje naš Dragan. U okviru ovogodišnje, 16. Smotre priredićemo program u čast i slavu nezaboravnog velikana podgoričke alternative", saopštili su organizatori putem društvene mreže.

Konkurs za 16. Smotru kratke video forme otvoren je do 15. decembra, a ovaj, jedini crnogorski festival kratkog alternativnog filma biće održan u Kulturno-informativnom centru "Budo Tomović".

"Video/film mora biti autorski i ne duži od 15 minuta, a radovi se šalju na CD ili DVD; na adresu: NVO “Zabjelo Republika”, 27. marta 60. 81000 Podgorica ili se šalje link na email: smotrapodgorica@gmail.com", objasnili su organizatori.

Oni su istakli da, pored tradicionalnih selekcija crnogorskih i inostarnih alternativnih filmova, očekuju i regionalnu selekciju kao i gostovanje predstavnika Kino kluba Split, Hrvatska.

"Festival je oslobođen strogih koncepata tema, žanrova i ideja i favorizuje različite vrste pristupa filmu. Kratkim filmom/videom uglavnom se bave umjetnici koji su rasterećeni komercijalnih ciljeva, što pomenutom konceptu daje posebnu vrijednost", navodi se u saopštenju.

Od 2006. godine festival okuplja crnogorske autore koji djeluju u sferi alternativnog, subkulturnog filma/videa, a za dosadašnjih 15. izdanja prikazano je 238. filmova domaćih autora.

Bonus video: