Dajkov ultimatum

Glavni grad godinama ignoriše problem baruštine ispred kapije vrtića u Maslinama - taj problem ne bi bio riješen čak i kada bi performer Dajko bagerom nagrnuo desetke kubnih metara šljunka i zemlje

32364 pregleda 46 komentar(a)
Vladislav Dajković u plastičnom čamcu, Foto: youtube.com, screenshot
Vladislav Dajković u plastičnom čamcu, Foto: youtube.com, screenshot

Vladislav Dajković - Dajko - majstor političkog performansa, a ujedno i predsjednik političkog subjekta koji je nedavno upisan u Registar političkih partija kao “Slobodna Crna Gora” - popeo se na bager i kliče:

”Obraćam se gradonačelniku Ivanu Vukoviću - ako za sedam dana ne riješiš problem koji imaju djeca u vrtiću u Maslinama, koja kvase svoje noge, koja rizikuju svoje zdravlje i svoju bezbjednost - ako ti nećeš, dajem riječ da ću ja sam sjesti u bager i poći da riješim taj problem!”

Rok koji je naš performer Dajko dao našem gradonačelniku Ivanuški ističe u naredni četvrtak, 16. decembra, tačno u podne - i sada su oči cijele Podgorice uprte u Ivanušku. Napeto isčekujemo Ivanuškinu reakciju na Dajkov ultimatum.

U očiglednoj namjeri da Ivanuški zorno ukaže na notorni problem sa kojim se suočavaju građani Podgorice - a koji bi se odnosio na neoticanje, odnosno zadržavanje atmosferske vode nakon svake obilnije kiše na nebrojenim lokacijama u našem divnom gradu - pogotovo na frekventnim komunikacionim linijama, te uz objekte - Dajko je nekoliko dana prije nego što će se popeti na bager i uputiti posljednji ultimatum Ivanuški - sjeo u plastično plovilo - Nitex Explorer 300 (36.50 eura - u kompletu sa dva vesla i pumpom za naduvavanje) - i proveslao dubokom lokvom - odnosno baruštinom - koja se nalazi tačno isred sjeveroistočne kapije Vaspitne jedinice “Zvončić” u Maslinama (JPU “Đina Vrbica”) - uz Ulicu Franca Rozmana. Dajko je tada prvi put pozvao Ivanušku da se konkretno pozabavi tim problemom - pomenuvši i bager u kontekstu eventualnog rješenja - a kako Ivanuška nije reagovao, jer vjerovatno ne dolikuje gradonačelniku Glavnog grada da se bavi konkretnim problemima - Dajko je morao da se popne na bager i odapne ultimatum.

Gugnuh malo - i ustanovih da Glavni grad uporno, godinama, ignoriše problem baruštine ispred kapije Vrtića “Zvončić” u Maslinama - te da taj problem ne bi bio riješen, gotovo je izvjesno, čak i kada bi performer Dajko bagerom nagrnuo desetke kubnih metara šljunka i zemlje u spornu baruštinu - i udario, preko svega, debeo sloj asfalta. Naime, atmosferska voda u urbanim zonama je infrastrukturni problem - koji civilizovana društva rješavaju nivelisanjem terena i izgradnjom funkcionalnog sistema za odvođenje atmosferske vode - a ne političkim performansima.

Kako bilo, ovom prilikom bih se ograničio na konstataciju da je van pameti bacati grdne pare na izgradnju šetališta uz Moraču - pominjana je svota od gotovo milion eura, ako se ne varam - a da prethodno nijesu riješeni gorući problemi - od kojih je jedan, svakako, i nesmetano oticanje atmosferskih voda uz Ulicu Franca Rozmana. Uostalom, u svakom podgoričkom naselju i kvartu - bez obzira da li je riječ o gradskoj ili prigradskoj zoni - poslije svake ozbiljnije kiše pojavljuje se barem jedna duboka baruština uz neki javni objekat ili preko neke javne pješačke linije - i tako godinama i decenijama unazad.

***

Nacrt Programa za uređenja prostora Glavnog grada sa Programom urbane sanacije za 2022. godinu - bio je do juče otvoren po pitanju eventualnih komentara. “Sve zainteresovane strane” - uključujući i našeg performera Dajka - bile u prilici da u periodu od 25. novembra do 10. decembra, “podnose prijedloge, sugestije i primjedbe na predloženi Nacrt Programa”. U ovom trenutku nemam informaciju da li je Dajko bio angažovan po tom pitanju - što ću provjeriti, svakako - a provjeriću i da li je u ta dva programa ušla stavka: saniranje problema atmosferske vode - baruštine - na prostoru ispred ulaza u Vaspitnu jedinicu “Zvončić” u Maslinama.

Moram da primijetim, takođe, da je u potonje vrijeme naš Ivanuška Duračok (sa svitom) - zaredao po podgoričkim mjesnim zajednicama, a sve u okviru svesrdnih napora koji se već tradicionalno ulažu koncem godine u planiranje budžeta za narednu godinu, odnosno u planiranje aktivnosti za naredni period - pogotovo ako je naredna godina ujedno i izborna.

Ivanuška je mjesne zajednice Masline, Jedinstvo i Proleter posjetio 23. novembra - kojom prilikom je podsjetio okupljene građane “da je u prethodnom periodu na teritoriji ove tri mjesne zajednice uloženo preko dva i po miliona eura”, da bi zatim pobrojao neke od najznačajnijih realizovanih projekata - među kojima je i “izgradnja atmosferske i fekalne kanalizacije i rekonstrukcija Ulice Goce Delčeva”.

”Značajni rezultati postignuti su”, veli Ivanuška (podgorica.me), “i na planu poboljšanja fekalne infrastrukture. U okviru Sistema za prečišćavanje otpadnih voda, planirano je da se izgradi 20 kilometara fekalne kanalizacije za naselja Zlatica, Murtovina, Masline, Zagorič, Vrela ribnička i Konik. Do sada je veći dio tih radova priveden kraju, a potpunom realizacijom projekata oko 1.500 domaćinstava će dobiti priključak na fekalnu mrežu”.

A što se tiče mjesnih zajednica Masline, Jedinstvo i Proleter, konkretno, “izvedeni su”, veli Ivanuška, “radovi na izgradnji nove fekalne mreže u dužini od 4.7 kilometara, vrijedni gotovo milion eura”.

Ivan Vuković na kontroverznom šetalištu uz Moraču
Ivan Vuković na kontroverznom šetalištu uz Moračufoto: Facebook/Ivan Vuković

I sad vas pitam - da li bi bilo učinkovitije da je Ivanuška umjesto onog besmislenog betonskog šetališta uz Moraču izgradio još 4.7 km nove fekalne mreže u Maslinama? Druga moja primjedba bi se ticala činjenice da Ivanuška Duračok ne čini ništa - OK, ne čini gotovo ništa - kako bi prvo animirao, a zatim dodatno ohrabrio i uključio širu društveno-političku zajednicu u procese planiranja aktivnosti koje se preduzimaju na teritoriji našeg Glavnog grada - i to u ime svih građana - pa i u ime performera Dajka. A drago bi mi bilo - i to neizmjerno - kada bi Ivanuška otvorio gradski troškovnik - kada bismo znali za što je i kako je potrošeno svakih 500 eura - neka to bude korak - što je, otprilike, prosječna zarada (bez poreza i doprinosa) u CG. Taj novac, u načelu, ipak pripada nama - svim Podgoričanima - bez obzira na partijsku, nacionalnu i vjersku pripadnost.

Pusti snovi, naravno - daleko smo mi čak i od audio i video zapisa sa Ivanuškinih putešestvija po PG mjesnim zajednicama - uskraćeni smo čak i za svjedočanstvo o tzv. autentičnom glasu iz naroda.

***

Na kraju bih upozorio građanstvo i nadležne organe - a posebno Ivanušku Duračoka, našeg gradonačelnika - da je opet nestala zastava Države Crne Gore - majke naše - sa jarbola koji je Ivanuška pobo 3. juna prošle godine na Starom gradu - u nultu tačku ideje o gradu poviše Sastavaka - baš prekoputa kabineta predsjednika države - a u čast četrnaeste godišnjice usvajanja Deklaracije o nezavisnosti Crne Gore.

Primijetio sam da nema zastave u prošlu nedjelju, 5. decembra, u kasnim večernjim satima - a posljednji put sam provjerio da li su nadležni ponovo zakačili zastavu na jarbol prekjuče - u četvrtak, 9. decembra, oko 21 sat. I što da vam kažem - nije bilo zastave na Starom gradu...

Bonus video: