"Pometnje pitomca Terlesa" sjutra na FDU

Kratki dokumentarac “Ja sam simbol otpora” počinje u 17.30, diskusija o kvir književnosti u 18 časova, nakon čega slijedi i predstava koju izvodi Marko Rajković

1928 pregleda 0 komentar(a)
Foto: UCG
Foto: UCG

Predstava "Pometnje pitomca Terlesa", po tekstu Roberta Muzila a u režiji Zorana Rakočevića, biće izvedena na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju sjutra u 19 časova.

Komad izvodi Marko Rajković, adaptaciju romana slavnog austrijskog pisca uradio je Vasko Raičević, producentkinja predstave je Dragana Tripković, a organizator Milivoje Lakić. Predstava je koprodukcija Aternativne teatarske kompanije (ATAK), Kvir Montenegro i KIC-a “Budo Tomović”.

Prije predstave "Pometnje pitomca Terlesa" biće upriličena i projekcija kratkog dokumentarnog filma “Ja sam simbol otpora”, u 17.30 časova, koji je režirao i Bane Milatović, a najavljena je i diskusija o kvir književnosti u 18 časova.

Predstava je opisana kao još jednoj pozorišna produkcija NVO ATAK koja ispituje mogućnosti alternativnog promišljanja niza destruktivnih kategorija – totalitarnih režima, seksualnosti, nasilja i homofobije. Konceptom monodrame, oslanjanjem na klasične pozorišne elemente kakvi su tekst-gluma-režija, ATAK želi da ukaže na krizu temeljnih vrijednosti teatra, onoga zbog čega je pozorište važno i što je njegova uloga.

Predstava se izvodi u okviru projekta "Ponos svuda - strateški pristup ljudskim pravima LGBTI osoba u Crnoj Gori" koji realizuje Queer Montenegro u partnerstvu sa NVO Juventas i Asocijacijom Spektra. Projekat je finansirala Evropska unija posredstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija.

Predstava, projekcija filma i diskusija odvijaće se u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama.

Bonus video: