Foto: Duško Miljanić

Prilika za najbolje među najboljima

Sporazum o saradnji koji su nedavno potpisali rektor ukrainske Nacionalne muzičke akademije P. I. Čajkovskog Maksim Timošenko i dekan Muzičke akademije neće značiti samo studentima, koji će zahvaljujući razmjeni i saradnji na projektima obogatiti znanje, već i profesorima

5104 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Duško Miljanić
Foto: Duško Miljanić

Mnogo naših muzičara imalo je priliku da znanje stiču ne samo na Muzičkoj akademiji na Cetinju, već i na svjetskim univerzitetima. Neki od njih vraćali su se kao profesori, dok ima i onih koji su odlučili da svoju karijeru grade kao solisti.

Školovanje u inostranstvu nije svima pristupačno, a dobiti stipendiju mnogo je teže kad dolazite iz male zemlje poput Crne Gore. Ipak, sporazum o saradnji koji su nedavno potpisali rektor ukrainske Nacionalne muzičke akademije P. I. Čajkovskog Maksim Timošenko i dekan Muzičke akademije Bojan Martinović, neće značiti samo studentima, koji će zahvaljujući razmjeni i saradnji na projektima obogatiti znanje, već i profesorima koji će biti uključeni u kompletan proces.

Martinović u razgovoru za “Vijesti” navodi koliko je ovakva saradnja bitna za umjetnike iz Crne Gore, a siguran je da će biti još sporazuma sa drugim značajnim konzervatorijumima u svijetu....

Prije desetak dana potpisan je sporazum o saradnji sa konzervatorijumom “Petar Iljič Čajkovski” u Kijevu sa Muzičkom akademijom na Cetinju. Šta ovaj sporazum znači za crnogorske studente i profesore?

Nacionalni konzervatorijum “P.I.Čajkovski” spada u red najprestižnijih institucija muzičkog obrazovanja u Evropi, a saradnja sa profesorima i studentima ovog konzervatorijuma podići će i našu ljestvicu zahtjeva prema studentima, profesorima, ali i okruženju. U načelu, on promoviše zbližavanje naše dvije zemlje kroz obrazovanje i umjetnost, i razmjenu znanja i umjetničkih programa. Sporazum treba i da omogući zajedničko organizovanje međunarodnih događaja i naučnih konferencija, ali i zajedničku pripremu određenih publikacija iz sfere muzičke pedagogije i izvođaštva. Naše dvije institucije radiće na organizaciji takmičenja, majstorskih radionica, koncerata i seminara, a posebno važnim, čini mi se, ogromna volja i želja obije strane da se olakša razmjena nastavnika i osoblja za stažiranje i obuku. Veliku, ako ne i presudnu pomoć u realizaciji potpisivanja ovog sporazuma dobili smo od naše ambasadorke u Ukrajini Dragice Ponorac. Ovaj sporazum je nagovještaj dinamičnijeg perioda u pogledu mobilnosti i međunarodne saradnje kada govorimo o Muzičkoj akademiji UCG, budući da su brojne inicijative u proteklom periodu bile stopirane zbog pandemije.

foto: Duško Miljanić

Jeste li već napravili plan kako će se saradnja odvijati?

Saradnja je, prije svega, usmjerena na naše studente i stvaranje uslova da budu u kontaktu sa kurentnim izvođačkim i pedagoškim praksama u Ukrajini. S tim u vezi, postoji realna šansa da već na proljeće organizujemo studijsku posjetu najboljih studenata Muzičke akademije UCG Konzervtaorijumu u Kijevu. Takođe, jednako je interesantna i saradnja sa njihovim festivalima koji se visoko kotiraju na ljestvici evropskih festivala, a naši profesori, saradnici, pa čak i najbolji studenti predstavićesvoj izvođački potencijal. Naši partneri su takođe zainteresovani i za crnogorsko muzičko nasljeđe, a narasla snaga naših kompozitora govori da ćemo imati što da ponudimo, ali i odgovorimo na širok spektar zajtjeva koje nose takvi festivali.

Kažeš da će već naredne godine studenti i profesori iz Ukrajine dolaziti u Crnu Goru, dok će naši odlaziti na usavršavanje tamo. Kako će biti birani i kome će ovaj program razmjene biti dostupan?

Sarađivaćemo na paritetnoj osnovi. To znači da ćemo tokom naredne godine razmijeniti više umjetničkih programa u oba smjera, ali omogućiti našim studentima i profesorima da svoj rad predstave i na konzervatorijumu i široj publici. U aprilu ugostićemo njihove profesore koji će održati masjtorske radionice za naše studente i profesore, i odsvirati koncert za crnogorsku publiku. Isto tako, planirano je predstavljanje crnogroskog muzičkog nasljeđa u Kijevu u nekoliko navrata. 2022. godinu iskoristićemo i za planiranje jednog velikog projekta sa kojim ćemo konkurisati za sredstva EU kroz programe Erasmus+ koji će se ticati mobilnosti i izgradnje kapaciteta. Ideja je da priliku dobiju najbolji među najboljima.

Svoje znanje od crnogorskih muzičara na ovom Konzervatorijumu usavršavao je violinista Jovo Nikočević. Ima li ih još i jeste li se raspitali za njihove utiske?

Naravno. Među našim redovima imamo dvoje kolega koji su završili ovaj prestižni Konzervatorijum, ali tu je još jedan solidan broj onih koji su već dio crnogorskog srednjoškolskog muzičkog sistema. Studiranje u Kijevu, ili bilo kom gradu takvog formata nosi sa sobom mnogo. Prije svega, konkurentnije okruženje, više koncerata, i mnogo više prilika da sretnete licem u lice neke od vodećih umjetnika današnjice. Naš cijeli region još u neku ruku kaska za tim, ali ohrabruju nas ovakve inicijative i mogućnost da kroz partnere ostvarimo jedno od osnovnih, rekao bih ljudskih prava - pravo na kvalitetnu umjetnost i muziku. Sama činjenica da su počasni profesori konzervatorijuma, između ostalih, maestro Rikardo Muti i Plasido Domingo, govori o nivou i sa kojom pažnjom razvijaju svoj sistem. U takvom okruženju postoji velika mogućnost da budete sjajan profesionalac.

Koliko će vam ova saradnja otvoriti vrata da se na akademiji dopuni kadar i otvore možda neki novi smjerovi?

Saradnja sa ovakvim institucijama može donijeti mnogo cijeloj muzičkoj zajednici. Otvorena su vrata i najavljen protok umjetničkih programa i znanja u oba smjera. Na nama je da njegujemo saradnju i razvijamo u pravcu koji će svima donijeti benefite. Od kolega iz Kijeva posebno očekujem pomoć u razmjeni studenata, ali i pomoć u organizaciji koncerata i majstroskih radionica koji su sastavni dio umjetničkog obrazovanja. Tokom 2022. godine Muzička akademija planira akreditaciju studijskih programa kojom će pokušati da dopuni postojeće - prije svega kroz kompoziciju i duvačke instrumente. U tom smilsu saradnja sa svim partnerima značiće mnogo, prije svega zbog razmjene znanja i iskustava u samoj implementaciji.

Hoće li biti još ovakvih sporazuma sa svjetski priznatim akademijama?

Muzička akademija je u proteklom periodu potpisala nekoliko važnih memoranduma o saradnji. Postala je dio CEMAN mreže koja je inicijativa najprestižnijih akademija centralnoistočne Evrope, a tu je i saradnja u okviru mehanizma 16+1 putem kojeg imamo saradnju. Bilaterni sporazumi o saradnji u okviru programa Erasmus+ posebnu su važni za našu mobilnost. Ohrabren sam novim okolnostima i činjenicom da u ovom momentu imamo 20 odsto studenata na razmjeni. U planu je povezivanje sa univerzitetima u Americi i Kini.

Bonus video: