Gnjevom protiv samoće i povrijeđenosti

Adaptaciju teksta uradila je Tijana Grumić, kostime Velimirka Damjanović, scenografiju potpisuje Andreja Rondović, dok je za muziku bila zadužena Julija Đorđević

3910 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Miloš Zvicer
Foto: Miloš Zvicer

U produkciji Nikšićkog pozorišta premijerno je izvedena predstava “Osvrni se u gnjevu”, koju je po tekstu Džona Ozborna, režirao Jug Đorđević.

U predstavi, koja nas poziva da se u gnjevu osvrnemo na stvarnost, ljude oko nas, kao i na nas same, da se upitamo da li je bijes najbolja i jedina odbrana od bola, samoće, straha da budemo povrijeđeni, ali i od apatije, mrtvilu duše, igraju Jovan Krivokapić, Maja Stojanović, Nikola Vasiljević, Gordana Mićunović i Boban Čvorović.

”Katarza je uvijek sastavni dio pozorišnog čina i bez nje nema kolektivnog čina shvatanja određene poente koju smo htjeli da pošaljemo.. nadam se da je to i publika osjetila. Vjerujem da će predstava rasti i mijenjati se shodno svakom igranju”, kazao je reditelj nakon premijere.

Prema njegovim riječima, vječiti paradoks je da li ostati ili izaći iz tamnog vilajeta, a svakom od junaka trebaće određeni period da sastavi svoje “pocijepano nebo” i zaliječi dušu.

”Polazili smo od toga da je Džimi Porter nesiguran i da je zbog toga gnjevan. Da se boji da bude povrijeđen od strane drugih ljudi sa kojima bivstvuje i to je bila neka premisa. Njegov najveći strah je da bude povrijeđen i da ostane sam i onda gleda da povrijedi druge, prije nego što on bude povrijeđen. Tu je, naravno, i njegovo opšte nezadovoljstvo stanjem u društvu, državi”, kazao je Jovan Krivokapić koji je igrao Džimija.

Njegova supruga na sceni Alison, koju je igrala Maja Stojanović, uvijek radi kako joj drugi kažu.

”Ona je vrlo neodlučna osoba. Nju je Džimi odveo, pa je drugarica ‘spakovala’ da pođe sa ocem, čak i kada dođe da ga vidi zadnji put, opet je neodlučna. Ona dovoljno ne poznaje sebe”, kazala je Maja.

Ona ne zna, istakla je glumica, ni da li je bijeg od muža za nju ponor ili spasenje. Zna samo da ima dosta gnjeva i osvrtanja.

Njen pozorišni otac, Boban Čvorović, kazao je da prezadovoljan ukoliko je uspio da u finalnom dijelu predstave bude jedna kocka koja, sa svim ostalim, čini uspješnu cjelinu.

”Trudio sam se da tih tridesetak replika svedem na jednu prirodnost. Ukoliko sam to uspio ja sam zaista prezadovoljan. Premijera je uvijek grč, tako da će to da legne već na reprizi. Čestitam Jugu na divnom rediteljskom znaku i nadam se da smo napravili gledljivu predstavu koja se i sluša i gleda”, poručio je Čvorović.

Adaptaciju teksta uradila je Tijana Grumić, kostime Velimirka Damjanović, scenografiju potpisuje Andreja Rondović, dok je za muziku bila zadužena Julija Đorđević.

Bonus video: