Pozorišna sala postaje čarobna muzička kutija

Na Novogodišnjem koncertu večeras će nastupiti violinista Juri Revič i sopran Ivana Čanović, biće predstavljen i novi Kamerni orkestar Crne Gore koji je sastavljen od najboljih muzičara iz države i regiona, a kojim će dirigovati maestro Saša Gocel

1412 pregleda 1 komentar(a)
Sa današnje konferencije za medije, Foto: Jelena Kontić
Sa današnje konferencije za medije, Foto: Jelena Kontić

Tradicionalni događaj u Crnogorskom narodnom pozorištu, Novogodišnji koncert, biće upriličen večeras na velikoj sceni u 20 časova. Nastupiće slavni violinista Juri Revič (Yury Revich) i sopran Ivana Čanović, a publici će biti predstavljen i novi Kamerni orkestar Crne Gore sastavljen od najboljih muzičara iz države i regiona. Orkestrom će dirigovati Saša Gocel (Sascha Goetzel).

Publika će biti u prilici da uživa u poznatim melodijama simfonijske muzike, valcera, tanga, tradicionalnih i savremenih kompozicija za violinu i operske muzike (Vivaldi, Piazzolla, Mozart, Schubert…), najavljuju iz pozorišta.

Direktor CNP-a, Marko Baćović, na današnjoj konferenciji za medije istakao je da očekuje magično veče.

"Novogodišnji koncert je jedan od događaja kada se naša, uglavnom dramska, sala pretvara u čarobnu muzičku kutiju gdje se divna muzika Vivaldija, Mocarta, Rahmanjinova, spaja sa novim umjetnicima", kazao je Baćović i dodao da je CNP počastvovano počastvovano što za muzičkog urednika ima veliku umjetnicu poput Ivane Čanović.

Čanović je kazala da je sigurna da će publika uživati.

"Velika mi je čast da publici predstavimo maestra koji je došao iz Beča i koji je radio u svim svjetskim teatrima i koncertnim dvoranama širom svijeta, a sada je prihvatio da dođe u Crnu Goru zbog muzike i novoformiranog kamernog orkestra. Takođe, opet imamo veliku čast da čujemo velikog svjetskog violinistu, mog dragog prijatelja sa kojim sarađujem već deset godina. Napomenula bih da Jurij svira na Stradivari violini 'Princeza Aurora' iz 1709. godine, a sigurno će publika uživati u fantastičnom zvuku velikog tehničara i mzuzičara, kao i u fantastičnom zvuku violine koja je najkvalitetnija i najbolja na svijetu. Takođe, srećna sam što su najbolji muzičari Crne Gore i regiona prihvatili da za ovu priliku formiramo kamerni orkestar", rekla je ona na konferenciji za medije.

Novogodišnji koncert
foto: CNP

Poznati svjetski violinista i kompozitor, Juri Revič, kazao je da mu je drago što je ponovo u Crnoj Gori, nakon četiri godine kada je nastupao istim povodom u CNP-u.

"Zaista nosim veoma lijepa sjećanja na jedan koncert koji je bio sličan ovoj prigodi", kazao je on.

Dirigent Gocel rekao je da je ovo njegov debi u Crnoj Gori, što je ujedno bio i razlog da prihvati ponudu i predstavi se publici u Crnogorskom narodnom pozorištu.

"Jedan od razloga je i to što se nalazimo u periodu koji prethodi Božiću i novogodišnjim praznicima, a to je period kada dajemo, dijelimo i pružamo sve od sebe. Možemo reći da u posljednje dvije godine živimo u teškim vremenima, pa sama prilika da stvaramo muziku i nastupamo, dijelimo scenu sa kolegama, stvarno je nešto što me ispunjava srećom i zadovoljstvom", rekao je maestro.

Bonus video: