Praznična razmjena ljubavi i energije

Novogodišnji koncert u CNP-u oduševio i umjetnike i publiku koja ih je pozdravila dugim i glasnim aplauzom

5727 pregleda 0 komentar(a)
Novogodišnji koncert u CNP-u - Ivana Čanović sopran, Foto: Duško Miljanić
Novogodišnji koncert u CNP-u - Ivana Čanović sopran, Foto: Duško Miljanić

Bečke dvorane i velelepnost gotskih katedrala podgoričkoj publici su preksinoć svojom muzikom dočarali virtuoz na violini Juri Ravič (Yury Ravich), maestro Saša Gocel (Sascha Goetzel) koji je dirigovao novooformljenim Kamernim orkestrom Crne Gore i sopran Ivana Čanović. Na elegantno ukrašenoj, svedenoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta upriličili su Novogodišnji koncert, tradicionalni, uvijek svečan i praznični događaj kojim ovaj teatar nudi i koristi dozu ekskluziviteta da ugosti neke od najboljih evropskih i svjetskih muzičkih umjetnika.

Publika je prepoznala umijeće majstora, uživala u poznatim kompozicijama i darivala energiju umjetnicima na sceni koje je pozdravljala aplauzom između svake kompozicije, da bi krajnji aplauz trajao više minuta, bio dug, glasan i pun zahvalnosti i poštovanja, da je tri puta vraćao Raviča, Gocela i Čanović na poklon.

Ono što je prisutne najviše očaralo definitivno je zvuk violine Stradivari “Princeza Aurora” iz 1709. godine, ali i virtuoznost mladog violiniste koji se godinama već izdvaja na svjetskoj sceni, kako svojim umijećem, tako i humanošću.

novogodišnji koncert
foto: Duško Miljanić

Violinista Revich kaže da je veoma srećan što je mogao da osjeti da publika zaista uživa u svakom dijelu koncerta. On je svirao na Stradivari violini “Princess Aurora” iz 1709. godine i priredio publici jedinstven doživljaj. Raviču je ovo drugi nastup u CNP-u iz kojeg, kazao je, nosi veoma lijepa sjećanja.

”Nije uvijek lako kada nastupamo pred novom publikom, što nije bio slučaj večeras. Publika je bila puna entuzijazma i mogla se osjetiti ta dobra energija koju smo razmjenjivali. Imao sam priliku da pred crnogorskom publikom premijerno izvedem djelo koje sam sâm komponovao i bilo je to pravo uživanje. Već sam svirao u Crnogorskom narodnom pozorištu prije nekolike godine i srećan sam što sam ponovo tu”, kazao je Ravič nakon koncerta.

Violinista Juri Ravič
Violinista Juri Ravičfoto: Duško Miljanić

Stvaranju novogodišnje čarolije i širenju energije među publikom na poseban način doprinio je dirigent Saša Gocel kojem je, za razliku od Raviča, ovo bio debi na crnogorskoj sceni. On je nakon koncerta rekao da je jedan od najljepših osjećaja kada umjetnik pruži emociju i srce na sceni i osjeti da mu se to od publike vrati.

”Prvi put sam u Crnoj Gori, a debi je uvijek predivno iskustvo tako da sam izuzetno zadovoljan. Osjetio sam povezanost sa publikom i to je bilo fantastično. Mi našom muzikom dajemo svoje srce publici, a ja sam osjetio da nam publika tu ljubav vraća”, rekao je on.

Gocel je dirigovao Kamernim orkestrom koji je sastavljen specijalno za ovu priliku, a čine ga najbolji muzičari iz države i regiona. Kaže da će pamtiti i tu saradnju, jer svako prvo iskustvo pruža jedinstveno sjećanje, a nada se da će tako biti i sa muzičarima.

Gocel
Gocelfoto: Duško Miljanić

”Imali smo različite nacionalnosti na sceni i među izvođačima, što je zaista jedna svetkovina kulture i muzike. Mislim da je kultura jednog naroda izuzetno bitna, kao i njegova istorija i istorija kulture. Mi smo ponudili jednu drugačiju kulturu na sceni i u kompozicijama i time slavili njeno bogatstvo i raznolikost, što je fantastično”, kazao je on i istakao zadovoljstvo.

Pred svojom, domaćom publikom, nastupila je i mlada Ivana Čanović, sopran i muzički urednik u Crnogorskom narodnom pozorištu. Ona je kazala da se muzikom i umjetnošću čovjek može izboriti protiv svega, pa i pandemije virusa korona. Novogodišnjim koncertom su, kaže, dokazali da se koncerti, uz poštovanje epidemioloških mjera, ipak mogu održati, a publika zadovoljiti.

”Mislim da je publika veoma zadovoljna napustila salu. Bili su srećni, a na osnovu dugog i glasnog aplauza su očekivali i bis, rekla bih, ali nažalost ga nijesmo pripremili. Po njihovoj reakciji možemo zaključiti da je ovo bio jedan fantastičan koncert”, kazala je ona.

Čanović se nada da će se saradnja sa Kamernim orkestrom Crne Gore nastaviti i ističe da je orkestar sastavljen specijalno za ovu priliku i otkrila da se saradnja nastavlja.

”Orkestar je registrovan ispred Fondacije klasika, tako da oni nastavljaju saradnju i sa pozorištem i sa teatrima i koncertnim dvoranama iz Evrope i svijeta. Koncert je bio fantastičan jer smo se muzikom izborili i sa pandemijom korona virusa. Dokazali smo da koncerti ne treba da se otkazuju, da moramo naći način da muzikom pobijedimo, a da umjetnost i kultura idalje treba da se njeguju, a festivali organizuju. Nadam se da je ovo samo početak saradnje koju ćemo imati i sa umjetnicima iz inostranstva. Planiramo da obnovimo opremu Boemi, a radićemo i još jednu fenomenalnu operu”, najavila je Ivana Čanović.

Bonus video: