Kristina sanja ulogu Karmen

Nikšićanka Kristina Perković, jedna od najmlađih crnogorskih operskih pjevačica, održaće sjutra u Nikšiću prvi solistički koncert

18734 pregleda 50 reakcija 9 komentar(a)
Kristina Perković, Foto: Privatna arhiva
Kristina Perković, Foto: Privatna arhiva

Tek što je postala punoljetna, i svega pet mjeseci nakon učenje solo pjevanja u klasi profesorice Tijane Blečić, Nikšićanka Kristina Perković, jedna od najmlađih crnogorskih operskih pjevačica, počela je da niže nagrade - prvo mjesto na Međunarodnom takmičenju “Mladi virtuoz” u Beogradu i druga mjesta na Državnom takmičenju u Podgorici, Međunarodnom pjevačkom natjecanju “Lav Mirski” u Osijeku i Festivalu “Pjeter Gaci” u Skadru.

Prošle godine joj je Ministarstvo prosvjete dodijelilo nagradu Fonda za kvalitet i talente.

Mladi sopran imaće sjutra prvi solistički koncert, i to u Nikšiću, gradu u kome je završila osnovnu i srednju muzičku školu. Nikšićani će imati priliku da uživaju u operskim arijama djevojke je prošle godine upisala Muzičku akademiju na Cetinju, a od ove godine je studentkinja na prestižnom konzervatorijumu “Francis Poulenc” u Parizu.

Na koncertu u Nikšićkom pozorištu, koji počinje u 20 časova, pratiće je pijanistkinja mr Ivana Pešić, a kao gosti nastupiće Ivana Dendić (violina) i Mihailo Pešut (kontrabas).

Dobila nagradu Fonda za kvalitet i talente: Kristina Perković
Dobila nagradu Fonda za kvalitet i talente: Kristina Perkovićfoto: Privatna arhiva

O koncertu, operi i uzorima, o planovima i željama, govorila je za “Magazin”.

”Pamtim sve nastupe, jer je svaki priča za sebe. Kroz ta iskustva, pa i ona gdje nisam bila baš zadovoljna izvođenjem, najbolje učim. Volim da komuniciram sa publikom i obično nemam veliki strah od nastupanja. Više osjećam neku odgovornost, a to je da dam sve od sebe. Crna Gora i Nikšić imaju posebno mjesto u mom srcu i veliko mi je zadovoljstvo nastupiti u svom gradu. Mogu reći da sam u pozitivnom smislu mnogo uzbuđena pred koncert, jer je to veliki korak za mene. Ovaj koncert će zaokružiti moj dosadašnji rad i na taj način ću se najbolje predstaviti našoj publici”.

Reportoar će, kako je kazala, biti raznovrstan, pa će se tako naći djela Hendla, Mocarta, Rosinija, Bizea, Čajkovskog…

”Iz svake epohe sam izvukla ono što je meni najinteresantnije. Napravljen je hronološki redosled, od baroka pa sve do muzike početka dvadesetog vijeka. Neke od operskih arija i solo pjesama koje izvodim su prilično poznate širokom auditorijumu i nadam se da će publika dobro odreagovati”.

Za uspjeh u bilo kom poslu potreban je talenat, ali on nije dovoljan ukoliko iza vas ne stoji veliki rad. Toga je svjesna i Kristina, ali i činjenice da sve kreće iz ljubavi prema poslu kojim se bavite.

Kristina Perković
foto: Privatna arhiva

”Naš poziv ne pronalazimo mi, on pronalazi nas. Muzika je uvijek bila moj izbor, samo je bilo pitanje u kom obliku. Moja prva ljubav je klavir koji sviram već skoro petnaest godina i koji naravno nisam zanemarila. Pjevanjem se bavim oko tri i po godine, tako da se može reći da sam tek na početku. Kada sam, uporedo sa teorijom muzike, 2018. godine upisala i solo pjevanje, nisam slutila da ću ovako intezivno nastaviti da se bavim istim. Međutim, kada su posle kratkog vremena krenula prva takmičenja i nagrade, osjetila sam da sam se u potpunosti pronašla i da istinski uživam na sceni. To mi je dalo vjetar u leđa, a moja motivacija i želja za napredovanjem je sve više rasla”.

Prva opera koju je imala priliku da gleda uživo je “Tosca” i od tada je, priznaje, veliki obožavalac Pučinija. Iako ima mnogo opera koje joj se dopadaju, ukoliko bi morala da izdvoji najdraže bilo bi to Pučinijeve “La bohème”, “Turandot” i “Madama Butterfly”. “Sanjam da dobijem glavnu ulogu u slavnoj operi ‘Karmen’, ali do tada me čeka naporan rad. Najpoznatije arije iz ove opere publika će imati priliku da čuje sjutra veče na mom koncertu u Nikšićkom pozorištu”.

Neponovljiva Marija Karas joj je uzor, ali, kako kaže Kristina, ne samo njoj nego vjerovatno i većini soprana.

Kristina Perković
foto: Privatna arhiva

”Od trenutno popularnih operskih zvijezda mnogo volim Elinu Garanču, jer je pored pjevanja odlična glumica, a od novijih generacija to su Valentina Nafornita i Aida Garifulina”.

Savjeti su uvijek dobrodošli, ističe mlada umjetnica, ali ih morate korigovati prema sebi. Tako je i ona radila sa savjetima roditelja, profesora, kolega.

”Često čujem da kažu da je specifično kod mene to što je veliki kontrast između tijela i glasa, što doživljavam kao kompliment. Moj glas je veoma taman i snažan, naspram moje sitne građe. Naravno da mi prijaju pohvale, ali zasigurno najdraži kompliment mi je aplauz publike”.

Svjesna je da su potrebni talenat, znanje i naporan rad, kao i vrijeme, da se neki operski pjevač izdvoji stilom i osobenošću. Nada se da će i ona uspjeti da ostavi pečat u operi.

”Divno je koliko muzika može da objasni karakter djela, ali i lika. Za mene je opera stvaranje umjetničkog djela u tom trenutku, oživljavanje suve riječi kroz muziku i glumu. Oduvijek me fasciniralo to kako se operska umjetnost izvodi vjekovima, a uvijek na drugačiji način. Svaki izvođač nosi svoju energiju i ostavlja sebi svojstven utisak. Moj cilj je zapravo taj - da budem svoja i u izvođenju ostavim lični pečat”.

Kristina Perković
foto: Privatna arhiva

O planovima je, kada je u pitanju dalja budućnost, teško govoriti jer, kako kaže, u njihovom poslu se nikad ne zna šta je sledeće. Zna samo da je početkom godine očekuju učešća u studentskim koncertima na konzervatorijumu.

”Radujem se tome kao i svakom novom izazovu”.

Bila dio hora Pučinijevih “Boema” u CNP-u

Opera “Boemi” (La Bohème) Đakoma Pučinija, u režiji Andree Tocchia, premijerno je izvedena u januaru prošle godine u Crnogorskom narodnom pozorištu, a koliko je interesovanje publike bilo najviše govori to što su karte, kako za premijeru, tako i za dva reprizna izvođenja, bile unaprijed rasprodate. Kristina je bila član hora koji je nastupio i kaže da su svi bili iznenađeni interesovanjem publike.

”Opera sa četiri čina, jako puno učesnika, i ne tako lakim dionicama, bila je moj prvi veliki izazov. Zadovoljstvo je bilo učestvovati u takvom projektu sa pravim profesionalcima i to iskustvo kao mladoj umjetnici mi je mnogo značilo. Tada sam prvi put osjetila kako izgleda raditi tako intezivno, jer su probe bile veoma duge sa malim pauzama. Sjećam se da smo u tih dvadeset dana priprema bili baš sto odsto fokusirani. Mnogo sam naučila iz tog iskustva. Učešće mi je dalo motivaciju više i još jednom potvrdilo da je to moj životni poziv”.

Mladi nastoje da popularizuju klasičnu muziku

Iako opera u Crnoj Gori nije zaživjela, Kristina smatra da u Crnoj Gori, kada je klasična muzika u pitanju, stvari idu na bolje.

”Svakako jeste da nijesmo u korak sa svijetom na tom polju, ali definitivno mislim da stvari idu na bolje. Kulturna scena kod nas se razvija, muzičkih festivala i koncerata je sve više, što me veoma raduje. Imamo dosta mladih talentovanih ljudi i vjerujem da su baš oni ti koji nastoje da popularizuju klasičnu muziku kod nas. Gdje ima volje, ima i načina”, poručila je Kristina.

Bonus video: