Nedostaje "trenutak radosti"

Naslutih, u magnovenju, neslućene razmjere brljotine koju nazivamo, od milošte, našim sistemom - gdje zapravo sve počiva na moždanim olujama gospodara i nekolicine gospodaru/gospodarima odanih likova

13516 pregleda 2 komentar(a)
Kolegijum brainstorming na djelu, Foto: Zvanična Facebook stranica dr Ivana Vukovića
Kolegijum brainstorming na djelu, Foto: Zvanična Facebook stranica dr Ivana Vukovića

Nakon vrlo lucidne konstatacije da je Svetlana Kana Radević bila, “po mnogo čemu ispred svog vremena”, te da se, “uz posvećen rad na razvoju arhitekture, zalagala za ideje emancipacije i građanske kulture, potvrđujući da njena profesija ima značajan uticaj, ne samo na estetske i ambijentalne, već i na društvene osobenosti sredine u kojoj nastaje”, Ivan - Iko (Ika) - Vuković, gradonačelnik Podgorice, otišao je (i) korak dalje.

”Arhitektura je za nju predstavljala svojevrsnu poetiku, ali i etiku života”, rekao je naš Ika 19. decembra na otvaranju izložbe “Svetlana Kana Radević: Poslijeratna arhitektura između centra i periferije” - i zaključio da “postavka poziva na dijalog o zajedničkom djelovanju i zalaganju za univerzalne vrijednosti u stvaranju arhitekture (arhitekturice - ne valja pretjerivati - op.a.), planiranju javnog prostora i ukupnog ambijenta u kome živimo”.

I sad se tu otvara čitav niz pitanja - od kojih je prvo: da li je i Filip - Fiko (Fika) - Aleksić, Ikov najstariji drug, a ujedno i glavni arhitekt Glavnog grada Podgorice (GAGGPG) - ispred svoga vremena? Da li je i Fika barem par minuta ispred nas? I koje su to društvene osobenosti, uz estetske i ambijentalne, za koje se Fika, kao prvi među nama - neštedimice zalaže u potonjih par godina, od kad je na funkciji? Da li i Fika istrajava na poetici, ali i etici života? Fika je dobar momak, da se razumijemo - ko drukčije kaže kleveće i laže - ali Fiku, bojim se, bog nije dao za (pre)velika djela.

Ako li pak krenemo od pretpostavke, Fiko na stranu, da je opjevana Kanina realizacija na desnoj obali Morače - naspram Sastavaka - 25 posto produkt ukupnog društveno-političkog ambijenta veselih šezdesetih - a 75 posto je to bio čisti (neobjašnjivi i neponovljivi) “trenutak radosti”, kako reče Pavle Mijović - onda se nameću dva pitanja. Zašto mi - današnja postava - ne činimo ništa u pravcu stvaranja društvenog ambijenta koji bi pogodovao realizaciji - jednoj jedinoj, za početak - u rangu Kaninog Hotela Podgorica - realizaciji na koju bismo mogli da budemo ponosni narednih 100 godina? - to je prvo pitanje, a drugo je - može li ovdje (opet) da se desi trenutak radosti? - ili drugim riječima - može li išta ovdje da zaiskri - a da svi mi, brže-bolje, ne skočimo da ugasimo/ubijemo tu iskru?

A imamo i pitanje na koje je, do sada, najcjelovitiji odgovor dala Mica Vujošević - Mica Kana (NVU Ko ako ne Mica Kana i sedam Kanica, arhitektica mladih) - i nastaviće nesebično da ga daje, sasvim je izvjesno: da li smo mi, dakle, ovakvi kakvi jesmo, svjesni što nam je na pouk i nauk ostavila cijela ta generacija koja je počela da djeluje koncem pedesetih i početkom šezdesetih - i da li ta graditeljska ostavština obavezuje na neki vid angažmana sa naše strane - što bi se odnosilo, u prvom redu, na nas koji smo rođeni, otprilike, u vrijeme kad je ta generacija počinjala?

Što se pak tiče dijaloga o zajedničkom djelovanju i zalaganju za univerzalne vrijednosti - dobri Ika nam je u svojoj beskrajnoj dobrodušnosti i razoružavajućoj naivnosti odškrinuo gvozdena vrata iza kojih operiše tzv. “Kolegijum brainstorming u Glavnom gradu” - u sastavu: “direktor Agencije za izgradnju i razvoj (u ulozi demonstratora), sekretar za prostorno planiranje, gradski arhitekta i gradonačelnik + zamjenici gradonačelnika i direktor Direkcije za imovinu” - koji se ne vide na te dvije fotografije koje su se 24. decembra pojavile na oficijelnoj Fecebook stranici gradonačelnika PG.

Toliko o dijalogu o zajedničkom djelovanju. Toliko i o rekonstrukciji Njegoševog parka, u kompletu sa prvim dijelom buduće promenade uz rijeku Moraču. Sad znamo - hvala ti Ika - ko stoji iza ideje da se u to ulupa cijeli milion (i kusurčić). Sve najblistavije ideje su rođene, vjerovali ili ne, u moždanim olujama Kolegijuma brainstorming. Uostalom, pada li vama na pamet neko ko bi, eventualno, mogao da se uključi i suštinski doprinese radu Kolegijuma brainstorming - jednim malim trenutkom radosti? A i zašto bismo mi - mi dibidus neupućeni u kompleksnu problematiku arhitekture, planiranja javnog prostora i ukupnog ambijenta u kome živimo - lomili glave oko bilo čega - kad postoji Kolegijum brainstorming itd.

***

Apsolutno rasterećen - i presrećan zbog činjenice da se planiranje Podgorice u potonje vrijeme svelo na moždane oluje u Ikovoj glavi i u glavama trojice Ikovih vjernih mušketira (Les Trois Mousqueataires) - uz još par nebitnih likova kojih nema na fotografijama - uzeh da listam nešto što sam slučajno iskopao na Internet stranici Skupštine Glavnog grada (skupstina.podgorica.me) - a što je naslovljeno, pazi sad ovamo: “Prijedlog programa uređenja prostora Glavnog grada Podgorice za 2022. godinu, sa Programom urbane sanacije”.

”Članom 244 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata”, veli pod “I”, odnosno u UVODU, “propisano je da će se odredbe člana 16 Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata primjenjivati do donošenja plana generalne regulacije (koji, gotovo je izvjesno, nikad neće biti donijet - op.a.), a kojim članom je propisano da Skupština lokalne samouprave donosi Program uređenja prostora (u daljem tekstu: Program). Program sadrži procjenu potrebe izrade novih odnosno izmjena i dopuna postojećih planskih dokumenata”.

I taman što sam sebi postavio pitanje da li je moguće da se novi zakon (iz 2017. godine) poziva na članove prethodnog zakona (iz 2008. godine) - zakona koji je, molim vas, prestao da važi, po definiciji, objavom novog zakona u SLCG - i zašto korisne odredbe iz predhodnog zakona nijesu jednostavno inkorporirane u novi zakon - naslutih, u magnovenju, neslućene razmjere brljotine koju nazivamo, od milošte, našim sistemom - našim vrlo rasteglivim sistemčićem - gdje zapravo sve počiva na moždanim olujama gospodara i nekolicine gospodaru/gospodarima odanih likova.

Pa imamo pod III - IZRADA PLANSKE DOKUMENTACIJE - “3.1. Planska dokumentacija saglasno članu 162c. Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata (prethodnog - nevažećeg zakona - op.a.)” i “3.2. Dinamika ulaganja/ Troškovi za izradu planske dokumentacije, u 2022. godini, iznosiće 10.000 eura (slovima: deset hiljada) i koristiće se za izradu planske dokumentacije po posebnom postupku koji je propisan članom 162c Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata (prethodnog - nevažećeg zakona - op.a.)”.

Dakle, za planiranje i urbanizam (ugašeni) 10.000 eura, za izradu tehničke dokumentacije 518.470 eura (pedeset puta više nego za planiranje), a za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa cijelih 2.800.000 - skoro tri miliona.

Toliko, kako reče Ika, o “planiranju javnog prostora i ukupnog ambijenta u kome živimo”.

I za kraj (i unatoč svemu): svima želim sve najbolje u novoj (arhitektonskoj) 2022. godini!

Bonus video: