Koracima od sedam milja u djetinjstvo

Supružnici Milica i Goran Radojičić zajedno napisali i objavili zbirku poezije za djecu “Vrteška čuda”

772 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

”Puteva ima trista da se ode iz djetinjstva, a samo se rijetki sjete da ostanu vječno dijete”, zapisao je Miroslav Antić.

Jedni od tih rijetkih su bračni par Radojičić - Milica i Goran, koji su udružili snage, zavrtjeli “Vrtešku čuda” i nanizali stihove koji su nedavno ugledali svjetlost dana. Njihova knjiga za male, ali i velike čitaoce, nudi radost djetinjstva, snagu mašte i ljepotu stiha.

“Zbirka pjesama ‘Vrteška čuda’ nastala je kao zajednička želja da najprije našoj, a zatim i svoj djeci svijeta, poklonimo nešto za šta vjerujemo da će biti trajno. Pisana riječ, kako god to danas izgledalo, i dalje živi. Možda ne zauzima centralno mjesto zahvaljujući novim tehnologijama, ali se i dalje njeguje baš kao i hartija i živ dodir sa knjigom i čitanjem”, kaže za “Vijesti” koautorka zbirke.

Priznaje da su njihova, ali i djeca rođaka i ona koja ih okružuju, često bila “inspiracija i okidač” za neku pjesmu, a da je dječja mašta okosnica zbirke.

“Naš cilj je bio da svijet, koji je toliko fantastičan i nevjerovatan, iz jedne malene glave, u makar malom dijelu, pretočimo na papir. Knjiga je namijenjena djeci i svakom ko se osjeća kao dijete, pa čak i onom ko je dijete potisnuo, a koje će, sigurna sam, isplivati uz neku od dosjetki ili uz neki stih. Ova knjiga je i apel nama odraslima da nije lako biti dijete, da je djetinjstvo period kada gazimo u čizmama od sedam tona, koracima od sedam milja, i da baš tada postajemo onakvi kakvi smo u zrelim godinama. Ona je i apel da se ne krijemo iza izgovora i da u ovom veoma izazovnom periodu života čuvamo prave i istinske vrijednosti, kroz ljubav, maštu i povjerenje”, poručila je Milica.

foto: Privatna arhiva

Njih dvoje se još od srednjoškolskih dana druže sa poezijom, pa je knjiga bila, smatraju, prirodan slijed. Prema Goranovim riječima, u crnogorskoj književnosti za djecu nije čest slučaj da supružnici zajedno napišu knjigu. Drago im je, kako je istakao, što je njihov zajednički prvijenac odmah po izlasku iz štampe izazvao pažnju čitalaca.

“Produkcija književnih djela za djecu kod nas je vrlo oskudna, godišnje se objavi manje od deset naslova, pa je interesovanje i zbog toga veće. Rukopis je sačinjen od tridesetak pjesama različitog senzibiliteta, namijenjenih različitim uzrasnim grupama, pa sve generacije naše djece - od vrtića do kraja osnovne škole - u ovoj vrtešci mogu pronaći nešto za sebe. Takođe, knjigu sačinjavaju i anegdote, dosjetke, duhovite misli koje smo godinama skupljali a čiji su autori naša djeca. Naše je bilo samo da pronađemo modalitet da te sentence uklopimo u književnu formu koja je prijemčiva najmlađim čitaocima”, istakao je Goran, koji je predsjednik književnog kluba “Poenta poetika” i urednik u JU “Zahumlje”.

Pjesme su raznorodne, od forme do tematsko-motivske strukture, a teme univerzalne.

“Želja nam je bila da ova knjiga, bez obzira na to što tretira univerzalne teme, ne ‘zaglibi’ u površnost i osrednjost, da izbjegnemo opšta mjesta i zamke ‘već viđenog’. Prve reakcije nam govore da smo barem dijelom uspjeli u tome, a to nas onda dodatno čini srećnim autorima”, zaključio je Radojičić.

Izdavači “Vrteške čuda” su Narodna biblioteka “Njegoš” i “Zahumlje”, a knjiga je dobila podršku Ministarstva kulture na konkursu za sufinansiranje projekata iz oblasti kulture za 2020. godinu.

Knjiga puna djece spremna za knjigu punu čitalaca

Prema riječima jednog od recenzenata knjige, Toda Nikoletića, “pjesmovna avantura” bračnog para Radojičić je djeci, kroz “jezičko-stilsku akrobatiku, ponudila “igru kao vaspitnu normu”. Značaj “Vrteške čuda” nije samo, smatra Nikoletić, njena sadržajna struktura i književna vrijednost, već je i neka vrsta porodične manufakture.

”Spoj modernog i tradicionalnog nastalog u radionici djetinjstva. Prožimanje kroz poetsko promišljanje mladih supružnika. Dualizam je osnova vascijelog svijeta iz kojeg se rađa život. Milica i Goran, su Jin i Jang koji stvaraju svijet po mjeri djeteta. Iz te komplementarnosti miješaju se dva stila, kao Avers i Vers, dajući poeziji veću vrijednost, a djeci mogućnost da razmišljaju i budu u isto vrijeme i nježni i pametni. Da djetinjstvo potroše onako kako je dočarano u pjesmi ‘Vrteška čuda’, koja ima antologijsku vrijednost”, zapisao je Nikoletić.

Dr Jasmina Nikčević, koja je takođe recenzent knjige, istakla je da su sve pjesme prožete talentom, toplinom i iskrenom posvećenošću za djecu, kao i da iz stihova izbija osoben senzibilitet i sveopšte poznavanje djeteta.

”Može se osjetiti da dominantnu nepatvorenu inspiraciju za pisanje pjesama nalaze u dječijim svakodnevnim doživljajima kod kuće, u igrama i međusobnim kontaktima sa ostalom djecom bliskog uzrasta, u svijetu mašte, u prirodi i u svim roditeljskim razmišljanjima, brigama i pripremanju za njihovu budućnost…Pjesme odlikuje jasan jezik, spontan i slobodan red riječi koji doprinosi prikladnim rimama, osluškivanje savremenog pulsa i interesovanja djece i mladih sa izrazito pozitivnom vaspitnom šaljivom notom”, zapisala je Nikčević.

Urednik Dušan Govedarica je preporučio da “svako đače nabavi ‘Vrtešku čuda’, knjigu punu djece kako bi bila i ‘knjiga puna čitalaca - i malih i odraslih”.

Ilustracije je uradio poznati ilustrator, dječji pjesnik i umjetnik Peđa Trajković.

Bonus video: