PEN Centar: Vlada da poništi odluku o dodjeli nagrade "Miroslavljevo jevanđelje" i smijeni ovogodišnji žiri

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta saopštilo je ranije da je žiri za dodjelu nagrade Miroslavljevo jevanđelje jednoglasno odlučio da ovogodišnji dobitnik tog priznanja bude književnik Milutin Mićović za knjigu „Luče u tami Crne Gore”

3764 pregleda 8 komentar(a)
Crnogorski PEN Centar, Foto: PEN Centar
Crnogorski PEN Centar, Foto: PEN Centar

Crnogorski PEN centar zatražio je od Vlade da poništi odluku o dodjeli nagrade Miroslavljevo jevanđelje i smijeni žiri koji je tu odluku donio.

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta saopštilo je ranije da je žiri za dodjelu nagrade Miroslavljevo jevanđelje jednoglasno odlučio da ovogodišnji dobitnik tog priznanja bude književnik Milutin Mićović za knjigu „Luče u tami Crne Gore”.

Iz PEN centra su naveli da je ovogodišnja nagrada Miroslavljevo jevanđelje dodijeljena autoru koji u svojoj knjizi i javno iznošenim stavovima nedvosmisleno promoviše fašistički odnos prema Crnogorcima, Bošnjacima, Muslimanima, Albancima i Hrvatima.

"Dakle, prema apsolutnoj većini građana Crne Gore", dodali su iz PEN centra.

Oni su naveli da zahtijevaju od Vlade da, "u interesu sprečavanja daljnje i sve dublje fašizacije koju jasno pokazuje njena kulturna i obrazovna politika", poništi odluku o ovogodišnjoj dodjeli nagrade Miroslavljevo jevanđelje.

"Donošenjem skandalozne odluke, žiri je pokazao neskriveni afinitet prema fašizaciji crnogorskog društva, kao i podršku „crnogorskoj“ verziji fašističkog zla protiv koga se već 100 godina bori cijeli civilizovani svijet", kaže se u saopštenju.

Iz PEN centra su poručili da zahtijevaju i da Vlada smijeni žiri za dodjelu nagrade Miroslavljevo jevanđelje.

“Uprava Crnogorskoga PEN centra upozorava Vladu da će se svim legitimnim sredstvima boriti protiv njene politike fašizacije institucija prosvjete, kulture i nauke”, naveli su iz PEN centra.

Oni su poručili da će o Vladinoj, kako su kazali, pogubnoj politici, obavijestiti rukovodstvo Internacionalnog PEN centra, sve nacionalne PEN centre, kao i druge relevantne međunarodne adrese.

Bonus video: