Premijera predstave “Ukroćena goropad” u februaru

Januarski repertoar čine četiri predstave za djecu i “Slasti slave” za odrasle, a počinje 15. izvedbom komada “Ah, šta sve mora jadno dijete” u sali “Dodest” KIC-a “Budo Tomović”, u 11 i 13 časova

2457 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Gradsko pozorište
Foto: Gradsko pozorište

Gradsko pozorište Podgorica najavilo je tromjesečni repertoar koji će obilježiti premijera nove predstave “Ukroćena goropad”, po tekstu Vilijama Šekspira i u režiji Dejana Projkovskog, gostovanja na festivalu RUTA Grupa Triglav, ali i predstave za djecu.

Iako je prvobitno bila najavljena za kraj decembra, a onda za januar, predstava “Ukroćena goropad”, biće premijerno izvedena trećeg februara u velikoj sali Kulturno-informativnog centra (KIC) “Budo Tomović” u 20 časova. Dvije reprize na programu su naredna dva dana, u istom terminu.

Januarski repertoar čine četiri predstave za djecu, a počinje 15. izvedbom komada “Ah, šta sve mora jadno dijete”, po tekstu i u režiji Miroslave Mime Jovanović. Dan kasnije slijedi “Prodavnica igračaka” po tekstu Aleksandra Popescua u režiji Jaroslava Antoniuka, koji je režirao i predstavu “Ružno pače”, po tekstu Igora Bojovića, a koja je na programu 22. januara. Po motivima priče Ele Peroci, Davor Dragojević je napisao i režirao komad “Maca papučarica” koja će biti izvedena 23. januara. Sve predstave biće izvedene u sali “Dodest” KIC-a “Budo Tomović”, u dva termina, 11 i 13 časova.

Dugovječan komad “Slasti slave” u režiji Stefana Sablića na repertoaru je 20. januara, takođe u sali “Dodest”, ali u 20 časova.

Repertoar
foto: Gradsko pozorište, Gradsko pozorište Podgorica

Februar će u Gradskom biti dinamičniji. Pored tri izvedbe novog komada “Ukroćena goropad” najavljena su gostovanja u Ljubljani, u sklopu festivala RUTA Grupa Triglav. Po motivima romada Migela de Servantesa, predstava “Don Kihot”, po tekstu Vedrane Božinović i u režiji Andraša Urbana, biće izvedena 12. februara na Velikoj sceni teatra “Mestno gledališče ljubljansko” u 19 časova, a iste večeri u 21 čas, na Maloj sceni ljubljanskog pozorišta biće izvedena predstava “Slasti slave”.

Dramatizacija romana Moma Kapora i Zuka Džumhura, “Zelena čoja Montenegra”, u režiji Nikite Milivojevića, imaće dva izvođenja u Beogradu, 19. i 20. februara u 19 časova na velikoj sceni “Olivera i Rade Marković” Beogradskog dramskog pozorišta koje je i koproducent komada.

Repertoar
foto: Gradsko pozorište, Gradsko pozorište Podgorica

Predstava za djecu “Maca papučarica” gostuje u Herceg Novom osmog februara kada će u 18 časova biti izvedena u dvorani Park. Po tekstu Maje Pelević i u režiji Kokana Mladenovića, predstava “Konji ubijaju zar ne” biće izvedena 17. i 18. u Podgorici, na velikoj sceni KIC-a u 20 časova. Komad za djecu, “Tri praseta”, koji je po tekstu Stevana Koprivice režirao Aleksandar Jovanović, biće izveden takođe na velikoj sceni KIC-a 20. i 22. februara u 12 časova.

Autorski projekat renomirane umjetnice Vide Ognjenović, “Kozocid”, biće izveden 27. i 28. u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” i tako spustiti zavjese na februarski repertoar.

Iz Gradskog pozorišta najavili su i kompletan martovski repertoar koji će drugog dana u mjesecu otvoriti predstava “Pepeljugino maslo” po tekstu Tene Štivičić i u režiji Alise Stojanović, u sali Dodest u 20 časova. Po motivima teksta Dušana Kostića, ali po scenariju Stevana Koprivice i u režiji Staše Koprivice, predstava “Modro blago” biće izvedena šestog marta u podne u velikoj sali KIC-a.

“Zelena čoja Montenegra” osmog i devetog se igra u KIC-u Budo Tomović, a 10. putuje na Cetinje gdje će biti izvedena u Kraljevskom pozorištu Zetski dom i već 11. marta u Pljevljima, u Domu kulture, svake večeri u 20 časova.

Repertoar
foto: Gradsko pozorište, Gradsko pozorište Podgorica

Popularna predstava u koprodukciji Dramskog studija Prazan prostor i Kraljevskog pozorišta Zetski dom, “Ana Karenjina”, najavljena je za 12. mart u 20 časova, na velikoj sceni KIC-a u Podgorici.

Dramatizacija Evgenija Švarca, predstava za djecu “Sniježna kraljica”, u režiji Jagoša Markovića biće izvedena 19. marta na velikoj sceni KIC-a u 12 časova, a 20. marta u isto vrijeme i na istom mjestu izvedbom ove predstave Gradsko pozorište obilježiće Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade.

Na Svjetski dan lutkarstva, 21. mart, biće izvedena “Maca papučarica”, u KIC-u u 12 časova.

Predstava “Ukroćena goropad”, nakon što otvori februarski repertoar, zatvoriće martovski i to izvedbom na Svjetski dan pozorišta 27. marta i dan kasnije, oba puta u velikoj sali KIC-a u 20 časova.

Bonus video: