Sandens u onlajn izdanju od 20. do 30. januara

Osnivač, glumac i reditelj Robert Redford najavio je ostvarenja nekih od najinovativnijih autora današnjice u širokom rasponu žanrova i formata

4554 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Sundance film festival
Foto: Sundance film festival

Iako je prvobitno trebalo da se održi u Park Sitiju u američkoj državi Juta, Sandens filmski festival (Sundance Film Festival) otkazao je događaj uživo i opredijelio se za potpuno virtuelno izdanje. Sandens će biti održan od 20. do 30. januara, saopštili su organizatori, a kao razlog naveli bojazan zbog brzog širenja omikron verzije virusa korona.

„Otkazivanje festivala uživo je veliki udarac za nezavisnu filmsku industriju koja se borila da se održi za vrijeme pandemije“, poručili su organizatori koji su odustali i od hibridnog izdanja uprkos ambiciozno zamišljenim protokolima.

Sundance film festival
foto: Sundance film festival

Sandens institut, organizator istoimenog festivala u Juti, najavio je premijerne projekcije 82 filma, a osnivač, glumac i reditelj Robert Redford kazao je da je riječ o ostvarenjima nekih od najinovativnijih autora današnjice u širokom rasponu žanrova i formata.

“Ovi umjetnici osvijetlili su ovo mračno vrijeme i jedva čekamo da pozdravimo njihove jedinstvene uvide u svijet i doživimo ih sve zajedno”, izjavio je Redford.

Direktorka programa Sandens festivala, Kim Jutani, izjavila je da odabrani filmovi reflektuju nemir i nesigurnost koji obilježavaju protekle dvije godine pandemije. Autori filmova, dodala je, tjeraju nas da pogledamo svijet iz drugačije perspektive i istražimo kako njihove priče utiču na nas i budućnost uopšte.

Bonus video: