Godišnja doba uz knjigu i pisce

Direktorica Bojana Obradović najavila je manifestaciju “Karneval romana” i ustanovljenje nove književne nagrade međunarodnog karaktera posvećene Miodragu Bulatoviću

4452 pregleda 54 reakcija 0 komentar(a)
Obradović najavljuje novitete, Foto: Svetlana Mandić
Obradović najavljuje novitete, Foto: Svetlana Mandić

Narodna biblioteka “Njegoš” iz Nikšića riješila je da od ove godine svako godišnje doba, pored uobičajenih događaja koje ta ustanova organizuje, obilježi sa po jednom značajnom manifestacijom.

Pored tradicionalnih Nikšićkih književnih susreta, koji su u decembru održani 24. put, i Jesenjeg sajma knjiga “Anderva book”, koji je premijeru imao prošlog septembra, od ove godine maj će biti u znaku “Karnevala romana”, dok će ljetnje mjesece obilježiti “Razgovori na platou”.

”Namjera nam je pokrenuti još jednu prestižnu književnu manifestaciju u maju internacionalnog karaktera koja će nas podsjetiti na univerzalnu vrijednost literature i značaj stvaralaštva, te okupiti značajne haznadare pisane riječi. Riječ je o ‘Karnevalu romana’, manifestaciji koja će kroz pojam karnevalizacije objediniti više grana umjetnosti, uz zanimljiv sadržaj i uz ustanovljenje nove književne nagrade međunarodnog karaktera posvećene velikanu crnogorske književnosti, Miodragu Bulatoviću”, kazala je za “Vijesti” direktorica Biblioteke “Njegoš”, mr Bojana Obradović.

Kako je objasnila, ovog maja bi bila ustanovljena nagrada “Miodrag Bulatović” i predstavljen žiri sastavljen od regionalnih i crnogorskih univerzitetskih profesora i pisaca, dok bi nagrada bila dodijeljena naredne godine.

”U ljetnjim mjesecima ispred Gradske kuće odvijaće se ‘Razgovori na platou’, još jedan značajan projekat, tako da smo sva četiri godišnja doba vezali za po jedan veliki projekat kojim će Biblioteka doprinositi kulturnom sadržaju grada. Osobenu pažnju posvetićemo afirmaciji rada mladih stvaralaca i proučavalaca književnosti sa prostora opštine Nikšić koja svjedoči o polifoničnosti talenta mladih pregalnika da svoja postignuća prezentuju široj javnosti, pa ćemo pokrenuti novi književni časopis koji će biti prilika da kvalitetni književni tekstovi budu dostupni javnosti”, najavila je Obradović.

'Razgovori na platou' odvijaće se ispred Gradske kuće
"Razgovori na platou" odvijaće se ispred Gradske kućefoto: Svetlana Mandić

Kako je kazala, nove manifestacije, uz dvije koje se već održavaju, Nikšićke književne susrete i Jesenji sajam knjiga, u vremenu pandemije predstavljaju zahtjevne projekte, ali i profesionalno-stvaralački identitet Biblioteke koji će umnogome doprinijeti internacionalizaciji rada Biblioteke.

”Klub mladih literata”, namijenjen osnovnoškolcima, još je jedna od novina u radu Biblioteke, kao i akcije “Blind date with a book”, “Slikam i čitam”, te nedjelja koja će biti posvećena ženskom pismu i položaju žena u domenu kulture.

Biblioteka ima četiri odjeljenja, izdavačko, kulturno-obrazovno i informativno, zatim odjeljenje za obradu knjiga, za odrasle i za djecu, a rad svih odjeljenja, kako je istakla Obradović, temelji se na ciljevima kulture, obrazovanja i nauke, i na ulozi ustanove koja efikasnim rukovođenjem i razvojem promoviše osnovne vrijednosti akademske zajednice: znanje, kvalitet, etiku i intelektualne slobode.

Zahvaljujući izdavačkoj djelatnosti javnosti će biti dostupna nova izdanja, a Biblioteka će nastaviti međubibliotečku saradnju, naročito kada je riječ o Nacionalnoj biblioteci “Đurđe Crnojević”, kao i saradnju sa srodnim institucijama kulture, sa institucijama vaspitno-obrazovnog karaktera, civilnim sektorom, NVO “Društvo prijatelja Biblioteke Njegoš-Nikšić”, medijskim kućama.

”Temeljne vrijednosti Biblioteke ‘Njegoš’ su posvećenost kvalitetnoj usluzi koja zadovoljava potrebe korisnika, kreativnost u prostoru za cjeloživotno učenje i podsticanje kreativnosti i inovativnosti, jednakost pristupa svakom korisniku, uz poseban osvrt na lica sa invaliditetom kojima se treba obezbijediti lak pristup i stručna usluga, promocija slobode i otvorenog pristupa znanju, kao preduslov razvoja kritičkog mišljenja korisnika i njihovog usavršavanja u procesu snalaženja u svijetu znanja i informacija, posvećenost profesionalnom integritetu i etičkim principima”, kazala je Obradović i dodala da Biblioteka, kao kulturno-obrazovna ustanova, mora da jača poziciju bibliotekara u društvu i promoviše kulturu kao temelj društvene zajednice.

U okviru Plana rada za 2022. godinu neizostavno je navesti i planirane kulturno-obrazovne aktivnosti vezane za obilježavanje značajnih datuma.

Čitanjem do znanja i moći

Biblioteka je i za najmlađe korisnike pripremila zanimljive programe, svjesni činjenice da “dijete koje čita postaje čovjek koji misli”.

”Tu su ‘Kreativne knjigoteke’, radionice koja će na zanimljiv i djeci prijemčiv način približiti interpretaciju određene knjige bez obzira na književni rod i vrstu, zatim ‘Klub malih-velikih pisaca’ koji je zamišljen kao mjesto unutar kojeg će, uz adekvatan metodološki pristup stručno i osposobljeno osoblje Biblioteke pomagati, podsticati i upućivati djecu osnovne škole svih uzrasta da stvaraju sopstvena književna ostvarenja izražena kroz kraća prozna, lirska i dramska djela čija će različita tematika postati predmet analize kroz mnogobrojne konceptualne performanse”, istakla je Obradović.

Novina će biti i “Radionica stripa” koja će djeci na zanimljiv način pomoći da ovladaju umijećem izrade stripa, kao i kampanja “Čitanje mi daje moć” koja će biti usmjerena prvenstveno na djecu romsko-egipćanske populacije, ali i na sve mlade uopšte.

Bonus video: