"Sampas" Ilije Đurovića među šest odabranih romana

Ime 68. dobitnika prestižnog priznanja biće saopšteno 24. januara, na osnovu odluke žirija koji čine: Marija Nenezić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević, Branko Kukić i predsjednik Teofil Pančić

4332 pregleda 1 komentar(a)
Foto: NIN
Foto: NIN

Mladog crnogorskog autora, Iliju Đurovića i njegov roman "Sampas", žiri za dodjelu Ninove nagrade za 2021. godinu uvrstio je u najuži izbor za koji je selektovano ukupno šest romana.

Pored Đurovićevog "Sampasa", u najužem izboru su i romani: Elvedina Nezirovića "Ono o čemu se ne može govoriti", Milene Marković "Deca", Vladimira Kopicla "Španska čizma", Srđana V. Tešina "Mokrinske hronike" i ranijeg dobitnika Davida Albaharija "Pogovor", saopštio je NIN.

Ilija Đurović
foto: KIC „Budo Tomović“

Ime dobitnice/ika 68. Ninove nagrade biće saopšteno 24. januara oko podneva, na osnovu odluke žirija koji čine: Marija Nenezić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević, Branko Kukić i Teofil Pančić (predsjednik).

U užem izboru bilo je 17 romana, a u širi izbor žiri je uvrstio 43 naslova, koje je odabrao među čak 196 naslova koji su ispunili propozicije za dodjelu tog najznačajnijeg književnog priznanja u Srbiji.

Prošle godine NIN-ovu nagradu dobio je Svetislav Basara za roman “Kontraendorfin” i tako je postao dvostruki dobitnik tog književnog priznanja, koje je dobio i 2006. godine za “Uspon i pad Parkinsonove bolesti”.

NIN-ova nagrada prvi put je dodijeljena 1954. godine, a do raspada Jugoslavije dodjeljivana je piscima sa cijelog prostora bivše države. Prvi dobitnik bio je Dobrica Ćosić za “Korene”, a nagrađen je i 1961. godine za Deobe.

Pokrovitelji Ninove nagrade su Sberbank, jedna domaća, kao i dvije strane anonimne kompanije.

Bonus video: