Foto: Čarna Obrenović

U druženju sa četkicama i glinom pronalazim sebe

Mlada umjetnica osmislila je lik prve virtuelne crnogorske muzičke zvijezde Rotka Stjuarta

5283 pregleda 24 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Čarna Obrenović
Foto: Čarna Obrenović

Prva crnogorska virtuelna muzička zvijezda Rotko Stjuart sa pjesmom “Igram sad” polako osvaja region. No, malo je onih koji znaju kako Rotko zapravo izgleda.

Njegov lik za potrebe promocije ove pjesme osmislila je četrnaestogodišnja umjetnica iz Podgorice Čarna Obrenović.

Čarna od malena iskazuje svoju ljubav prema ovoj grani umjetnosti, a uskoro će kao polumaturant OŠ “Pavle Rovinski” imati i svoju prvu samostalnu izložbu u toj vaspitno-obrazovnoj ustanovi.

Crtanje planira da promijeni i u nekim drugim oblastima, a Iako je tek na početku karijere, iza sebe ima i nekoliko nagrada. O svemu tom Čarna priča za Magazin....

Kako je došlo do saradnje sa Rotkom Stjuartom?

Rotka poznajem od malih nogu. Kada je odlučio da krene u ovaj projekat predložio mi je da napravim cover za njegov prvi singl. Objeručke sam prihvatila taj izazovi i krenula u kreiranje lika.

Kako ti se dopala pjesma?

Pjesma mi se još u demo verziji veoma dopala. Vesela je i puna ritma, lako se pamti, pa mi samim tim nije bilo teško da zamislim kako bi Rotko trebao da izgleda. Za sad je Rotko predstavljen kao silueta, ali postoji i crtež gdje se jasno vidi njegov lik pa će Rotko odlučiti kada će i da li će pokazati svoj identitet.

Jesi li imala smjernice kako Rotko kao virtuelni lik treba da izgleda, ili su ti muzičari koji stoje iza tog projekta dali slobodu da ga osmisliš kako ti želiš?

Slušajući pjesmu i kroz razgovor sa muzičarima koji stoje iza ovog projekta, lako smo došli do finalne verzije. Pošto je muzički žanr koji preferira Rotko disco-funky, pogledala sam radove iz perioda kad je taj žanr bio popularan i došla do prvih nacrta. Cover nosi određenu simboliku - eksplozija i pad meteora u pozadini predstavljaju negativne i ružne stvari koje se događaju poslednjih godina, a Rotko nasuprot svemu tome donosi pozitivnu energiju, veseo je i zabavan.

Za sada, Rotko je zatamnjen i niko ne zna ko je on. Šta možeš da nam otkriješ o njemu?

Ne mogu da kažem puno o njemu, osim da je sa ovih prostora, da sluša dobar funky i da ima brkove. Moram da dodam i da mi donosi najbolje slane palačinke.

Čarna Obrenović
foto: Rotko Stjuart

S obzirom na to da su u spotu učestvovali plesači iz raznih krajeva svijeta, jesi li razmišljala da i na taj način daš svoj doprinos?

Plesači u spotu su sjajni. Učestvovalo je preko 20-oro njih iz različitih djelova svijeta, ipak više volim da se družim sa četkicama i glinom, jer se u tome mnogo bolje snalazim i pronalazim sebe.

Je li ovo tvoj prvi angažman ovo tipa?

Ovo nije moj prvi angažman. Učestvovala sam na još dva projekta vezana za TV reklame.

Rad Čarne Obrenović
Rad Čarne Obrenovićfoto: Čarna Obrenović

Kad si se zainteresovala za slikarstvo?

Još u vrijeme kada sam naučila da držim olovku, počeli su da nastaju moji prvi crteži. U tom periodu sam kroz igru sa roditeljima počela da pravim i prve figurice od plastelina, tako da moje interesovanje za umjetnošću postoji od kad znam za sebe.

S obzirom na to da si 9. razred OŠ “Pavle Rovinski”, razmišljaš li o Likovnoj akademiji ili će crtanje ostati hobi?

Slikanje uvijek može biti moj hobi, planiram da crtanje primijenim u nekim drugim oblastima, tako da sebe najverovatnije u budućnosti vidim u arhitekturi.

Koji se motivi najčešće provlače na tvojim crtežima?

Nemam određen motiv koji se provlači kroz moje radove, još uvijek istražujem. Trendovi se mijenjaju svakih nekoliko godina. Društvene mreže mi mnogo pomažu u stvaranju mog stila, pratim mnoge umjetnike na Pinterestu i Instagramu i oni utiču na moje umjetničko sazrijevanje i estetiku.

Rad Čarne Obrenović
Rad Čarne Obrenovićfoto: Čarna Obrenović

Koliko ti časovi likovnog obrazovanja pomažu da iskažeš svoju kreativnost s obzirom na to da se tu uvijek prave crteži na osnovu neke teme?

Radujem se časovima likovnog vaspitanja, jer nam je omogućeno da se kreativno iskažemo. Nije uvek lako odgovoriti na zadatu temu, ali to mi može pomoći da u budućnosti lakše odgovorim na zahteve u poslu kojim ću se baviti. Svakako je lakše kada umjetnik ima potpunu slobodu i nije uslovljen radnim zadatkom.

Jesi li makar u okviru škole imala izložbe ili učestvovala na nekim takmičenjima?

U okviru škole do sada nisam imala izložbu, ali je planirana u drugom polugodištu. Učestvovala sam na nekoliko konkursa. Na konkursu koji je objavilo o rusko veleposlanstvo u Podgorici, osvojila sam treće mjesto sa radom “Crkva svete trojice” u Sankt Petersburgu. Na nedavno održanom online takmičenju u Moskvi, gdje su učestvovala djeca iz cijelog svijeta osvojila sam specijalnu nagradu za profesionalizam sa radom “Moskva u očima djeteta”.

Jesi li išla na neki kurs crtanja?

Nikada nisam išla na kurs crtanja, već sam se sa mnogim tehnikama upoznala preko interneta. Postoji veliki broj tutorijala na netu koji korak po korak objašnjavaju proces crtanja. Kroz taj proces se može naučiti puno o anatomiji figure, geometrijskim oblicima kao i perspektivi.

Rad Čarne Obrenović
Rad Čarne Obrenovićfoto: Čarna Obrenović

Strip se vraća na svjetsku scenu, ali se trenutno ne pronalazi u ovoj vrsti umjetnosti

Posljednjih godina kod crtača dosta su popularni i stripovi. Da li sebe vidiši u toj vrsti umjetnosti?

Skoro je nemoguće da se mladi crtač ne oproba u tehnici stripa. Da, oprobala sam se u tehnici stripa, ali to su bili samo pojedinačni crteži. Najviše sam se bavila mangama, ali nisam osjetila da je strip pravac u kojem se sasvim pronalazim. Naravno da je strip kao deveta umjetnost vrlo privlačan crtačima jer pruža mogućnost pričanja priče u slikama praćen tekstom. U posljednje vrijeme strip se vraća na svjetsku scenu i znam da je veoma popularan u Japanu. Ko zna, možda jednom nacrtam moju prvu tablu stripa.

Bonus video: